Exista preparate care nu tin cont de timp si generatie, iar langosii cu branza sunt, fara indoiala, unul dintre ele. Gustul lor pufos, usor sarat si aroma imbietoare ne duc instant cu gandul la zilele copilariei, cand bunicile framantau aluatul cu rabdare, iar mirosul de langosi proaspeti umplea toata casa. Aceasta reteta traditionala, simpla si iubita de toata familia, imbina perfect branza dulce cu telemeaua sarata si verdeata proaspata, pentru o umplutura cremoasa si aromata. Ideali pentru un mic dejun consistent, o gustare calda sau chiar de luat la pachet, langosii sunt genul de preparat pe care il vei face mereu cu drag. Urmeaza reteta pas cu pas si bucura-te de savoarea autentica a copilariei!
Ingrediente pentru aluat (aprox. 20 langosi):
-
1 kg faina
-
300 ml lapte caldut
-
300 ml apa calduta
-
50 ml ulei
-
20 g drojdie uscata (sau 40 g drojdie proaspata)
-
2 linguri zahar
-
1 lingurita rasa de sare
Ingrediente pentru umplutura:
-
200 g branza dulce
-
200 g telemea (de vaca, oaie sau amestec)
-
1 legatura patrunjel tocat marunt
-
1 legatura chives sau ceapa verde tocata fin
Mod de preparare
1. Pregatirea aluatului
-
Intr-un bol incapator, amesteca drojdia uscata cu zaharul, laptele caldut si 2 linguri de faina. Lasa amestecul la activat 10-15 minute, pana devine spumos.
-
Adauga restul de apa, uleiul si sarea. Incorporeaza treptat faina, amestecand cu o lingura, apoi framanta cu mana sau robotul pana obtii un aluat moale si elastic.
-
Acopera bolul cu un prosop curat si lasa-l la dospit 1 ora – 1 ora si jumatate, intr-un loc cald, pana isi dubleaza volumul.
2. Pregatirea umpluturii
-
Rade telemeaua si amestec-o cu branza dulce.
-
Adauga patrunjelul si chives-ul tocate marunt.
-
Omogenizeaza bine compozitia si pastreaz-o la rece pana la folosire.
3. Formarea langosilor
-
Dupa ce aluatul a crescut, rastoarna-l pe o planseta presarata cu faina.
-
Imparte-l in 20 de bucati egale si formeaza bile.
-
Ia cate o bila, intinde-o cu mana sau cu sucitorul in forma de disc subtire.
-
Pune o lingura din umplutura in mijloc, apoi pliaza marginile si preseaza bine sa nu iasa branza. Intinde usor din nou in forma de disc.
4. Prajirea langosilor
-
Incinge o tigaie adanca cu ulei suficient (2-3 degete).
-
Prajeste langosii pe rand, la foc mediu, cate 2-3 minute pe fiecare parte, pana devin aurii si crocanti la exterior.
-
Scoate-i pe un servet absorbant pentru a elimina excesul de ulei.
Sfaturi utile:
-
Poti folosi doar telemea daca vrei un gust mai sarat.
-
Se pot servi si cu smantana sau iaurt, pentru un plus de savoare.
-
Pentru o varianta mai usoara, langosii se pot coace si in cuptor (200°C, 15-20 minute), dar textura va fi diferita – mai apropiata de paine decat de langosii traditionali prajiti.
Pofta buna! Acesti langosi cu branza sarata sunt ideali atat pentru mic dejun, cat si ca gustare de dupa-amiaza – pufosi, aromati si plini de nostalgie.
Sursa: www.jamilacuisine.ro
Sursa foto: freepik