15 retete de paste de casa cu legume pentru copii, sanatoase si usor de facut

/ / Modificat: 2025-11-15
15 retete de paste de casa cu legume pentru copii, sanatoase si usor de facut

Multi copii adora pastele, dar refuza sa manance legumele. O solutie simpla si gustoasa este sa le integrezi direct in pastele de casa sau in sosurile care le insotesc. Astfel, micutii primesc vitamine si fibre fara sa-si dea seama ca mananca legume.

Beneficiile pastelor cu legume pentru copii

  • Nutritie echilibrata – combina carbohidratii din paste cu vitamine si minerale din legume.

  • Textura si culoare atractiva – legumele pot colora pastele (de exemplu, spanac verde sau sfecla rosie).

  • Creativitate in bucatarie – copiii sunt mai atrasi de mancaruri colorate si forme diferite de paste.

  • Dezvoltarea gusturilor – introducerea legumelor in mod subtil ajuta la acceptarea lor treptata.

Sfaturi pentru parinti

  1. Ascunde legumele in aluat sau sos – de exemplu, piure de morcov, dovlecel sau sfecla adaugat in aluatul de paste.

  2. Foloseste forme amuzante – taitei, scoici sau fundite, pentru a capta atentia copiilor.

  3. Incepe cu cantitati mici – creste treptat proportia de legume.

  4. Implica copiii – framantarea aluatului sau decorarea pastelor poate creste dorinta lor de a incerca mancarea.

  5. Sosurile sunt aliati – sosurile cremoase sau cu branza pot „masca” legumele intr-un mod placut.

Retete de paste de casa cu legume pentru copii

1. Paste verzi cu spanac

Ingrediente aluat:

  • 200 g faina alba sau integrala

  • 2 oua

  • 50 g piure de spanac fiert si scurs bine

Mod de preparare:

  1. Amesteca faina cu ouale si piureul de spanac.

  2. Framanta pana obtii un aluat omogen si elastic.

  3. Intinde si taie in fasii sau forme preferate.

  4. Fierbe 2-3 minute in apa cu sare.

Sugestie de servire: sos de branza cu putin usturoi sau rosii coapte pasate.

2. Paste portocalii cu morcov si dovlecel

Ingrediente aluat:

  • 200 g faina

  • 2 oua

  • 50 g piure de morcov sau dovlecel

Mod de preparare:

  1. Incorporeaza legumele pasate in aluatul de paste.

  2. Taie in forme amuzante sau fasii subtiri.

  3. Fierbe 2-4 minute.

Sugestie de servire: sos simplu de rosii cu busuioc sau sos alb cu branza.

3. Paste roz cu sfecla

Ingrediente aluat:

  • 200 g faina

  • 2 oua

  • 30-50 g piure de sfecla

Mod de preparare:

  1. Amesteca faina cu ouale si piureul de sfecla.

  2. Framanta bine pana devine elastic.

  3. Intinde aluatul si taie-l in forme preferate.

  4. Fierbe 3-4 minute.

Sugestie de servire: sos de branza cu smantana sau sos pesto de busuioc.

4. Paste cu dovlecel si parmezan

Ingrediente sos:

  • 1 dovlecel mic, ras fin

  • 2 linguri smantana sau iaurt grecesc

  • 30 g parmezan ras

  • Sare si piper dupa gust

Mod de preparare:

  1. Fierbe pastele alese.

  2. Intr-o tigaie, caleste usor dovlecelul, apoi adauga smantana si parmezanul.

  3. Amesteca cu pastele si serveste imediat.

5. Paste cu sos cremos de broccoli

Ingrediente sos:

  • 100 g broccoli fiert

  • 50 ml lapte sau smantana

  • 20 g branza topita

  • Sare si nucsoara

Mod de preparare:

  1. Paseaza broccoli fiert cu laptele si branza.

  2. Incalzeste sosul usor pe foc, amestecand pana devine cremos.

  3. Amesteca cu pastele fierte si serveste.

10 Retete rapide de paste de casa cu legume (sub 20 de minute)

6. Paste cu sos de rosii si morcov ras

  • Fierbe pastele preferate.

  • Caleste rapid morcov ras cu putin ulei si adauga sos de rosii.

  • Amesteca cu pastele si presara putin busuioc.

7. Paste cu dovlecel si usturoi

  • Fierbe pastele.

  • Caleste cubulete de dovlecel cu usturoi.

  • Amesteca cu pastele si adauga putin parmezan.

8. Paste cu mazare si smantana

  • Fierbe pastele.

  • Adauga mazare congelata in ultimele 2 minute de fiert.

  • Scurge, amesteca cu smantana si branza rasa.

9. Paste cu ardei rosu si branza feta

  • Caleste cubulete de ardei rosu.

  • Amesteca cu pastele fierte si branza feta sfaramata.

10. Paste cu spanac si sos de rosii

  • Caleste putin spanac cu usturoi.

  • Adauga sos de rosii si amesteca cu pastele fierte.

11. Paste cu conopida si sos alb

  • Fierbe pastele.

  • Caleste conopida sfaramata cu putin unt.

  • Adauga smantana si amesteca cu pastele.

12. Paste cu morcov si parmezan

  • Rade morcovul fin.

  • Caleste rapid cu ulei de masline.

  • Amesteca cu pastele fierte si presara parmezan.

13. Paste cu dovleac si nucsoara

  • Fierbe pastele.

  • Caleste cubulete de dovleac cu putin ulei.

  • Adauga nucsoara, smantana si amesteca cu pastele.

14. Paste cu broccoli si usturoi

  • Caleste broccoli fiert cu usturoi.

  • Amesteca cu pastele fierte si putin ulei de masline sau unt.

15. Paste cu morcov, dovlecel si branza

  • Caleste morcov si dovlecel ras.

  • Amesteca cu pastele fierte si branza rasa.

Sfaturi pentru succes

  • Culori si forme – cu cat pastele sunt mai colorate si amuzante, cu atat copiii sunt mai dispusi sa le incerce.

  • Mascheaza gustul legumelor – combina cu branza, smantana sau sosuri tomatice pentru un gust familiar.

  • Implica copiii – framantatul si modelarea pastelor devine o activitate distractiva si ii face mai curiosi sa le manance.

  • Experimenteaza – fiecare copil are gusturi diferite, asa ca incearca legume si combinatii variate.

 

Foto: freepik.com

Taguri Paste cu branza Paste carbonara

Articole recomandate

Citeste si despre