5 infectii comune la care sunt expusi copiii pe perioada verii

/ / Modificat: 2019-07-10
5 infectii comune la care sunt expusi copiii pe perioada verii

Cele mai multe infectii care apar la copii in timpul verii au legatura cu apa din piscina sau cu apa marii, dar pot fi provocate si de schimbarile care au loc in timpul vacantelor si datorita activitatilor specifice acestei perioade.

Ai crede ca iarna este cel mai problematic sezon cand vine vorba de boli si infectii, dar sunt cateva probleme care lovesc de obicei in sezonul cald. Daca vrei sa le previi sau sa le tratezi cat mai rapid si eficient, acest articol este pentru tine.

Care sunt cele mai comune infectii la care sunt expusi cei mici vara?

Virusurile si bacteriile nu tin cont de anotimp sau de planurile pe care le are familia atunci cand decid sa-si faca de cap. Sunt mereu gata sa loveasca, dar cum nu poti sa devii paranoica sau sa tii copilul in carantina tocmai in sezonul vacantelor, cel mai bine este sa te informezi despre pericolele care pandesc sa va strice vara.

Ciuperca piciorului

Fungii care ataca picioarele sunt prezente cel mai des la piscine, stranduri, parcuri acvatice. Mediul lor favorit este unul umed, iar cand copilul nu are picioarele bine uscate sau isi pun sosete si se incalta imediat dupa baie, riscul unei infectii creste. "Piciorul de atlet" este usor de recunoscut: roseata, basici, aspect solzos, mancarime; uneori aceste simptome pot fi insotite de un miros urat al picioarelor. Fungii se pot localiza si in alte zone, precum unghiile sau subratul. Tratamentul se face cu creme antifungice, dar in cazul infectiilor grave, medicul poate prescrie si medicatie orala.

Pentru a preveni astfel de infectii este important sa reduceti pe cate posibil umezeala dintre degetele picioarelor, iar incaltamintea si sosetele copiilor trebuie sa fie din materiale care permit pielii sa respire. Pudra de talc poate ajuta la prevenirea infectiilor fungice, dar cel mai important este sa evitati ca micutii sa mearga in picioarele goale la baie sau in zonele comune din jurul bazinelor.

Infectia tractului urinar

Infectiile urinare apar atunci cand copiii amana mersul la toaleta sau ca urmare a unei igiene necorespunzatoare. Simptomele infectiei tractului urinar sunt senzatia de usturime la urinare, mictiuni frecvente, dar in cantitati mici.

Fetitele sunt mai expuse la infectiile de tract urinar, pentru ca acesta este mai scurt.

Daca infectia este una grava, copiii ar putea simti dureri la nivelul rinichilor (partea inferioara a spatelui) sau al vezicii (in partea inferioara a bdomenului). Invatati-va copiii sa mearga la toaleta de cate ori simt nevoia si sa foloseasca corect hartia igienica atunci cand sunt suficient de mari pentru a merge singuri.

"Urechea inotatorului"

La fel ca in cazul "piciorului de atlet", infectiile fungice ale urechii sunt comune la copii si au legatura cu apa din piscine. Este o infectie care se manifesta prin umflaturi dureroase la nivelul urechilor, care se agraveza atunci cand copilul sta prea mult in apa. Umezeala care se acumuleaza favorizeaza aparitia unei infectii si inmultirea germenilor.

Alte simptome de "urechea inotatorului" sunt mancarimi la nivelul urechii, roseata si, in unele cazuri, secretii galbui sau maronii. Copilul va simti ca are urechile infundate si va avea probleme cu auzul.

Asigurati-va ca dupa fiecare baie in piscina urechile copilului sunt sterse corespunzator, iar daca acesta a mai avut infectii la nivelul urechilor nu-i lasati sa stea prea mult cu capul in sau sub apa. Ca metoda de preventie puteti folosi dopuri de urechi sau o casca speciala pentru inot, care sa-i protejeze urechile.

Conjunctivita

Tot apa este responsabila si pentru cele mai multe cazuri de conjunctivita care apar vara. Inflamarea conjunctivei poate fi rezultatul unei concentratii prea mari de clor in apa din pisicine sau al prezentei unui virus in apa.

Printre masurile de preventie se numara folosirea ochelarilor speciali pentru inot, evitarea frecarii atunci cand le intra nisip in ochi si toaletarea ochilor cu solutie salina sau ser fiziologic.

Gastroenterita

Infectiile la stomac sunt probabil cel mai raspandite vara. Pot sa apara din cauza alimentelor alterate din cauza caldurii, a gatirii lor necorespunzatoare, cand copilul mananca fructe nespalate, cand bea apa contaminata sau sucuri cumparate de pe strada care au fost stocate in conditii improprii. Gastroenterita poate sa fie si o urmare a schimbarii regimului alimentar.

Simptomele unei infectii la stomac sunt diareea, voma, durere de stomac, balonare, dureri de cap si uneori temperatura. Este important sa duceti copilul la medic atunci cand apar aceste simptome si sa respectati o dieta stricta.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Infectii copii Infectii

Articole recomandate

Citeste si despre