Esti ceea ce vezi

/ / Modificat: 2005-09-28
Esti ceea ce vezi





 

Da, chiar asa! Tot ceea ce vezi incearca sa-ti arate cine esti cu adevarat, ca o oglinda. Aceasta teorie nu e usor de acceptat. Desi nu e complicata, e dificil de pus in practica fiindca orgoliul nostru se simte profund lezat, mai ales daca ceea ce observam ne deranjeaza. Si chiar atunci cand admiram pe cineva, uneori e greu sa acceptam ca nu suntem o persoana atat de deosebita, ca suntem intr-adevar imaginea celui pe care-l privim.

Ce vezi in jurul tau? Cum ii vezi pe oamenii alaturi de care traiesti? Cum ii vezi pe cei cu care lucrezi? Cum ii vezi pe oameni in general, pe strada sau la cumparaturi? Tot ceea ce privesti te reflecta pe tine. Daca ai folosi aceasta teorie a oglinzii macar cateva momente in fiecare zi, in viata ta s-ar produce o schimbare importanta.

Sa presupunem ca, pentru a fi ajutat sa te cunosti, sa evoluezi si sa te vezi cu adevarat, ai fost inconjurat cu oglinzi.

Oriunde mergi, orice faci, te poti observa continuu intr-o oglinda. In loc sa vezi persoane agresive, oameni care te deranjeaza sau fiinte extraordinare, inlocuieste-le cu o oglinda si viata ta va lua un curs complet nou.

Cand te privesti in oglinda din baie, e destul de clar ca persoana la care te uiti esti tu. Indiferent daca ai o fata incruntata sau radioasa, vesela sau trista, catifelata sau plina de cosuri, stii foarte bine ca este vorba despre tine. Daca nu-ti place imaginea pe care o vezi, nu te superi pe oglinda, nu-i asa?

Exact acelasi lucru se intampla in viata ta: toate persoanele pe care le intalnesti reflecta un aspect al propriei tale fiinte. In fiecare zi, supraconstiinta ta creeaza situatii ce atrag catre tine oamenii de care ai nevoie in acel moment pentru a invata sa te cunosti.

Asa cum spuneam mai inainte, nu e o teorie usor de acceptat. In noua cazuri din zece, prima reactie este: "Nu se poate! Eu nu sunt asa! Nu sunt atat de egoista! Nu sunt chiar asa de lipsita de rabdare!". Sau poate iti spui: "Nu sunt atat de buna ca ea! Nu sunt nici atat de nemaipomenita, nici atat de perseverenta!". Ne comparam fara incetare cu altii pentru a descoperi ca sunt fie mai buni, fie mai rai decat noi.

Atata vreme cat urmezi aceasta filozofie, aceasta conceptie asupra vietii, modelul neacceptat se va repeta in mod constant. Dimpotriva, din momentul in care accepti ca tot ce se intampla in jurul tau este o reflexie a propriei tale fiinte si iti acorzi ragazul necesar pentru a-ti spune: "E posibil ca eu sa fiu astfel? Ce parte din mine seamana cu aceasta persoana?", inima ta se deschide. Soarele tau interior iti daruieste imediat lumina de care ai nevoie pentru a vedea cu claritate.

De indata ce inima ta se deschide, se produce o deschidere si la nivelul centrului de energie frontal. Lumina din inima urca spre frunte si apare "iluminarea"! Dintr-o data, te vei auzi spunand: "Ah! Am inteles!". Si aceasta constientizare te va face foarte fericita.

Sa luam un exemplu. Sa presupunem ca sotul tau leneveste mult in fata televizorului cand se intoarce de la lucru. Daca te deranjeaza foarte mult comportamentul sau, daca il judeci spunand: "Intotdeauna trebuie sa-l imping de la spate! M-am saturat sa-i tot comand si sa ma rog de el sa faca ce are de facut!", probabil ca ai ceva de invatat despre tine insati datorita acestei situatii. Sa presupunem acum ca te deranjeaza sa-i vezi pe copii ca nu-si fac lectiile, ca nu-si indeplinesc sarcinile de acasa si ii consideri lenesi.

Acest lucru vrea sa-ti comunice ca o parte din tine este lenesa. Bineinteles, tu nu te consideri lenesa: esti prea ocupata sa critici lenea celorlalti!... Dar o parte din tine considera inadmisibil faptul de a fi lenes si tu nu ti-ai permis niciodata sa fii asa. Iata o decizie pe care ai luat-o la un moment dat din viata ta, probabil din cauza educatiei primite. Poate ca nu te-ai iubit pe tine insati atunci cand ti-ai permis sa lenevesti in voie.

Oricare ar fi cauza, conceptia ta despre lene naste in tine o nemultumire profunda. Te deranjeaza enorm sa vezi pe cineva care-si permite sa faca un lucru pe care, in sinea ta, ai vrea tare mult sa-l faci si tu din cand in cand. Nu pentru ca ai fi lenesa, ci pentru ca ti-ar face foarte bine sa te intinzi uneori. Alteori insa aceasta nu ti-ar face bine. Intelegi?

Asa se intampla cu toata lumea. Nu avem dreptul sa judecam pe nimeni, indiferent ce-ar face. Fiecare se comporta asa cum crede de cuviinta. Daca o persoana greseste, cine va trebui sa suporte consecintele? Deci nu e cazul nici sa judeci, nici sa critici. Nu trebuie decat sa folosesti tot ce vezi in jurul tau pentru a invata sa te cunosti mai bine.

Acest material apartine Editurii Niculescu. Orice reproducere a acestuia fara acordul Editurii este interzisa.

Poti fi propriul tau stapan?



  

Dar cum ajungi sa devii propriul tau stapan? In primul rand, acceptand ca in prezent se intampla sa-ti pierzi stapanirea de sine si aceasta nu inseamna ca esti o persoana "rea". Recunoaste ca nu ai intentia sa fii astfel toata viata, chiar daca acum nu ai puterea sa tii lucrurile sub control. Trebuie sa te accepti in intregime si sa-ti permiti ca, uneori, sa-ti pierzi autocontrolul. Oricum, tu esti singura care plateste un pret.

Astfel, vei inceta sa te judeci si sa-i judeci pe ceilalti si, treptat, vei ajunge sa-ti rezolvi problema, indiferent de natura acesteia. Atata vreme cat te dai mare spunandu-ti "Nu sunt asa: ma controlez!", te supui unui stres foarte puternic si ajungi sa imbatranesti prea repede, in mod inutil.

Sa revenim la exemplul cu dependenta: presupunem ca e vorba de o persoana care sufera de bulimie, alcoolism sau nu poate trai fara droguri, fara medicamente. Daca acest lucru te deranjeaza, inseamna ca si in tine exista o dependenta. Care este aceasta? De ce sau de cine depinde fericirea ta? De partenerul de viata? De munca ta? De dulciuri? De paste fainoase? De parerea celorlalti?

Accepta faptul ca, in prezent, faci tot ceea ce poti si, intr-o zi, nu vei mai depinde de nimeni si de nimic. In acest fel, vei accepta si dependenta altcuiva, fara a-l mai judeca.

Vei intelege ca atunci cand cineva nu este propriul sau stapan, atunci el nu este in contact cu adevarata sa putere, puterea de a-si crea propria viata.

Majoritatea oamenilor se confrunta cu diferite grade de dependenta, mai mari sau mai mici. Foarte putini sunt cei care nu asteapta nimic de la ceva sau cineva pentru a fi fericiti. Invatand sa ne stapanim, sa ne cunoastem mai bine, ne vom elibera treptat de toate dependentele.

Cand te vezi goala in oglinda si te examinezi, ce observi? Ce parte a trupului tau iti place mai mult? Ce parte ai vrea sa fie altfel? Daca descoperi ca nu-ti accepti cea mai mare parte a corpului, cum ai putea spera ca altii sa te accepte? Trupul tau are rolul de a te ajuta sa te cunosti mai bine si nu de a-ti da ocazii sa te devalorizezi de fiecare data cand te uiti in oglinda! Faptul ca te consideri urata, prea mica sau prea grasa nu este, in nici un caz, o manifestare a iubirii de sine sau un mod de a atrage iubirea altora.

Devino constienta de ceea ce vezi atunci cand te privesti si vei afla cum te vezi pe tine insati ca fiinta umana. Felul in care te vezi pe tine este ceea ce proiectezi asupra celorlalti. De asemenea, observa diferentele din atitudinea ta atunci cand pleci de acasa imbracata elegant, machiata si coafata dupa gustul tau. Indiferent unde mergi, esti sigura pe tine, te simti in forma, plina de entuziasm si de bucurie. Care este explicatia? Pur si simplu, in ziua aceea, te consideri frumoasa. De ce n-ai alege sa te vezi frumoasa in fiecare zi?

Daca trebuie sa schimbi ceva in aspectul tau fizic pentru a te considera frumoasa, accepta ca in prezent ai aceasta nevoie. Va veni si ziua cand te vei simti frumoasa chiar fara sa te coafezi sau sa te imbraci cu ceva special.

Ce vezi atunci cand te plimbi pe afara, cand privesti natura? Vezi doar lucrurile frumoase care te pun in contact cu Dumnezeul tau interior? Te simti recunoscatoare pentru aceasta frumusete care te umple de bucurie si de sentimente bune? Sau iti pierzi timpul vaitandu-te de aspecte ale naturii care iti plac mai putin, cum ar fi ceata, vantul sau zapada

de dat la o parte? De ce n-ai vedea frumusetea zapezii? Straduieste-te sa vezi frumusetea pretutindeni in jurul tau! Aceasta iti va influenta intreaga viata, deoarece frumusetea este nevoia cea mai importanta a corpului emotional. Cu cat vei vedea mai multa frumusete in tine si in jurul tau, cu atat viata ta va deveni mai frumoasa.

Fii inconjurata de frumusete!



 

Depinde numai de tine sa te inconjori cu frumusete. Alege-ti locuinta intr-un loc placut. Cumpara-ti haine frumoase. Citeste lucruri frumoase. Incearca sa vezi peste tot numai frumusete.

Cand intri pentru prima oara intr-o casa, observi mai intai defectele de constructie, detaliile decorative care lasa de dorit? Sau alegi sa vezi lucrurile frumoase din acea casa? Viata ta se poate schimba dintr-un moment intr-altul in functie de ceea ce alegi sa vezi. Nimeni nu te poate face sa percepi lucrurile, oamenii sau situatiile altfel decat o vrei tu. Bineinteles, ceilalti te pot influenta, dar tie iti revine decizia finala. Aceasta reprezinta puterea de a-ti crea propria viata. Este o putere extraordinara: aceea de a vedea pretutindeni frumusetea.

Spiritul tau constient si subconstient se hraneste cu ceea ce percep simturile tale. Tot ce citesti, tot ce captezi cu ochii constituie o hrana pentru spirit. Tu decizi daca aceasta hrana il imbogateste sau il imbolnaveste.

Sa presupunem ca incepi sa citesti o revista, un ziar sau o carte. Dupa cateva minute, nu te simti bine, lectura nu te satisface. Atunci, tine cont de ce-ti dicteaza intuitia: lasa deoparte cartea, ziarul sau revista. Poate ca nu e neaparat de calitate proasta, dar pur si simplu nu este ceea ce-ti trebuie in acel moment.

Daca in timpul unei lecturi care ai vrea sa te inspire simti o tulburare interioara, o indispozitie, nimic nu te obliga sa continui sau chiar sa pastrezi acea carte. Schimba-ti activitatea, distruge cartea, daca simti ca asa e cel mai bine.

Iata o tehnica extraordinara care te va ajuta sa-ti folosesti vederea cat mai bine. Este vorba despre vizualizarea creativa. Fa-ti obiceiul de a reprezenta, de a vizualiza pe un ecran mental ce ai vrea sa se intample in viata ta, in loc sa-ti pierzi timpul vaitandu-te de ceea ce nu merge.

De indata ce constati ca un lucru nu-ti place, opreste-te, inchide ochii si vizualizeaza imaginea vietii tale asa cum ai vrea sa fie. Decide prin ce ai dori sa inlocuiesti, in constiinta ta, incidentul acela dezagreabil. Vizualizeaza acel incident si persoanele implicate exact asa cum ai vrea sa fie. Imagineaza-ti scena in cele mai mici detalii. Imi vei spune: "Asta inseamna sa mi-o iau in cap!". Gandeste-te putin: ce este cel mai important pentru tine? Sa privesti ceva care naste in tine emotii negative sau sa te simti mai bine pentru cateva momente, imaginandu-ti numai lucruri placute? Cand iti creezi propria viata, trebuie sa incepi prin a ti-o imagina. Orice creatie din aceasta lume a inceput cu o imagine in mintea cuiva.

In capitolele ce urmeaza, iti voi oferi mai multe detalii despre felul in care poti face ca aceste imagini mentale sa se manifeste in viata ta. Incepe prin a vizualiza situatia asa cum vrei sa fie, in cele mai mici detalii. De exemplu, in loc sa te critici fara incetare cand te privesti in oglinda pentru ca ai cu cincisprezece kilograme mai mult decat ar trebui, inchide ochii, priveste-te in oglinda ta interioara si imagineaza-te cu cincisprezece kilograme in minus. Vizualizeaza aceste imagini cat mai clar si cat mai des posibil.

Intelege ca nu e vorba de a-ti face iluzii sau de a-ti spune povesti. E vorba de a folosi puterea creatoare care ne-a fost daruita pentru a ajunge la fericire. Iti urez vizualizare placuta!

In incheierea acestui capitol, iata gandul asupra caruia iti recomand sa te concentrezi in urmatoarele sapte zile:

"Frumusetea ascunsa in profunzimile sufletului meu nu poate fi vazuta decat cu ochii inimii mele."

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre