Pastele Carbonara sunt un preparat clasic al bucatariei italiene, apreciat pentru savoarea intensa si textura cremoasa. Desi este adesea asociata cu smantana in diverse variante, reteta originala nu include acest ingredient. In aceasta varianta autentica, gustul este dat de combinatia perfecta dintre galbenusuri, pecorino romano si guanciale, care confera pastelor o savoare deosebita. Simplu, rapid si plin de arome, aceasta reteta de Paste Carbonara fara smantana te va cuceri de la prima inghititura. Fie ca o pregatesti pentru o masa de familie sau pentru o ocazie speciala, vei adora cat de usor se face si cat de gustoasa este.
Ingrediente:
-
320 g de paste mezze maniche din grau dur
-
160 g de guanciale stagionato
-
5 galbenusuri proaspete
-
80 g de pecorino romano, ras prin razatoarea mica + inca 2 linguri pentru servire
-
Sare
-
Piper negru macinat proaspat, din belsug
Mod de preparare:
-
Fierbe pastele: Pune o oala mare cu apa la fiert. Cand aceasta incepe sa fiarba, adauga sare (cam o lingurita pentru fiecare litru de apa) si adauga pastele. Fierbe-le conform instructiunilor de pe ambalaj, de obicei 9-10 minute, pana cand sunt al dente.
-
Pregatirea guanciale: Intre timp, taie guanciale in bucatele mici si pune-le intr-o tigaie mare, la foc mediu. Lasa-le sa se prajeasca usor pana cand devin crocante, avand grija sa nu le arzi. Daca este necesar, adauga putin ulei de masline, dar de obicei guanciale elibereaza suficient grasime.
-
Amesteca galbenusurile: Intr-un bol mare, bate galbenusurile cu pecorino romano ras si adauga piper negru proaspat macinat dupa gust. Amesteca bine pentru a obtine o compozitie cremoasa.
-
Combinarea ingredientelor: Cand pastele sunt gata, scurge-le, pastrand o cana de apa din apa in care au fiert (aceasta va fi folosita pentru a ajusta consistenta sosului). Pune pastele in tigaia cu guanciale si amesteca bine pentru a le acoperi cu grasimea eliberata.
-
Finalizarea sosului: Toarna galbenusurile batute peste paste, amestecand rapid pentru a evita sa se faca omleta. Daca este necesar, adauga putin din apa de la fiertul pastelor pentru a obtine o textura mai cremoasa.
-
Servire: Imparte pastele in farfurii, presara restul de pecorino ras si adauga un strat generos de piper negru proaspat macinat.
Pofta buna!
Sursa: www.lauralaurentiu.ro
Sursa foto: freepik