Sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului (15 august) este una dintre cele mai importante sarbatori crestine din calendarul ortodox si catolic. In Romania, este si o ocazie frecventa de a celebra onomastica celor care poarta numele Maria, Marian, Mariana, Marin, Marina etc.
Daca planifici o masa in familie in aceasta zi, iata cateva retete traditionale si potrivite pentru o sarbatoare de vara, inclusiv variante mai usoare si festive.
1. Salata de vinete cu rosii si ceapa
Ingrediente:
-
3-4 vinete coapte
-
1 ceapa mica tocata fin
-
2-3 linguri ulei
-
sare dupa gust
-
rosii proaspete pentru servire
Mod de preparare:
-
Coace vinetele, curata-le si lasa-le la scurs.
-
Toaca vinetele si amesteca-le cu ceapa, sare si ulei.
-
Serveste salata pe felii de rosii sau alaturi de rosii taiate cubulete.
Perfecta pentru: gustare de vara, inaintea felurilor principale.
2. Ciorba de legume de vara (de post sau cu smantana)
Ingrediente:
-
morcovi, telina, dovlecei, ardei, fasole verde, cartofi, ceapa
-
bors sau zeama de lamaie
-
leustean sau patrunjel
Mod de preparare:
-
Fierbe toate legumele pana devin fragede.
-
Adauga borsul sau zeama de lamaie la final, dupa gust.
-
Serveste cu leustean proaspat si, optional, smantana.
Ideala pentru: un pranz usor, cu aroma de vara.
3. Peste la cuptor cu lamaie si legume
Ingrediente:
-
pastrav, dorada sau macrou (intreg sau fileuri)
-
lamaie, usturoi, ulei de masline
-
cartofi, morcovi, dovlecei sau rosii cherry
Mod de preparare:
-
Aseaza pestele intr-o tava cu legumele taiate.
-
Stropeste cu ulei si lamaie, presara sare si condimente.
-
Coace la 180°C timp de 30-40 minute.
Perfect pentru: o masa de sarbatoare usoara, dar de efect.
4. Friptura de porc la cuptor cu ierburi si usturoi
Ingrediente:
-
ceafa sau cotlet de porc
-
usturoi, rozmarin, cimbru
-
vin alb, ulei, sare si piper
Mod de preparare:
-
Marineaza carnea 2-3 ore.
-
Coace in cuptor acoperit, apoi descopera in ultimele 15-20 min pentru rumenire.
Se potriveste cu: cartofi taranesti, salata verde sau muraturi de vara.
5. Prajitura cu fructe de sezon (piersici, prune, caise)
Ingrediente:
-
4 oua, 150 g zahar, 150 g faina
-
100 ml ulei
-
fructe taiate felii
-
praf de copt, vanilie
Mod de preparare:
-
Bate ouale cu zaharul, adauga restul ingredientelor.
-
Toarna compozitia intr-o tava si aseaza fructele deasupra.
-
Coace la 180°C timp de 35-40 minute.
Optional: presara zahar pudra dupa racire.
6. Placinta cu branza si marar (sau cu branza dulce si stafide)
Ingrediente:
-
foi de placinta
-
branza de vaci, marar proaspat (sau zahar si stafide)
-
oua, smantana
Mod de preparare:
-
Amesteca branza cu oua si aromele alese.
-
Ruleaza placinta in foi si coace pana devine aurie.
Este ideala pentru: mic dejun sau desert usor.
7. Limonada sau compot de casa pentru sarbatoare
-
Limonada cu menta si miere – racoritoare si naturala.
-
Compot de prune sau piersici – servit rece, ca desert traditional.
Recomandari pentru o masa de Sfanta Maria reusita in familie:
-
Aseaza masa afara daca ai posibilitatea – sarbatoarea e in mijlocul verii!
-
Foloseste farfurii simple, flori de gradina si lumanari albe pentru decor.
-
Include un moment de multumire sau o urare catre sarbatoriti inainte de masa.
-
Pregateste un desert simplu, dar simbolic, cum ar fi o prajitura cu numele „Maria” scris cu glazura.
Sarbatoarea Sfintei Marii este un prilej minunat de a aduce familia impreuna in jurul unei mese simple, dar pline de suflet. Nu este nevoie de preparate sofisticate sau costisitoare, conteaza mai mult bucuria momentului si prezenta celor dragi. Gateste cu inima, sarbatoreste cu zambet si creeaza amintiri frumoase alaturi de cei pe care ii iubesti.
Foto: Freepik.com