Bunica mea a ales eutanasia dupa ce a aflat ca sufera de cancer

/ / Modificat: 2023-05-30
Bunica mea a ales eutanasia dupa ce a aflat ca sufera de cancer

In urma cu o luna si jumatate, am aflat ca bunica mea are cancer ovarian in stadiul 4. In momentul in care am primit acest diagnostic crunt, ca familie am hotarat ca o vom sprijini pe bunica in orice decizie pe care ar fi luat-o in legatura cu sanatatea ei. Medicii i-au prezentat o serie de optiuni, dintre care niciuna nu ar fi dus la vindecare. In cele din urma, ea a decis eutanasia asistata medical, care este legala in Canada din 2016 - la fel si sinuciderea asistata medical. 

Eutanasia este atunci cand un medic sau o asistenta medicala injecteaza o substanta intr-un pacient care il ucide. Sinuciderea asistata medical este cea in care un medic sau o asistenta medicala prescrie unui pacient un medicament pe care acesta il poate lua oricand doreste pentru a parasi aceasta lume. 

Asa cum spunea, bunica mea a ales varianta eutanasiei asistate medical. Nu a stabilit inca o data, dar saptamana trecuta mi-a dat ocazia sa merg sa o vizitez pentru ultima oara.

Sa-mi iau ramas bun de la mamaia mea, a fost unul dintre cele mai grele lucruri pe care a trebuit sa le fac vreodata...

Sa-mi iau ramas bun de la buni a mea, cea care m-a crescut zeci de ani si mi-a fost ca o mama, a fost unul dintre cele mai grele lucruri pe care a trebuit sa le fac vreodata. In timp ce eram impreuna, am intrebat-o daca am putea face cateva videoclipuri pe care sa le postez pe contul meu de TikTok, pentru ca m-am gandit ca ar fi util pentru oameni sa o auda vorbind despre moarte. 

Videoclipurile au devenit virale, dar odata cu ele au aparut si reactii negative, dezbateri online si o multime de intrebari.

Am fost acuzata ca m-am folosit de povestea bunicii mele pentru popularitate 

Cu bunica mea am avut intotdeauna legatura foarte stransa si o admir pentru ca isi sustine cu tarie opiniile. M-am bucurat cand a fost de acord sa faca cateva videoclipuri cu mine, chiar daca nu intelegea cum functioneaza social media. I-am sugerat sa facem un soi de interviu, in care sa-i pun cateva intrebari despre cum se simte inainte de ziua in care va parasi aceasta lume si am filmat alte cateva clipuri cu noi doua. 

Am vrut sa le arat oamenilor ceea ce am vazut in ea, adica o femeie impacata cu moartea, cu viata pe care a trait-o pana acum. Nu era speriata si nici nu se temea de asta. Am vrut sa documentez cum arata sa mori cu demnitate, fara teama. 

Dupa ce am postat videoclipurile TikTok, am observat ca acestea au devenit virale rapid si atunci am vazut ca au starnit controverse. Eutanasia este ilegala in mai multe state americane si in tari din intreaga lume, iar cateva persoane au avut obiectii morale sau religioase fata de alegerile facute de bunica mea, pe care le-au exprimat in comentariile de pe TikTok.

Videoclipurile mele au devenit virale si pe Twitter, dupa ce mai multe persoane au facut screenshot-uri si le-au postat acolo. Unele persoane m-au acuzat ca ma folosesc de povestea bunicii mele pentru a deveni populara pe retelele de socializare. Multi dintre ei au pus intrebari de genul: „De ce ai posta asa ceva?”.

Intrebarea mea este, de ce nu? Suntem intr-o epoca in care vorbim despre orice pe retelele de socializare, asa ca de ce atunci cand vreau sa vorbesc despre ultimele clipe ale cuiva, nu este in regula?

Cred ca, mai ales in Occident, moartea este un subiect tabu, asa ca videoclipurile mele i-au facut pe oameni sa se simta inconfortabil. Dar chiar daca unii oameni mi-au pus la indoiala intentiile, iar faptul ca am devenit virala m-a expus la partea mai negativa a umanitatii, sper ca alti oameni sa se bucure de postarile mele si sa le gaseasca utile, daca trec si eu prin astfel de situatii. 

Mi-ar placea sa vad mai multi oameni care aleg sa fie deschisi cu privire la moarte, pe social media

Pe TikTok, as spune ca aproximativ 95% dintre comentarii au fost pozitive si am observat ca o multime de oameni au spus ca postarile mele i-au inspirat sa isi pretuiasca mai mult rudele mai in varsta.

Familia mea este multumita de faptul ca aceste videoclipuri au starnit, de asemenea, o conversatie despre sinuciderea asistata medical si eutanasia, deoarece comentatorii online care au vazut videoclipul meu au inceput sa discute despre optiunile lor in aceasta privinta si despre faptul ca, in opinia lor, guvernele ar trebui sa se implice in deciziile oamenilor cu privire la moarte.

M-a ajutat chiar si pe plan personal. M-a ajutat sa procesez durerea faptul ca am aflat gandurile bunicii mele si povestile similare pe care alti internauti le-au impartasit cu mine. 

De asemenea, ma simt onorata si binecuvantata sa am inregistrari video cu bunica mea din aceasta etapa a vietii ei. Intotdeauna voi putea sa ma uit la aceste videoclipuri si sa spun: „Asta e bunica mea” si sa reflectez la frumusetea si efemeritatea vietii.

Mi-ar placea sa vad mai multe conversatii de acest gen in social media. Vreau sa vad mai multe videoclipuri cu oameni in ultimele lor momente vorbind despre lectiile pe care le-au invatat si despre ce cred ca se va intampla cu constiinta lor dupa ce vor muri. Cred ca ne-ar ajuta pe noi ceilalti sa ne pregatim si sa intelegem moartea un pic mai mult.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Bunica iubire Boala

Articole recomandate

Citeste si despre