4 retete delicioase cu vinete pentru intreaga familie

| | Modificat: 2018-08-27 00:00:00

Vinetele sunt unele dintre cele mai gustoase legume din lume, iar atunci cand le gatesti corect, au o textura cremoasa si absorb orice aroma alaturi lor. Indiferent ca le faci la gratar, le umpli sau le coci la cuptor, vinetele sunt una dintre cele mai versatile legume, oferind o savoare deosebita oricarui preparat.

Vinetele sunt bogate in fier si calciu, iar continutul crescut de fibre din vinete protejeaza tractul digestiv. In plus sunt sarace in calorii, deci recomandate in diete si regimuri.

Poti folosi vinetele in retete vegane, in salate, sau alaturi de paste, dar si ca aperitiv.

Pizza cu vinete

pizza-vinete

O reteta simpla si usor de pregatit acasa, pizza cu vinete si branza de capra este o varianta sanatoasa si delicioasa si o modalitate ideala de a il face pe cel mic sa manance vinete fara prea multa bataie de cap.

Ingrediente:

  • 500 ml piure de rosii
  • 1 vanata de marime medie
  • ulei de masline
  • un manunchi de ceapa verde, feliata subtire
  • 300 g de aluat de pizza
  • faina pentru intins aluatul de pizza
  • 50 g de branza de capra

Metoda de pregatire:

1. Incalzeste cuptorul la 250 de grade Celsius si pregateste o tava de pizza cu hartie de copt; piureul de rosii da-l in clocot pana se ingroasa si capata consistenta unui iaurt grecesc.

2. Feliaza vanata in felii cu grosime de aproximativ jumatate de centimetru si stropeste-le cu ulei de masline.

3. Intinde aluatul de pizza intr-un cerc cu diametrul de 35 de cm si aseaza-l in tava, pe hartia de copt. Acopera-l cu sosul de rosii si aseaza feliile de vinete deasupra. Presara branza de capra si sareaza, dupa care da tava la cuptor pentru aproximativ 15 minute sau pana cand feliile de vanata se rumenesc frumos.

4. Scoate tava din cuptor si presara ceapa verde si putin ulei de masline, dupa care reintrodu tava in cuptor pentru inca 10 minute la 200 de grade Celsius.

Vinete crispy la cuptor

vinete-crispy

Daca ai nevoie de o gustare, un aperitiv sau de o garnitura, reteta de vinete crispy la cuptor te scoate repede din incurcatura. Foloseste vinete proaspete!

Ingrediente:

  • 400 de grame de vinete
  • 1 lingura de ulei de masline
  • Sare si piper proaspat macinat
  • 70 de grame de pesmet
  • 2 linguri de parmezan
  • 1 albus de ou
  • Sos de rosii (optional)

Metoda de pregatire:

1. Incinge cuptorul la 230 de grade Celsius

2. Tapeteaza o tava cu hartie de copt si unge-o cu putin ulei vegetal

3. Feliaza vanata in jumatate si apoi in tai-o in fasii de jumatate de centimetru grosime, avand grija ca toate fasiile sa fie de aceiasi dimensiune ca sa se gateasca in acelasi timp.

4. Pune fasiile de vanata intr-un bol si asezoneaza-le cu ulei de masline, sare si piper dupa gust.

5. Amesteca parmezanul si pesmetul intr-un alt bol si bate albusul separat.

6. Ia cateva fasii de vanata si da-le prin albus, apoi prin amestecul de pesmet si parmezan si aseaza-le in tava, pe foaia de copt, cu ajutorul unei furculite. Repeta procedura pana ai asezat toate fasiile de vanata in tava, inntr-un singur strat, lasand putin loc intre ele.

7. Stropeste-le cu putin ulei de masline si coace timp de 10 minute, apoi intoarce fiecare fasie pe partea cealalta si mai da-le la cuptor pentru inca 5 minute, sau pana cand se rumenesc.

8. Serveste vinetele crispy fierbinti, cu sos marinara.

Paste cu vinete si rosii

paste-vinete

Copiii adora mancarea italiana si ce este mai italian decat pastele? Daca respecti dieta vegana, sau pur si simplu iti doresti un fel de mancare gustos, care sa nu contina carne, reteta de paste cu vinete si rosii este alegerea ideala pentru un pranz de vara in familie.

Ingrediente pentru 3-4 portii:

  • 600 grame de vinete, taiate felii sau cubulete de aproximativ 3 cm
  • 2 ardei capia feliati in felii subtiri de marime egala
  • 400 de grame de paste penne
  • 1 kilogram de rosii bine coapte
  • 2 catei de usturoi dati pe razatoara mica
  • un varf de cutit de fulgi de ardei iuti rosii (optional)
  • 2 linguri de capere, bine scurse
  • 2 linguri de unt (optional)
  • parmezan ras (optional)
  • menta sau busuioc proaspat pentru decorare

Metoda de pregatire:

1. Incalzeste cuptorul la 230 de grade; aseaza cubuletele de vinete si feliile de ardei capia intr-o tava tapetata cu hartie de copt, stropeste-le cu doua linguri de ulei si presara-le cu sare dupa gust si da-le la cuptor pentru 30-40 de minute, intorcandu-le pe partea cealalta la jumatatea timpului, pana cand se rumenesc.

2. Cat timp vinetele si ardeii capia sunt la cuptor, fierbe pastele in apa cu sare pana devin al dente.

3. Da rosiile prin razatoarea mare si pune pulpa de rosii obtinuta intr-o tigaie, adauga usturoiul dat prin razatoarea mica, fulgii de ardei iute si 1 lingura de ulei de masline si pune-le pe foc pana incep sa clocoteasca si pulpa de rosii de injumatateste, apoi asezoneaza cu sare.

4. Adauga pastele, caperele si untul (daca il folosesti) peste sosul de rosii si lasa-le pe foc inca un minut; opreste focul si adauga vinetele si ardeii capia copti si serveste cu parmezan raz deasupra, cateva picaturi de ulei de masline si cateva frunze de menta sau busuioc.

Musaca de vinete

musaca-de-vinete

Poate ca reteta de musaca de vinete nu este tocmai cea mai rapida, insa este delicioasa, asa ca incearc-o in urmatorul weekend pentru ca nu vei regreta! Reteta originala provine din Grecia si este facuta cu carne de miel, dar tu poti incerca si varianta cu vita sau pui pentru ca va fi la fel de delicioasa. Daca iti raman cateva portii le poti congela pentru o cina rapida in timpul saptamanii.

Ingrediente:

  • 4 vinete de marime medie
  • 1 kilogram de carne de pui
  • 1 ceapa mare
  • ulei de masline
  • 4 catei de usturoi
  • 6 rosii bine coapte sau o cutie de rosii decojite in sos de rosii
  • jumatate de legatura de patrunjel verde
  • sare si piper dupa gust
  • parmezan ras

Modalitate de pregatire:

Incalzeste cuptorul la 200 de grade Celsius; taie vinetele in felii cu grosimea de jumatate de centimetru, presara-le cu sare si lasa-le la scurs in sita cel putin 30 de minute, dupa care usuca-le cu un servetel de hartie si unge-le cu ulei cu ajutorul unei pensule.

Pune-le intr-o tava tapetata cu hartie de copt si coace-le pana se rumenesc, aproximativ 30-40 de minute.

Cat timp vinetele sunt in cuptor, pregateste carnea tocata: soteaza ceapa tocata cateva minute, adauga usturoiul zdrobit si continua sa sotezi pana ceapa se inmoaie si devine translucida, dupa care adauga carnea tocata si rumeneste-o timp de 15-20 de minute.

Scurge daca carnea si-a lasat grasime si adauga restul ingredientelor, rosiile taiate cubulete, vinul, patrunjelul tocat, sarea si piperul. Amesteca bine si lasa pe foc pentru 20 de minute.

Ca sa asamblezi musacaua, imparte feliile de vinete in trei parti egale. Intr-o tava termorezistenta aseaza un strat de vinete dupa care adauga carnea, apoi un alt strat de vinete, din nou un strat de carne si la final ultimul strat de vinete. Presara parmezan ras deasupra si da la cuptor tava de musaca pentru aproximativ 1 ora, la o temperatura de 180 de grade Celsius, pana se rumeneste bine.

Serveste muscaua de vinete calda, dupa ce s-a odihnit pret de 10 minute.

Taguri Vinete Vinete pane Mancare de vinete

Citeste si despre

Articole de la parteneri