15 idei de mic-dejun de post

/ / Modificat: 2014-11-20
15 idei de mic-dejun de post

In conditiile in care cele mai multe preparate consumate la micul dejun contin oua si lapte, ideea de a scoate aceste ingrediente din meniu te poate lasa fara solutii hranitoare si energice la prima masa a zilei. Daca nu stii cu ce sa inlocuiesti cele doua alimente de "dulce" din meniu, noi iti sugeram 15 idei savuroase de post, astfel incat sa beneficiezi de aportul necesar de nutrienti si energie, dar si de gustul delicios pe care-l astepti de la un mic-dejun copios!

Terci din ovaz cu fructe si miere

Daca obisnuiai sa consumi orez si gris cu lapte dimineata, le poti inlocui cu succes in post cu un terci din fulgi de ovaz innobilat cu fructe si miere. Se prepara intr-o maniera asemanatoare grisului cu lapte, doar ca in locul laptelui, se foloseste apa sau lapte vegetal (soia, migdale etc.). Fructele si mierea se adauga la momentul servirii.  

Lapte vegetal cu cereale

  Daca nu poti renunta in meniul tau pentru micul dejun la cerealele cu lapte, afla ca nu esti nevoita sa o faci in post. Pastreaza-ti obiceiul, avand grija doar sa inlocuiesti laptele de origine animala cu cel vegetal si sa nu consumi sortimente de cereale care contin urme de ciocolata.

Salata de legume cu tofu

Legumele proaspete sunt o bucurie oferita organismului tau la prima ora a diminetii. Daca tii post, te poti considera o norocoasa, intrucat nu vei fi nevoita sa faci foarte multe sacrificii culinare. Insa daca obisnuiai sa-ti garnisesti delicioasa salata de legume cu bucati generoase de branza, afla ca poti inlocui acest lactat cu tofu, considerat alternativa vegetariana a acestui preparat.

Sandvisuri sau tartine cu humus

Humusul este o pasta vegetala asemanatoare pateului, extrem de hranitoare si delicioasa, pe care o poti savura fara probleme la prima ora a zilei. Poti servi humusul pe orice fel de paine - bagheta, lipie, ciabatta, focaccia etc. - atat timp cat te asiguri ca nu contine lapte sau oua. Humusul are meritul de a oferi unele dintre cele mai hranitoare substante nutritive care energizeaza organismului.  

Sandvisuri cu unt de arahide

Sendvisurile raman cea mai practica gustare pentru micul dejun. Daca te gandeai ca fara cascaval sau carne, sendvisurile tale nu isi mai au locul in meniu, te inseli. Acestea pot fi concepute dintr-o multime de ingrediente delicioase de post. De exemplu, sandviciurile cu unt de arahide iti ofera gustul dulce perfect dupa care tanjesti la orice ora din zi, dar si energia necesara pe care prima masa a zilei trebuie sa o furnizeze organismului.  

Sandvisuri cu tofu si legume proaspete

  Daca untul de arahide nu este pe placul tau, incearca varianta clasica a sandviciului cu branza si legume, doar ca, de data aceasta, inlocuieste branza normala cu una vegetala, cea mai populara alternativa fiind tofu.

Batoane de cereale cu miere si musli

Pe langa faptul ca sunt de post, datorita ingredientelor de origine vegetala, batoanele cu cereale, miere si musli reprezinta explozia de energie si vitalitate dupa care tanjeste organismul la primele ore ale zilei. Introdu-le in meniul pentru micul dejun, alaturi de un suc de fructe, si vei avea parte de o stare de bine pe tot parcursul zilei.

Iaurt cu cereale si musli

Si iaurtul cu cereale si musli, atat de practic si gustos la primele ore ale zilei, poate ramane in meniul tau de post. Inlocuieste sortimentele clasice de iaurturi din lapte de vaca sau capra cu cele din soia sau alte tipuri de lactate vegetale.

Omleta din tofu cu ceapa, rosii si ardei

Daca omleta iti lipseste cel mai mult din meniul de post pentru micul dejun, afla ca nu esti obligata sa renunti la acest preparat savuros, perfect pentru prima masa a zilei. Se poate prepara cu succes din tofu, legume si curry. Tofu inlocuieste ouale, iar legumele si curry-ul ofera gustul senzational care te face sa iti doresti si o a doua portie.

Clatite sau Pancakes cu fructe, miere si nuci

Nu te intrista! Faimoasele clatite innobilate cu tot felul de siropuri, dulceturi si bunatati raman printre optiunile tale de post pentru mic-dejun. Scoate ouale din reteta, inlocuieste laptele de origine animala cu cel vegetal si vei avea parte de aceleasi clatite delicioase si in post. Aromatizeaza-le cu cat mai multe mirodenii si savureaza-le cu miere, dulceturi, nuci, alune si alte delicii savuroase, dar de post.

Salata sau smoothie din fructe

Fructele raman unele dintre alimentele care nu trebuie sa lipseasca din compozitia niciunui mic dejun, intrucat sunt bogate in nutrienti care ofera energie si protejeaza sanatatea. In plus, sunt alimente de post, pe care le poti consuma simple, in salate sau sub forma de shake-uri ori smoothie-uri savuroase.

Paine prajita cu dulceata si nuci

Nu trebuie sa renunti la bucuria de a manca dimineata painea prajita ca la mama acasa, unsa cu cantitati generoase de dulceata si presarata cu nuci din belsug. Chiar daca lipseste stratul de unt din aceasta combinatie, gustul va ramane la fel de bun si savuros.

Salata de cruditati cu maioneza vegetala

Prepara o delicioasa salata din telina, morcov si mar, innobileaz-o cu putin ulei de masline sau maioneza vegetala, sare si piper, apoi consum-o la micul dejun, pe felii de paine prajita. Este o idee exceptionala de mic dejun de post, extrem de gustoasa si hranitoare.

Briose cu fructe si migdale sau nuci

Si briosele pot fi adaptate regulilor postului si pot fi consumate la micul dejun. Atat timp ca nu sunt facute cu unt, lapte sau oua, briosele pot fi savurate fara probleme dimineata. Pentru a compensa pierderile nutritionale oferite de ingredientele de origine animala, introdu in compozitia lor mai multe cereale integrale, fructe si oleaginoase, astfel incat sa te bucuri de proprietatile nutritive pe care trebuie sa le ofere aceasta masa.

Fursecuri cu fructe uscate si migdale

Daca nu ai timp sa faci briose, poti incropi numaidecat cateva fursecuri delicioase din cereale integrale, miere, fructe uscate si migdale, pe care sa le savurezi in fiecare dimineata, cu ceai. Sunt dulci, gustoase, sanatoase si iti ofera si energia necesara pentru o zi intreaga.

Tu ce mai mananci la micul dejun in post? Ofera-ne sugestiile tale de retete de post pentru mic-dejun, in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Retete post Retete mic dejun

Articole recomandate

Citeste si despre