Lipia cu pui si sos tzatziki este o alegere rapida si sanatoasa pentru mesele de pranz sau cina. Este ideala pentru reutilizarea fripturii ramase de la o masa anterioara si se pregateste in doar cateva minute. Combinatia de carne frageda, legume proaspete si sos racoritor de tzatziki transforma aceasta reteta intr-un preparat gustos si satios, iubit atat de adulti, cat si de copii.
Ingrediente:
-
400 - 500 g friptura rece (de pui, porc, miel sau vita)
-
4 lipii
-
4 frunze de salata verde
-
4 rosii medii
-
½ de castravete proaspat
-
Optional: 2 fire de ceapa verde
-
Sare si piper, dupa gust
-
Optional: sos iute (tabasco, sweet chili sauce)
Pentru sos tzatziki simplificat:
-
8 linguri de sos tzatziki (sau 200 g iaurt gras)
-
2 catei de usturoi zdrobiti
-
Sare dupa gust
-
½ castravete tocat
Mod de preparare:
-
Taie friptura rece in fasii sau cubulete mici.
-
Spala legumele. Taie rosiile si castravetele in felii subtiri. Daca folosesti ceapa verde, taie-o fin.
-
Pregateste sosul tzatziki amestecand iaurtul cu usturoiul zdrobit, castravetele tocat si un praf de sare.
-
Incalzeste usor lipiile intr-o tigaie fara ulei sau in cuptor.
-
Asambleaza fiecare lipie astfel: pune o frunza de salata, cateva felii de rosii si castravete, bucati de friptura si o lingura generoasa de sos tzatziki. Adauga ceapa verde si sos iute daca doresti.
-
Ruleaza sau impatureste lipia si serveste imediat.
Sursa foto: freepik