Ciorba radauteana – reteta clasica, gustoasa si aromata

/ / Modificat: 2025-05-14
Ciorba radauteana – reteta clasica, gustoasa si aromata

Ciorba radauteana este una dintre cele mai iubite si savuroase ciorbe din Bucovina, cu o istorie lunga si plina de savoare. Preparata in mod traditional cu carne de pui sau gaina, legume proaspete si un amestec special de oua si smantana, aceasta ciorba este o adevarata incantare pentru simturi. Cu un gust cremos si o aroma delicata de usturoi, otet si piper, ciorba radauteana devine rapid un preparat de nelipsit in orice familie care apreciaza traditiile culinare romanesti. Descopera cum poti pregati aceasta reteta originala, pas cu pas, si adu gustul autentic al Bucovinei direct in casa ta!

Ingrediente:

  • 1 gaina sau pui de ~1,5 kg (merge si rata sau gasca, dar clasic e cu pasare de casa)

  • 2 cepe

  • 2 morcovi

  • ½ ardei gras

  • ½ radacina telina

  • 6–8 galbenusuri

  • 1 lingura faina

  • 400 g smantana grasa (min. 25%)

  • 5–6 catei de usturoi (sau dupa gust)

  • Sare, piper boabe si macinat, ardei iute (optional)

  • 2–3 linguri otet (dupa gust)

  • Leustean (optional)

Mod de preparare:

1. Fierberea carnii si a legumelor

  • Taie pasarea in bucati si pune-o la fiert in aproximativ 3 litri de apa rece cu sare.

  • Indeparteaza spuma de cate ori este nevoie.

  • Dupa ce nu mai face spuma, adauga legumele intregi: ceapa, morcovii, telina si ardeiul gras.

  • Adauga si cateva boabe de piper.

  • Fierbe la foc mic, cu capac, pana cand carnea e bine patrunsa (aprox. 1.5–2 ore pentru gaina, mai putin pentru pui tanar).

2. Strecurarea si pregatirea bazei

  • Scoate carnea si legumele din supa.

  • Strecoara lichidul pentru o ciorba clara.

  • Taie carnea fasii sau cubulete (fara piele si oase).

  • Optional, poti pasa un morcov si jumatate de telina pentru un plus de consistenta si culoare.

3. Dresul ciorbei

  • Amesteca galbenusurile cu smantana si o lingura rasa de faina.

  • Adauga cateva polonice de supa fierbinte in acest amestec, amestecand continuu (pentru a-l tempera).

  • Toarna amestecul de ou si smantana in supa strecurata, la foc foarte mic, amestecand usor.

4. Condimentarea finala

  • Adauga carnea taiata si usturoiul pisat (sau frecat cu putina sare).

  • Pune sare, piper macinat si otet dupa gust. Daca iti place usor picant, adauga si ardei iute taiat fin.

  • Optional: presara leustean tocat la final (desi in reteta originala nu e obligatoriu).

Servire:

Serveste fierbinte, alaturi de paine proaspata sau ardei iute. Optional, mai adauga putin otet sau smantana direct in farfurie.

Sursa: www.pofta-buna.com

Sursa foto: freepik

Taguri Ciorba

Articole recomandate

Citeste si despre