SEMNE care iti arata ca micutul tau are nevoie de mai MULTA iubire

/ / Modificat: 2019-08-22
SEMNE care iti arata ca micutul tau are nevoie de mai MULTA iubire

Iti iubesti copilul mai mult decat orice pe lume, dai totul pentru el, il ghidezi pe drumul sau si esti alaturi de el in fiecare zi.

Si totusi, sunt momente in care nu percepe in mod corespunzator dragostea de care are nevoie pentru a creste fericit. Care sunt semnele care iti arata ca micutul tau are nevoie de mai multa iubire?

Daca cineva iti pune aceasta intrebare: Copilul tau se simte iubit? Cu siguranta raspunsul este "DA," fara nicio indoiala. Dar copiii nu primesc intotdeauna, in mod corect, dragostea si afectiunea pe care parintii le-o ofera in fiecare zi. Iar daca perceptia nu este corecta, poate aparea o serie de neajunsuri, care se transmit si in viata de adult, spune Maria Jose Padilla, antrenor si consilier de familie.

Semnele care iti arata ca micutul tau poate suferi de lipsa de afectiune

1. Istericale, furie si manifestari violente. Acestea apar mai ales atunci cand esti in compania altor persoane si sunt simple apeluri pentru a atrage atentia.

2. Nesiguranta, temeri si teama de abandon.

3. Lipsa relatiilor cu alti copii. Exista o izolare urmata de tristete, deoarece nu are siguranta emotionala.

4. Limbaj negativ.

5. Stima de sine scazuta.

6. Exigenta. Copilul cu deficiente emotionale devine un perfectionist.

Cateva neajunsuri care se vad acasa, dar si la scoala. Aceste sentimente pot avea un impact asupra studiilor, deoarece un copil care nu se simte iubit, nu va fi motivat la scoala.

Ce poti face pentru ca micutul tau sa primeasca dragostea de care are nevoie

"Dragostea este infinita din partea parintilor si neconditionata. In prima etapa a vietii copilului nostru trebuie sa fim mereu alaturi de el si pentru el," precizeaza Maria Jose Padilla. Daca micutul sufera de lipsa de iubire, cum poti schimba aceasta situatie?

Puncte cheie de care trebuie sa tii cont

Trebuie sa fii constient de acele semne care indica o posibila lipsa de iubire.

  • Acorda-i atentie maxima. Un copil are nevoie sa petreaca timp de calitate cu parintii. Si asta nu insemna sa stai cu el in camera si sa te uiti pe telefon sau la televizor.
  • Insoteste-l pe drumul sau, fara a fi prea exigent. Cheia nu consta in a fi exigent, ci in a-l ghida pe drumul cel bun cu iubire si respect.
  • Lasa copilul sa fie copil. Trebuie sa fie el insusi, nu o fotocopie a parintilor.
  • Da-i incredere, siguranta si respecta-i confidentialitatea.
  • Ofera-i mostre de dragoste in fiecare zi, pentru a se simti bine.
  • Fii alaturi de el in orice situatie. Fie ca are nevoie de ajutor pentru a invata sa mearga cu bicicleta, sa isi faca temele sau sa se cunoasca.

In cazul adolescentilor

De ce exista momente in care adolescentii par ca nu vor sa stie nimic despre dragostea parintilor? In perioada copilariei trebuie sa le oferi iubire respectandu-le spatiul, pentru ca la adolescenta si dupa aceasta perioada sa se simta bine alaturi de cei dragi si, prin urmare, sa isi formeze corect propria personalitate.

"De la 12 sau 13 pana la 18 ani, ne vor arata ce au invatat in copilarie, fara a uita ca nu este vorba doar despre dragostea si afectiunea pe care le-o oferi, ci si modul in care o primesc. Si sa le asimileze. Este o etapa in care au nevoie sa verifice totul pentru ei insisi, de unde si motivul pentru care le este dificil sa dea si sa accepte semne de afectiune din partea parintilor," a precizat Maria Josa Padilla.

De aceea, ar trebui sa le permiti sa fie independenti si autonomi, lucruri esentiale pentru a-si verifica limitele. Nu te mira daca nu-ti mai da mana in public! Nu te alarma, este o alta etapa a vietii care trebuie depasita. Ce trebuie sa faci ca parinte? Insoteste-i intotdeauna si indruma-i pe drumul lor.

Si nu numai asta:

  • Bucura-te alaturi de ei acum, mai mult ca niciodata.
  • Gaseste-ti timp pentru a face lucruri impreuna.
  • Incerca sa afli cum gandesc, cum actioneaza si cum isi petrec fiecare zi.
  • Asculta tot ce are de spus.
  • Incerca sa eviti conflictele si sa-i spui cat mai putin fraze de genul "Ti-am spus" sau "Stiam ca se va intampla asta."
  • Respecta limitele si regulile din interiorul si din afara casei.

Doar in acest fel il vei putea face pe copilul tau sa vada ca esti acolo pentru el si ca dragostea ta este cea mai adevarata.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Iubire Iubire copil Iubire mama

Articole recomandate

Citeste si despre