Conopida murata in saramura este una dintre cele mai iubite garnituri ale sezonului rece. Crocanta, usor picanta si plina de arome, reteta Ginei Bradea aduce pe masa gustul autentic al muraturilor de casa. Se prepara simplu, cu legume si condimente naturale, fara conservanti, si se pastreaza perfect in camara pentru iarna. Ideala langa fripturi, tocanite sau chiar servita simpla, aceasta conopida murata este delicioasa si sanatoasa.
Ingrediente:
-
5 kg conopida curatata de frunze si cotoare
-
o mana de frunze de telina proaspata
-
o radacina mica de telina
-
o radacina de hrean
-
1 morcov
-
4-5 catei de usturoi
-
ardei iute sau boabe de piper
-
o sfecla rosie
-
3 ardei capia mici
-
bete de mamar uscat
-
putin busuioc
-
sare pentru muraturi
Mod de preparare:
-
Conopida se desface in buchetele si se spala bine in apa rece.
-
In borcane mari de muraturi se aseaza frunze de telina, felii de radacina de telina, bucati de hrean, morcov taiat rondele, usturoi, ardei capia si sfecla rosie.
-
Se adauga buchetelele de conopida, asezate cat mai compact. Printre ele se pun boabe de piper sau ardei iute, dupa preferinta.
-
Se prepara saramura: la 1 litru de apa se pune 1 lingura cu varf de sare pentru muraturi. Se da un clocot, apoi se lasa cateva minute sa se racoreasca.
-
Se toarna saramura calda peste conopida din borcane, avand grija ca lichidul sa acopere complet legumele.
-
Deasupra se pun bete de mamar uscat, pentru a mentine conopida sub lichid, si putin busuioc pentru aroma.
-
Borcanele se acopera cu capace sau farfurii si se lasa la temperatura camerei 2-3 zile, pentru a incepe fermentatia. Apoi se inchid bine si se pastreaza in camara sau beci.
Conopida murata va fi numai buna de consum dupa cateva saptamani, fiind crocanta, gustoasa si aromata.
Sursa: pofta-buna.com
Sursa foto: freepik