Suberecul este o placinta traditionala originara din bucataria turceasca si tatara, cunoscuta si iubita in multe regiuni, inclusiv in Dobrogea. Cu aluat crocant si umplutura suculenta de carne tocata si ceapa, suberecul este o gustare savuroasa si satioasa, perfecta pentru pranz sau o cina rapida. Reteta de mai jos te ghideaza pas cu pas sa pregatesti acasa aceasta delicatesa, exact ca in bucatariile traditionale.
Ingrediente:
Pentru aluat:
-
550 g faina
-
350 ml apa (la temperatura camerei)
-
11 g sare
Pentru umplutura:
-
700 g carne tocata de vita
-
2 cepe mari sau 3-4 cepe mai mici
-
sare, dupa gust
-
piper negru proaspat macinat, dupa gust
In plus:
-
faina pentru presarat pe masa de lucru
-
cca. 500 ml ulei de floarea-soarelui pentru prajit
Mod de preparare:
-
Prepararea aluatului:
Intr-un bol incapator, amesteca faina cu sarea. Adauga treptat apa si framanta pana obtii un aluat elastic, omogen si usor lipicios. Acopera-l cu un prosop si lasa-l sa se odihneasca 20-30 de minute. -
Prepararea umpluturii:
Toaca marunt ceapa si amestec-o cu carnea tocata. Asezoneaza cu sare si piper dupa gust. Optional, poti adauga un strop de apa rece pentru o umplutura mai suculenta. -
Formarea suberecurilor:
Imparte aluatul in bile mici. Intinde fiecare bila intr-o foaie subtire, adauga umplutura pe o jumatate si pliaza in forma de semicerc. Lipeste marginile bine, presand cu degetele sau cu o furculita. -
Prajirea:
Incinge uleiul intr-o tigaie adanca. Prajeste fiecare suberec pana devine auriu pe ambele parti. Scoate-le pe hartie absorbanta pentru a elimina excesul de ulei.
Sfat: Se servesc calde, cu iaurt simplu sau sos de usturoi. Sunt perfecte pentru pranz sau cina si sunt foarte indragite de copii si adulti deopotriva!
Sursa : www.savoriurbane.com
Sursa foto: freepik