In traditia populara romaneasca, Craciunul nu era doar o sarbatoare a belsugului, ci mai ales una a credintei, smereniei si randuielii. Printre preparatele ritualice specifice acestei perioade se numara Turtele de Craciun, cunoscute in diferite regiuni sub numele de Scutecele lui Iisus sau Pelincile Domnului.
Acest desert simplu, realizat din ingrediente putine, este incarcat de simboluri religioase si era pregatit cu respect, in liniste, ca parte a ritualului din Ajunul Craciunului.
Denumiri si raspandire regionala
Turtele de Craciun sunt cunoscute sub mai multe denumiri, in functie de zona:
-
Scutecele lui Iisus – denumire intalnita mai ales in Moldova
-
Pelincile Domnului – folosita in Bucovina si nordul tarii
-
Turte de Craciun – termen general, prezent in mai multe regiuni
Indiferent de nume, preparatul pastreaza aceeasi structura si aceeasi semnificatie spirituala.
Semnificatia religioasa a turtelor
Turtele de Craciun fac trimitere directa la Nasterea Domnului, cand Pruncul Iisus a fost infasat in pelinci simple. Desertul simbolizeaza:
-
smerenia nasterii Mantuitorului
-
curatenia si puritatea
-
inceputul vietii
-
protectia divina asupra familiei
Forma foilor, subtiri si albe, pliate sau rulate, aminteste de scutecele Pruncului Sfant.
Cand si cum se pregateau turtele
Traditia spune ca turtele se pregateau:
-
in Ajunul Craciunului
-
dupa terminarea muncilor grele din gospodarie
-
intr-un moment de liniste si reculegere
Ele erau oferite:
-
membrilor familiei
-
colindatorilor
-
vecinilor sau celor nevoiasi
Impartirea turtelor era un gest de binecuvantare si comuniune.
Reteta traditionala de Turte de Craciun
Ingrediente:
-
500 g faina alba
-
aproximativ 300 ml apa calduta
-
1 praf de sare
-
ulei pentru uns foile
-
optional pentru servire: miere, zahar pudra, nuca macinata
Reteta respecta simplitatea postului si simbolismul sarbatorii.
Mod de preparare pas cu pas
-
Cerne faina intr-un vas mare si adauga sarea.
-
Toarna treptat apa calduta si framanta pana obtii un aluat elastic.
-
Imparte aluatul in bile mici si unge-le cu putin ulei.
-
Lasa bilele la odihnit 20–30 de minute, acoperite.
-
Intinde fiecare bila foarte subtire, aproape transparenta.
-
Coace foile pe plita sau tigaie uscata, cate 1–2 minute pe fiecare parte.
-
Foile trebuie sa ramana deschise la culoare, fara a se rumeni.
-
Unge foile usor cu ulei si pliaza-le sau ruleaza-le.
Randuieli si indicatii speciale de preparare
In traditia populara existau cateva reguli importante:
-
turtele se faceau in liniste, fara certuri
-
nu se adaugau ingrediente bogate sau arome
-
foile trebuiau sa fie albe, simbol al puritatii
-
unele gospodine rosteau o rugaciune in timpul prepararii
Se credea ca starea sufleteasca a celui care gateste influenteaza binecuvantarea casei.
Cum se servesc Turtele de Craciun
Turtele se serveau simplu:
-
unse cu miere
-
presarate cu zahar pudra
-
uneori cu nuca macinata
Se asezau pe un platou simplu, adesea langa o lumanare aprinsa. In unele familii, cateva turte se pastrau pana in ziua de Craciun, ca semn de protectie si continuitate.
De ce sunt desert ritualic de Craciun
Turtele de Craciun nu se pregateau in alte perioade ale anului pentru ca:
-
sunt strans legate de Nasterea Domnului
-
simbolizeaza smerenia si puritatea
-
echilibreaza mesele bogate
-
aduc un moment de reculegere in familie
Turtele de Craciun in prezent
Astazi, Turtele de Craciun sunt redescoperite de familii care doresc:
-
sa pastreze traditiile autentice
-
sa transmita copiilor valorile crestine
-
sa aduca sens spiritual sarbatorii
Prepararea lor poate deveni o activitate educativa si emotionala, facuta impreuna cu cei mici.
Turtele de Craciun, cunoscute ca Scutecele lui Iisus sau Pelincile Domnului, sunt mai mult decat un desert. Ele reprezinta credinta, smerenia si legatura dintre generatii. Pastrarea acestei traditii inseamna pastrarea sufletului Craciunului.
Foto: newsweek.ro