Reteta Gabriela Cristea pentru vinete coapte la borcan

/ / Modificat: 2025-10-03
Reteta Gabriela Cristea pentru vinete coapte la borcan

Reteta secreta a Gabrielei Cristea pentru vinete coapte la borcan a devenit rapid una dintre cele mai cautate metode de conservare pentru iarna. Daca iti doresti vinete gustoase, aromate si perfect pastrate luni intregi, asa cum face si vedeta, ai ajuns exact unde trebuie. In acest articol gasesti explicat pas cu pas cum se pregatesc vinetele la borcan in stil traditional, cu metode sigure de sterilizare si trucuri care le pastreaza proaspete pana la primavara. Inspirata din reteta preferata a Gabrielei Cristea, aceasta varianta este simpla, naturala si 100% functionala pentru orice gospodina care vrea sa aiba salata de vinete delicioasa oricand pe timp de iarna.

Vinete coapte la borcan – Reteta Gabriela Cristea, explicata pas cu pas

Gabriela Cristea nu se remarca doar pe micile ecrane, ci si in bucatarie. Cu o pasiune vizibila pentru gatit si pentru retetele traditionale romanesti, vedeta a devenit o sursa de inspiratie si in mediul online. Toamna aceasta, ea a impartasit cu fanii ei reteta preferata de vinete coapte la borcan, ideala pentru a pastra gustul autentic al verii si in sezonul rece.

Ingrediente necesare:

  • Vinete coapte (cantitatea dorita)

  • Sare iodata (dupa gust)

  • Borcane de sticla curate, cu capac

  • Prosop de bucatarie

  • Apa pentru bain-marie

Mod de preparare explicat de Gabriela Cristea:

1. Coacerea vinetelor

Gabriela prefera sa coaca vinetele pe flacara deschisa, pentru un gust intens si usor afumat:

„Am copt vinetele pe flacara deschisa, le-am curatat si le-am lasat sa se scurga.”

2. Curatarea si scurgerea

Dupa coacere, vinetele se curata de coaja si se lasa la scurs pentru a elimina sucul amar.

3. Pasarea si sararea

Se paseaza cu un cutit de lemn sau plastic, apoi se adauga sare iodata:

„Pun sare peste ele si le amestec, ca sa se patrunda peste tot.”

4. Pregatirea borcanelor

Borcanele si capacele trebuie spalate bine si sterilizate inainte de folosire.

5. Umplerea borcanelor

Vinetele se aseaza in borcane, lasand un spatiu mic pana la gura borcanului:

„Trebuie sa umpleti borcanul, dar sa lasati foarte putin gol, pana la gatul lui. Trebuie sa aiba loc sa fiarba.”

Cum se sterilizeaza borcanele (2 metode recomandate):

1. Fierbere clasica (bain-marie)

  • Se foloseste o oala larga, tapetata cu un prosop.

  • Se adauga borcanele cu vinete si se toarna apa pana aproape de capac.

  • Se fierb 2-3 ore la foc mic.

2. Cuptor (sterilizare uscata)

  • Se pun borcanele intr-o tava, in cuptorul preincalzit la 120-130°C.

  • Se lasa aproximativ 2-3 ore.

„In ambele situatii le montez la fel. Trebuie sa fiarba la foc foarte mic. Dupa, le intoarcem, le punem la caldura impaturite sa se raceasca.”

Dupa sterilizare:

  • Borcanele se intorc cu capacul in jos.

  • Se invelesc in paturi si se lasa la racit lent, pentru a se vida.

Cum se folosesc vinetele din borcan:

  • Se scurg din nou intr-o sita.

  • Se pot folosi pentru salata de vinete cu ceapa, cu maioneza sau usturoi, pentru tartine, aperitive sau umpluturi.

Reteta de vinete coapte la borcan a Gabrielei Cristea este dovada ca traditia si simplitatea pot da cele mai bune rezultate. Cu ingrediente naturale si tehnici corecte de conservare, poti avea vinete perfecte pentru salate si preparate delicioase pe toata durata iernii. Pune in practica aceasta reteta si bucura-te de gustul autentic romanesc, exact asa cum il face Gabriela Cristea.

 

Sursa: libertatea.ro

Taguri Vinete Gabriela cristea

Articole recomandate

Citeste si despre