Mama casnica, sentimente de vinovatie?

/ / Modificat: 2012-03-06
Mama casnica, sentimente de vinovatie?

O mama casnica ar putea fi tulburata uneori de sentimentele de vinovatie, cauzate de comparatiile pe care le face cu alte mamici dedicate atat serviciului, cat si familiei. Decizia privind ramanerea acasa sau reluarea activitatii profesionale este o reala provocare, presarata cu trairi de indoiala, vina sau resentimente. In final, adevarul este numai unul: ambele variante sunt la fel de nobile, in circumstantele potrivite.

Inainte de toate, asuma-ti o realitate pe care multe femei nu o observa cu obiectivitate. O mama casnica va fi cuprinsa de vinovatie in fata celorlalti, simtindu-se judecata pentru ca nu merge la un loc de munca si nu aduce venit familiei.

Pe de alta parte, o mama care isi imparte viata intre serviciu si ingrijirea copilului si a casei poate avea sentimente de vina fata de neglijarea vietii personale, in favoarea celei profesionale. Asadar, emotiile negative pot interveni, indiferent de calea pe o alegi.

Mama casnica si motivele sale de mandrie

Imediat ce te impaci cu gandul ca regretele sunt iminente, poti inlocui sentimentele negative cu cele de mandrie. O mama casnica are toate motivele sa fie admirata.

Copilul tau este foarte norocos sa te aiba alaturi la orice pas. Slujba unei mame casnice este intotdeauna cu norma intreaga, iar satisfactia de a avea o familie superba valoreaza deseori mai mult decat orice venit anual de la locul de munca.

Totodata, este posibil sa fii nefericita pentru ca decizia de a ramane acasa este incompatibila cu personalitatea ta. Daca inainte sa nasti nici nu iti inchipuiai viata in afara profesiei si neglijai uneori ordinea locuintei, sansele ca meseria exclusiva de mama sa te implineasca au fost foarte mici de la inceput.

Eliberarea mamei casnice de sentimentele negative

Iata cativa pasi prin care te poti elibera de vina daca esti o mama casnica:

  • Gaseste sursa sentimentelor negative: te simti apreciata mai putin de partener sau simti ca nu realizeaza eforturile tale? Cere-i parerea sincera si lamuriti situatia.
  • Socializeaza: deconectarea de "realitatea" exterioara si izolarea pot fi responsabile cu nelinistea ta. Viziteaza-ti des prietenii si familia, inscrie-te la un curs sau da curs unui hobby prin care sa iei contact cu alte persoane.
  • Ai grija de tine: nu iti neglija vestimentatia si ritualurile de infrumusetare, aceste preocupari nu sunt excluse daca esti o mama casnica. Stima de sine se poate deteriora in caz contrar.

Nu uita ca profesia poate fi reluata la orice varsta, cand te simti pregatita.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Mama casnica

Articole recomandate

Citeste si despre