Influenta divortului asupra membrilor familiei

/ / Modificat: 2013-01-11
Influenta divortului asupra membrilor familiei

Atunci cand pui capat unei casnicii si divortezi, afectezi nu doar viata ta, a partenerului si a copiilor, ci si a membrilor familiei si rudelor din jurul tau. Chiar daca cei mici sunt principalele persoane la care te gandesti cand treci printr-o astfel de experienta, este important sa fii constienta si de impactul pe care desfacerea legala a casatoriei il are si asupra celor din jurul tau!

Divortul este unul dintre cele mai triste si coplesitoare evenimente care pot aparea in sanul unei familii. Dincolo de socul vestii pentru cei din jur, anuntul divortului are si un impact emotional sau psihologic profund.

Am cerut sfatul Cristinei Calarasanu, psiholog specializat in "Terapie Psihanalitica Familiala", si am aflat care este influenta pe care divortul il are asupra celorlalti membri ai familiei si care sunt principalele trairi prin care trec intr-un astfel de moment.

Schimbarile si confuzia

Printre primele efecte pe care le provoaca divortul in sanul familiei este confuzia, sustine psihologul. Vestea va soca o mare parte dintre membrii familiei. Nu vor intelege ce se intampla si cum de s-a ajuns in aceasta situatie, mai ales daca nu primesc explicatii din partea voastra sau nu se asteptau la acest lucru.

Confuzia apare si din cauza schimbarilor care vor aparea imediat in urma separarii si vor afecta functionarea obisnuita, de pana atunci, a familiei - plecarea unuia dintre parinti, schimbarea locuintei, a ritualurilor obisnuite, a activitatilor, a ritmului, a actelor etc.

Sentimentele de furie

Un al doilea efect imediat al divortului in randul membrilor familiei este aparitia sentimentului de furie. Fiecare membru va fi dominat de manie, chiar daca unii dintre ei o arata mai mult decat altii. Furia apare pe fondul tuturor schimbarilor care se anunta odata cu separarea, sustine specialistul. Se poate intampla ca sentimentul de manie sa creeze dispute tensionate sau chiar sa duca la o ruptura in randul membrilor familiei.

Sentimentele de teama

Cristina Calarasanu sustine ca teama este un efect cauzat de schimbari, care se va resimti cel mai mult in randul membrilor apropiati ai familiei - cei care locuiau cu voi in casa, care erau direct implicati in viata voastra etc.

Insa cel mai mult, teama va cuprinde ambii parteneri care se hotarasc sa puna capat relatiei sau casatoriei. Divortul este automat perceput ca un esec in viata lor. Este o experienta care va influenta modelele viitoare de relatie.

Dincolo de efectele psihologice pe care le are divortul asupra membrilor familiei, exista si alte influente, de ordin social si financiar. Implicatiile financiare ale unui divort - schimbarea locuintei, autointretinerea etc. pot fi coplesitoare.

Si relatiile sociale au de suferit, din moment ce la anuntul divortului, prietenii se vor imparti in doua tabere si vei fi nevoita sa faci fata si acestei presiuni. Odata cu plecarea partenerului, ai putea pierde persoane importante din viata ta.

Crezi ca mai exista si alte efecte ale divortului asupra membrilor familiei? Care crezi ca sunt cele mai importante si cum sunt afectati copii? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Taguri Divort parinti Efecte divort copii Divort copii

Articole recomandate

Citeste si despre