Reteta gustoasa de spaghete carbonara de post

/ / Modificat: 2025-08-01
Reteta gustoasa de spaghete carbonara de post

Postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut si ca Postul Sfintei Marii, este unul dintre cele mai importante posturi din an, tinut de crestinii ortodocsi intre 1 si 15 august. Desi are o conotatie spirituala profunda, postul poate avea si numeroase beneficii pentru sanatate, daca este tinut cu echilibru si intelepciune.

Beneficiile renuntarii la alimentele „interzise” in post

In aceasta perioada, se renunta la:

  • Carne, oua, lactate

  • Produse procesate cu ingrediente de origine animala

  • Dulciuri rafinate si mancaruri grele

Aceasta pauza alimentara aduce multe beneficii:

1. Detoxifierea organismului

  • Prin eliminarea grasimilor animale si a produselor grele, ficatul, rinichii si sistemul digestiv se pot „odihni”.

  • Consumul de legume, fructe, cereale si seminte ajuta la eliminarea toxinelor si reglarea digestiei.

2. Energie mai buna si somn mai odihnitor

  • Mesele mai usoare, fara carne si lactate, reduc inflamatia si ofera energie constanta pe parcursul zilei.

  • Somnul devine mai profund si odihnitor, deoarece digestia nu mai este suprasolicitata.

3. Conectare spirituala si echilibru interior

  • Postul nu este doar o dieta – este si un exercitiu de vointa, autocontrol si apropiere de credinta.

  • Te ajuta sa te centrezi pe lucrurile esentiale: liniste, rugaciune, recunostinta si timp petrecut in familie.

4. Economisirea banilor

  • Mesele simple, pe baza de legume, costa mai putin decat cele cu carne sau branzeturi.

  • Gatitul acasa, in locul comenzilor sau iesirilor, reduce considerabil cheltuielile.

Reteta delicioasa: Spaghete Carbonara de post (fara ou, fara branza)

O adaptare savuroasa a celebrei retete italiene, perfecta pentru post si potrivita chiar si pentru copii sau vegetarieni.

Ingrediente (pentru 2 portii):

  • 200 g spaghete (sau orice paste fara ou)

  • 150 g ciuperci champignon (sau pleurotus, pentru un gust mai „carnic”)

  • 1 ceapa mica

  • 2-3 catei de usturoi

  • 2 linguri ulei de masline

  • 200 ml lapte vegetal (soia, migdale sau ovaz)

  • 1 lingura de faina (sau amidon)

  • 2 linguri drojdie inactiva (pentru gust de „branza”)

  • Sare si piper dupa gust

  • Verdeata proaspata (patrunjel sau busuioc)

Mod de preparare:

  1. Fierbe spaghetele conform instructiunilor de pe ambalaj. Scurge-le si pastreaza 2 linguri din apa in care au fiert.

  2. Intr-o tigaie, caleste ceapa tocata fin in ulei de masline, apoi adauga usturoiul pisat si ciupercile feliate.

  3. Lasa-le sa se inmoaie si sa scada lichidul, apoi presara faina peste ele si amesteca bine.

  4. Toarna laptele vegetal treptat si amesteca continuu pana obtii un sos legat.

  5. Adauga drojdia inactiva, sarea, piperul si apa de la paste (optional).

  6. Pune pastele fierte peste sos, amesteca bine si lasa 1 minut pe foc mic.

  7. Serveste cu patrunjel tocat si, daca vrei, un strop de ulei de masline deasupra.

Sfaturi pentru a face postul mai usor si gustos in familie:

  • Gateste in avans: Prepara 2-3 feluri simple care se pot reincalzi (supe, tocanite, paste).

  • Implica copiii: Lasa-i sa aleaga legumele pentru mancare sau sa amestece ingredientele.

  • Inlocuieste inteligent: Fa branza de caju, burgeri din linte sau sosuri din avocado in loc de maioneza.

  • Foloseste condimente aromate: Boia afumata, turmeric, cimbru, usturoi – toate dau gust intens mancarurilor de post.

Renuntarea la alimentele de origine animala in perioada postului aduce beneficii reale pentru sanatate, disciplina personala si echilibru interior. Iar cu retete creative si gustoase, precum spaghetele carbonara de post, aceasta perioada devine o ocazie de a redescoperi bucuria meselor simple si hranitoare, in familie.

 

Foto: Freepik.com

Taguri Paste carbonara Retete spaghete

Articole recomandate

Citeste si despre