De ce o bunica materna conteaza atat de mult pentru un copil

/ / Modificat: 2023-07-08
De ce o bunica materna conteaza atat de mult pentru un copil

Intotdeauna intre bunica materna (bunica din partea mamei) si nepoti exista o legatura speciala, unica. Nici nu este de mirare de vreme ce mama are o legatura speciala cu aceasta, iar copiii simt acest lucru inca din primul an de viata.

Stiai insa ca bunica materna este o imagine este foarte importanta in viata unui copil? Chiar daca nepotii si bunica nu locuiesc in aceeasi casa, sau poate nici macar in acelasi oras sau tara, intre ei exista o legatura speciala, pe viata. In plus, legatura aceasta exista si in cazul in care micutii sunt adoptati.

Rolul bunicii materne este deosebit. De cele mai multe ori aceasta are o responsabilitate directa fata de nepoti, spre deosebire de bunica paterna. In plus, influenta ei traverseaza generatiile, datorita valorilor si lectiilor pe care le transmite mai departe.

Din punct de vedere genetic, ea este, de asemenea, foarte importanta. Aceasta femeie este cu adevarat o a doua mama, mai ales daca nepotii sunt de sex feminin. Poate insa stiinta sa explice legatura puternica dintre bunica materna si nepoti? 

Cum explica stiinta importanta bunicii materne?

Conform teoriei lui Alejandro Jodorowsky, eseist chilian, indiferent de afinitatea sau de amintirile din copilarie pe care le ai cu bunica materna, esti legat de ea prin gene. Conform acestei abordari, ar trebui sa analizam cu atentie modul in care un copil a primit o astfel de influenta.

Se pare ca incarcatura genetica transmisa de la mama la copil este direct legata de bunica. Dintre toti bunicii, bunica materna este cea care are cea mai mare influenta in mostenirea genetica. In ceea ce priveste genele, generatiile nu par sa se urmeze imediat, ci mai degraba sa sara una peste alta. Prin urmare, unii copii pot avea tendinta de a semana mai mult cu un straunchi sau cu un strabunic decat cu proprii parinti.

Poate ca asemanarea nu trebuie sa fie neaparat fizica, dar cu siguranta la nivel genetic si-a lasat amprenta. Uneori, aceasta amprenta este complet vizibila, poate fi o alunita, ochii sau stilul de mers.  Exista, de asemenea, semne interne, de exemplu, caracteristicile oaselor, ale muschilor sau chiar mistenirea unei boli.

Dupa cum v-ati putea astepta, anumite aspecte nu au nimic de-a face cu educatia. Nu este vorba de faptul ca copilul nostru a fost angajat in aceleasi sarcini pe care le-a invatat de la bunica materna, cu siguranta este ceva ce a mostenit prin legatura de sange. Si da, stiinta are o explicatie, in acest caz nepotii erau deja in pantecele bunicii lor, deoarece la nastere, fetele au deva ovulele dezvoltate.

Formarea fatului in uter primeste o multime de material genetic de la mama. Desi ambii parinti au o cota de 50% in formarea embrionului, pentru ca acesta sa se dezvolte, trebuie sa fie in continuare hranit de mama. Adica, atunci cand participarea tatalui s-a incheiat, mama continua sa actioneze.

Bunica materna in toate sensurile cuvantului

Daca bunica a participat la formarea nepotului ei din punct de vedere al ADN-ului (adica nepotul sau mama nu sunt adoptati), atunci trasaturile ei pot fi transferate copilului. Cu toate acestea, Jodorowsky explica faptul ca nu doar caracteristicile fizice sunt mostenite. Se pare ca experientele emotionale ale bunicii materne pot fi, de asemenea, mostenite.

Ovocitele din care se naste copilul poarta incarcatura genetica a bunicii acestuia. Toti copiii unei persoane vor avea, in mod inevitabil, acelasi material genetic. Acesta este motivul pentru care sunt produse legaturi genetice importante.

Potrivit eseistului Jodorowsky, acele emotii pe care bunica le-a suferit atunci cand era insarcinata cu fiica ei, au fost transmise acesteia si, mai tarziu, nepotilor. Cu alte cuvinte, acea influenta emotionala poate fi inca activa in AND-ul nepotilor.

Dupa cum stim, informatia ADN mitocondrial, adica cea care provine de la mama, este cea mai mare in momentul formarii embrionului. Sperma tatalui nu contine acest tip de informatii, asa ca bunicii paterni nu sunt implicati mai departe. In ciuda acestui fapt, unele studii genetice estimeaza ca trasaturile ADN ale tatalui sunt mult mai dominante in ceea ce priveste mostenirea.

In mod similar, din punct de vedere sentimental, in cele mai multe cazuri, bunica materna este mult mai implicata in sarcina, nasterea si cresterea nepotilor sai. Importanta acestei cifre este incontestabila pentru cei mai multi dintre noi. Poate ca nu stim ce am mostenit de la bunicile noastre, dar prezenta lor in viata noastra este foarte valoroasa din toate punctele de vedere.

 FOTO: pexels.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Bunica iubire

Articole recomandate

Citeste si despre