Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel este unul dintre cele mai usoare posturi de peste an, oferind mai multa flexibilitate in alimentatie, comparativ cu alte perioade de post.
In aceasta perioada, consumul de peste devine o alternativa sanatoasa, usoara si potrivita mai ales in zilele de vara, cand temperaturile ridicate impun mese mai lejere si hidratante.
Pestele este o sursa excelenta de proteine usor digerabile, acizi grasi Omega-3 si minerale esentiale, fiind ideal pentru cinele de post sau mesele din timpul zilei, fara a incarca organismul.
Iata cateva retete usoare si rapide cu peste, ideale pentru zilele caniculare:
1. Salata de ton cu legume proaspete
Ingrediente:
-
2 conserve de ton in suc propriu sau ulei
-
1 castravete
-
1 ardei gras rosu
-
10 rosii cherry
-
1 ceapa rosie
-
zeama de la 1 lamaie
-
2 linguri de ulei de masline
-
sare, piper, oregano (optional)
Mod de preparare:
-
Taie legumele in cuburi sau felii potrivite.
-
Scurge tonul si adauga-l peste legume.
-
Asezoneaza cu sare, piper, lamaie si ulei de masline.
-
Amesteca usor si serveste salata rece, alaturi de o felie de paine integrala.
2. File de peste la gratar cu sos de usturoi si lamaie
Ingrediente:
-
2 fileuri de dorada, pastrav sau macrou
-
2 linguri ulei de masline
-
2 catei de usturoi zdrobiti
-
zeama de la o jumatate de lamaie
-
sare si piper
Mod de preparare:
-
Unge fileurile de peste cu ulei, usturoi, sare si piper.
-
Lasa-le la marinat 10-15 minute.
-
Coace-le pe gratar sau intr-o tigaie grill bine incinsa, cate 3-4 minute pe fiecare parte.
-
Stropeste cu zeama de lamaie inainte de servire si presara patrunjel tocat.
3. Rulouri de somon afumat cu crema de avocado
Ingrediente:
-
100 g somon afumat (feliat subtire)
-
1 avocado copt
-
1 lingura suc de lamaie
-
1 lingura ulei de masline
-
sare, piper dupa gust
Mod de preparare:
-
Paseaza avocado cu o furculita pana devine cremos.
-
Adauga suc de lamaie, ulei de masline, sare si piper.
-
Pune cate o lingurita de crema pe fiecare felie de somon si ruleaza.
-
Serveste-le reci, ca aperitiv sau gustare racoritoare.
Mesele din perioada postului nu trebuie sa fie monotone sau lipsite de gust. Cu un strop de creativitate si ingrediente simple, poti prepara retete cu peste usoare, hranitoare si potrivite pentru zilele toride de vara. Pe langa faptul ca sunt sanatoase, aceste preparate aduc un plus de savoare si energie, fara a incarca organismul.
Foto: Freepik.com