Va rog, nu ma mai intrebati cand mai fac inca un copil

/ / Modificat: 2018-10-29
Va rog, nu ma mai intrebati cand mai fac inca un copil

Intrebarile au inceput sa apara inca pe cand eram inca insarcinata: "Cand mai faceti inca unul?", "Crezi ca mai vrei inca un copil dupa ce o sa nasti?", "Daca ai o fetita, o sa incercati sa aveti si un baiat, sa fie pereche?"

Haide sa va raspund. Nu, nu si nu. Sotul meu si cu mine nu planuim sa mai avem inca un copil. Si chiar daca am avea astfel de planuri, detaliile privind urmatorul nostru copil nu privesc pe nimeni, decat pe noi doi. Imi amintesc ca dupa ce ne-am casatorit, toata lumea ne intreba cand facem un copil, cel putin o data pe saptamana.

Imediat ce o femeie da nastere unui bebelus, majoritatea oamenilor presupun ca fertilitatea ei este intacta. Sau ca isi permite din punct de vedere financiar sa mai aiba inca un copil. Sau ca isi doreste mai multi copii.

Exista o multime de motive pentru care o femeie ar putea decide sa nu mai aiba alti copii, dupa ce a adus pe lume unul si niciunul dintre aceste motive nu este treaba nimanui, asa ca mi-as dori ca lumea sa nu mai faca presupuneri incorecte privind propriul meu pantec.

Nu a fost usor sa raman insarcinata a doua ora. Eu si sotul meu am incercat o perioada sa concepem un fratior pentru fiica noastra si la un moment dat am facut chiar o programare la un specialist in fertilitate, dar din fericire am ramas insarcinata inainte de a merge la consult.

Perioada aceea in care incercam sa raman insarcinata a doua oara a fost deosebit de stresanta, ma simteam epuizata emotional si era cu atat mai dificil sa raspund celor care ma intrebau daca planuim inca un bebelus, pentru ca, la momentul acela, habar nu aveam daca voi mai reusi sa raman insarcinata sau nu.

Desi faceam tot ce se putea ca sa raman insarcinata, nimic din ce incercam nu avea succes. Dar nimeni nu stia de sentimentele noastre, de temeri, de asteptari, de sperante si dezamagiri atunci cand intrebau nonsalant despre fertilitatea mea.

Poate pentru ca prima data am ramas insarcinata destul de usor, se gandeau ca nu mai vreau si un al doilea copil. In realitate, imi doream cu disperare un nou bebelus, iar toate interogatoriile celor din jur nu reuseau decat sa ma faca sa ma intreb constant ce era in neregula cu mine, de ce nu puteam ramane insarcinata, de ce esuam.

Acum, ma simt recunoscatoare, am reusit sa fac si cel de-al doilea copil, insa atat sarcina cat si perioada de dupa nastere au fost momente extrem de dificile atat fizic, cat si emotional in viata mea. Am suferit complicatii in sarcina, am pierdut in greutate, am vomat neincetat, am fost slabita si deshidratata si am nascut prin cezariana; nu mi-as mai face familia sa treaca prin asta inca o data.

Copiii mei sunt nascuti la opt ani diferenta si sa am un bebelus dupa atat timp a fost o adevarata provocare. Cand ma gandesc la costurile cu educatia lor, stiu ca un al treilea copil iese din ecuatie, asa ca nu ma mai intrebati "pe cand urmatorul", pentru ca nu este cazul!

Am prietene care desi isi doresc inca un copil, nu mai pot ramane insarcinate oricat ar incerca si stiu cateva care desi au ramas insarcinate au pierdut sarcina. Si ele sunt intrebate des, "cand mai faci inca unul?" si oricat de inocenta ti s-ar parea o astfel de intrebare, iti spun din experienta, sa nu mai intrebi daca nu vrei sa creezi disconfort in jurul tau.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Copii Frati Familie Familie copii

Articole recomandate

Citeste si despre