Burger American – Reteta traditionala gatita in fiecare casa de 4 Iulie

/ / Modificat: 2025-07-04
Burger American – Reteta traditionala gatita in fiecare casa de 4 Iulie

Ziua de 4 Iulie, cunoscuta drept Independence Day, este una dintre cele mai importante sarbatori din Statele Unite. Este o zi a paradei, artificiilor, picnicurilor si mai ales a mancarurilor traditionale pregatite in aer liber. In fruntea listei culinare se afla, fara indoiala, burgerul american clasic, preparat la gratar si savurat alaturi de familie si prieteni.

De ce sunt burgerii simbolul Zilei Americii?

Burgerul este emblema neoficiala a bucatariei americane rapid, gustos, versatil si ideal pentru gatit in aer liber. De 4 iulie, gratarele se aprind in curti, parcuri sau pe plaja, iar burgerii devin vedeta meniului, alaturi de hotdogi, porumb copt si salate.

Potrivit Asociatiei Nationale a Carnii din SUA, americanii consuma peste 150 de milioane de burgeri doar in ziua de 4 iulie.

Reteta Burgerului American Clasic

Ingrediente pentru 4 burgeri:

  • 500 g carne tocata de vita (de preferat cu 15-20% grasime)

  • Sare si piper proaspat macinat

  • 4 chifle de burger (cu susan, daca vrei varianta traditionala)

  • 4 felii de branza cheddar

  • Frunze de salata verde

  • 4 felii de rosii

  • 4 felii de ceapa rosie (optional, la gratar)

  • Felii de castraveti murati

  • Ketchup, mustar, maioneza (dupa gust)

  • Ulei (pentru uns gratarul)

Mod de preparare:

  1. Formarea burgerilor:
    Imparte carnea tocata in 4 parti egale si formeaza discuri plate, de aproximativ 2 cm grosime. Nu presa prea tare – burgerii trebuie sa ramana suculenti. Condimenteaza cu sare si piper pe ambele parti.

  2. Preincalzirea gratarului:
    Incinge gratarul (sau o tigaie grill) la foc mediu-mare. Unge grilajul cu putin ulei pentru a preveni lipirea.

  3. Gatirea burgerilor:
    Pune burgerii pe gratar si gateste-i timp de 3-4 minute pe fiecare parte, pentru o coacere medie. Adauga feliile de branza cheddar in ultimele 30–60 secunde, ca sa se topeasca frumos.

  4. Pregatirea chiflelor:
    Taie chiflele pe jumatate si aseaza-le cu partea taiata pe gratar pentru 30 de secunde – doar cat sa devina usor crocante.

  5. Asamblarea:
    Pe partea de jos a chiflei, aseaza salata, carnea cu branza, rosia, ceapa si castravetii. Adauga sosurile preferate, apoi acopera cu partea superioara a chiflei.

Ce poti servi alaturi de burgeri?

  • Cartofi prajiti sau wedges la cuptor

  • Porumb fiert sau la gratar

  • Salata coleslaw (varza cu morcov si dressing cremos)

  • Pepene rosu – desertul traditional al verii americane

  • Limonada, iced tea sau bere rece – pentru hidratare si voie buna

Sfaturi pentru un burger perfect

  • Alege carne de vita proaspata, nu prea slaba – grasimea ofera gust si suculenta.

  • Nu amesteca prea mult carnea – evita o textura densa.

  • Lasa carnea la temperatura camerei 15–20 minute inainte de gatit.

  • Nu presa burgerii in timpul gatitului – risti sa pierzi sucul in gratar.

De 4 iulie, burgerul american nu este doar o reteta, este o traditie, o parte din cultura gastronomica a unei natiuni care sarbatoreste libertatea cu focuri de artificii si gratare incinse. Cu ingrediente simple si tehnica minima, poti recrea acasa gustul autentic al Zilei Independentei.

Fie ca il prepari in curte, pe balcon sau intr-un picnic, burgerul ramane regele meselor de vara. Incearca-l si tu anul acesta si bucura-te de un 4 iulie in stil american!

 

Foto: Freepik.com

Taguri Retete burgeri

Articole recomandate

Citeste si despre