Ciorba de pui a la grec: cum adaugi smantana fara sa se taie

/ / Modificat: 2025-10-27
Ciorba de pui a la grec: cum adaugi smantana fara sa se taie

Ciorba de pui a la grec este una dintre cele mai apreciate retete traditionale, fiind usoara, cremoasa si plina de savoare. Secretul consta nu doar in ingredientele de calitate, ci si in modul in care smantana este incorporata, pentru a obtine o ciorba fina si delicata, fara sa se branzeasca sau sa se taie.

Ingrediente (pentru 4 portii)

  • 500 g piept de pui sau pulpe dezosate

  • 1 ceapa mare

  • 1 morcov

  • 1 radacina de telina mica

  • 1 cartof (optional)

  • 1 litru apa sau ciorba de pui

  • 2 oua

  • 200 ml smantana pentru gatit (20-30% grasime)

  • Sare si piper dupa gust

  • Zeama de lamaie dupa gust

  • Verdeata proaspata (patrunjel, marar)

Mod de preparare

  1. Fierberea puiului si a legumelor

    • Spala bine carnea de pui si pune-o la fiert in apa rece, impreuna cu ceapa, morcovul, telina si cartoful, daca il folosesti.

    • Indeparteaza spuma care se formeaza la suprafata pentru o ciorba limpede.

    • Lasa sa fiarba la foc mic timp de 30-40 de minute, pana cand carnea este frageda si legumele sunt fierte.

  2. Pregatirea smantanii cu ou

    • Separat, intr-un bol, bate ouale si adauga smantana, amestecand bine pana la omogenizare.

    • Pentru a evita branzirea, scoate cateva linguri de ciorba fierbinte si adauga-le treptat in amestecul de ou si smantana, amestecand continuu. Aceasta operatie se numeste temperarea si previne taierea smantanii.

  3. Incorporarea smantanii in ciorba

    • Toarna amestecul de ou si smantana in ciorba fierbinte, fara sa mai aduci ciorba la fierbere dupa aceea.

    • Amesteca usor, continuu, pe foc foarte mic, doar pana cand ciorba se incalzeste uniform si capata o textura cremoasa.

  4. Ajustarea gustului

    • Adauga sare, piper si zeama de lamaie dupa gust. Zeama de lamaie accentueaza aroma si da prospetime ciorbei.

    • Presara verdeata tocata fin, imediat inainte de servire.

Sfaturi pentru o ciorba de pui a la grec perfecta

  • Foloseste smantana pentru gatit cu grasime medie (20-30%), pentru a evita branzirea.

  • Nu lasa ciorba sa fiarba dupa ce ai adaugat smantana si ouale. Caldura prea mare va face ca amestecul sa se taie.

  • Amesteca mereu usor si constant cand incorporezi smantana.

  • Poti adauga o lingurita de faina in amestecul de smantana si oua pentru o consistenta si mai fina, daca doresti o ciorba mai groasa.

Servire

Ciorba de pui a la grec se serveste calda, cu patrunjel sau marar proaspat deasupra si, optional, cu felii de lamaie alaturi. Este ideala ca aperitiv sau ca masa usoara, hranitoare si reconfortanta.

 

Foto: freepik.com

Taguri Ciorba

Articole recomandate

Citeste si despre