Mame vs. mame. Ce se ascunde in spatele "razboiului" toxic dintre femeile cu copii

/ / Modificat: 2021-11-24
Mame vs. mame. Ce se ascunde in spatele

Inainte sa existe internetul, mamele se intalneau cu prietenele lor si schimbau impresii despre cresterea copiilor la o cafea sau la o plimbare in parc, citeau carti sau reviste sau se bazau, pur si simplu pe instinct. De cand exista internetul si informatia este la indemana oricui, si criticile sunt la tot pasul. Este suficient sa arunci o privire pe forumurile de mamici, pe grupurile de pe retelele sociale sau in sectiunea de comentarii a unei persoane publice care are copii.

Protejat de anonimatul pe care il ofera internetul, oricine poate arunca noroi, metaforic, intr-o mama pe care nu o cunoaste, dar careia se simte indreptatit sa ii judece alegerile si felul in care isi creste copiii. O simpla postare sau o fotografie absolut banala poate da nastere unui val de reactii si critici in mediul online, din te miri ce motiv.

De ce unele femei le judeca atat de aspru pe altele

Pana si in comunitatile de mamici acest fenomen este atat de des intalnit. Un grup pe Facebook care se vrea a fi de sustinere pentru tinerele mame ajunge sa se transforme intr-un loc plin de pareri ”experte”, in care parca toata lumea concureaza pentru titlul de mama perfecta. Exista mai multe motive pentru care unele femei le critica pe altele pentru felul in care au grija de copiii lor si nu numai.

Sunt nesigure

Psihologii sunt de parere ca mamele care le fac de rusine pe alte mame (asa-numitul fenomen ”momshaming”) fac acest lucru pentru ca le face sa se simta inconfortabil atunci cand vad un alt tip de parenting. Unele femei se simt bine cu deciziile pe care le-au luat doar atunci cand vad ca alte mame au facut lucrurile altfel, gresit din punctul lor de vedere. Ele proiecteaza propria indoiala asupra altor femei si considera ca alegerile lor sunt demne de a fi criticate.

Se simt indreptatite sa faca asta, desi nu sunt

Mamele care judeca alte mame au impresia ca metoda prin care ele isi educa micutii este cea mai buna si se simt indreptatite sa dea indicatii si altora si sa impartaseasca din ”experienta” lor. Ele dau sfaturi nesolicitate si orice metoda diferita de a lor este, din punctul lor de vedere, gresita.

De la somn pana la felul in care este hranit bebelusul - exista o multime de motive de critica in viziunea mamicilor “judecator”. Ele pierd din vedere un aspect esential: fiecare copil este diferit, fiecare mama este diferita. Daca in cazul lor a functionat un anumit tipar, nu este neaparat o garantie ca va functiona si in cazul altora.

Rautate gratuita

Unele femei au o rautate pura, pe care nu fac eforturi sa o reprime. Nu le pasa ca ranesc sentimentele altor mame atunci cand le critica si arunca sageti veninoase, fie online, fie offline.

Aceste femei, spun psihologii, au ramas blocate in adolescenta si nu au mai evoluat de acolo. Refuza sa isi asume responsabilitatea sau sa faca eforturi pentru a exprima o opinie fara sa raneasca. Femeile acestea isi consuma energia atacand alte mame, in loc sa isi vada de viata lor. 

Nicio mama nu merita sa fie criticata gratuit pentru felul in care isi creste copilul. Fiecare femeie face ce considera ea ca este mai bine pentru copilul ei, iar atat timp cat nu il vatameaza sau traumatizeaza, este cea mai buna mama pentru el. Daca fiecare mama s-ar concentra asupra binelui propriei familii, nu am mai avea de-a face cu atata rautate gratuita intre femei.

FOTO: Pixabay.com

Taguri Mame afectate

Articole recomandate

Citeste si despre