Suberec - placinta cu carne de vita si ceapa

/ / Modificat: 2025-04-30
Suberec - placinta cu carne de vita si ceapa

Suberecul este o placinta traditionala originara din bucataria turceasca si tatara, cunoscuta si iubita in multe regiuni, inclusiv in Dobrogea. Cu aluat crocant si umplutura suculenta de carne tocata si ceapa, suberecul este o gustare savuroasa si satioasa, perfecta pentru pranz sau o cina rapida. Reteta de mai jos te ghideaza pas cu pas sa pregatesti acasa aceasta delicatesa, exact ca in bucatariile traditionale.

Ingrediente:

Pentru aluat:

  • 550 g faina

  • 350 ml apa (la temperatura camerei)

  • 11 g sare

Pentru umplutura:

  • 700 g carne tocata de vita

  • 2 cepe mari sau 3-4 cepe mai mici

  • sare, dupa gust

  • piper negru proaspat macinat, dupa gust

In plus:

  • faina pentru presarat pe masa de lucru

  • cca. 500 ml ulei de floarea-soarelui pentru prajit

Mod de preparare:

  1. Prepararea aluatului:
    Intr-un bol incapator, amesteca faina cu sarea. Adauga treptat apa si framanta pana obtii un aluat elastic, omogen si usor lipicios. Acopera-l cu un prosop si lasa-l sa se odihneasca 20-30 de minute.

  2. Prepararea umpluturii:
    Toaca marunt ceapa si amestec-o cu carnea tocata. Asezoneaza cu sare si piper dupa gust. Optional, poti adauga un strop de apa rece pentru o umplutura mai suculenta.

  3. Formarea suberecurilor:
    Imparte aluatul in bile mici. Intinde fiecare bila intr-o foaie subtire, adauga umplutura pe o jumatate si pliaza in forma de semicerc. Lipeste marginile bine, presand cu degetele sau cu o furculita.

  4. Prajirea:
    Incinge uleiul intr-o tigaie adanca. Prajeste fiecare suberec pana devine auriu pe ambele parti. Scoate-le pe hartie absorbanta pentru a elimina excesul de ulei.

Sfat: Se servesc calde, cu iaurt simplu sau sos de usturoi. Sunt perfecte pentru pranz sau cina si sunt foarte indragite de copii si adulti deopotriva!

Sursa : www.savoriurbane.com

Sursa foto: freepik

 

Taguri Placinta Carne

Articole recomandate

Citeste si despre