Cerealele si diversificarea alimentatiei

/ / Modificat: 2006-06-12
Cerealele si diversificarea alimentatiei

Cand introducem cerealele in alimentatia sugarului?

  • In primele sase luni ale bebelusului nevoile nutritive sunt acoperite de laptele matern sau formula. Laptele matern contine cantitatea optima de nutrienti plus anticorpi necesari bebelusului pentru a creste sanatos. Laptele matern se modifica pe masura ce nevoile nutritive ale copilului se schimba.

  • Bebelusii nu ar trebui sa manance cereale sau alte alimente pana la aproximativ 6 luni din mai multe motive. Pentru inceput, nu sunt pregatiti sa inghita alimente solide. Un bebelus nu este capabil sa plimbe un aliment solid din varf si pana la baza limbii pentru a putea fi astfel inghitit. In schimb, tind sa scuipe ce le intra in gurita (reflex innascut). Studiile arata ca bebelusii pot dezvolta alergii daca alimentele solide sunt introduse prea devreme.

  • In jurul varstei de 6 luni sistemul digestiv al bebelusului va fi mai pregatit sa se descurce cu alimentele solide. Bebelusul tau iti va arata ca este pregatit. Cu varsta, va putea sa mute alimentul catre baza limbii si sa inghita.

  • Dupa fructe si legume, alege cerealele instant fara gluten (orez, porumb si tapioca) pana la 6-8 luni. Acestea sunt imbogatite cu fier, acum necesar in dieta copilului. Incepe cu o cantitate foarte mica (o masura sau o lingurita), amestecata in laptele tau sau formula (masa de la ora 18). Gradual creste cantitatea de cereale cu 2 masuri la fiecare masa.

  • Curand, cerealele vor deveni o parte importanta din alimentatia sugarului. Pe masura ce copilul invata sa inghita, poti mari consistenta si textura amestecului de cereale.

  • Seara, la culcare, daca inca se mai trezeste noaptea, poti sa-i prepari lapte cu cereale, dau senzatia de satietate mai mult timp.

    Cand ar trebui sa introduc cerealele in alimentatia sugarului? Este o intrebare frecventa in randul mamicilor de bebelusi. Fiecare mama isi cunoaste cel mai bine copilul si observa cand este pregatit sa primeasca alimente solide.


    Ana Maria Stan

    www.babyblog.ro

    <
  • Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

    Articole recomandate

    Citeste si despre