Cum sa fii o mama mai fericita. 10 lucruri simple care iti vor schimba starea de spirit

/ / Modificat: 2017-09-27
Cum sa fii o mama mai fericita. 10 lucruri simple care iti vor schimba starea de spirit

La o prima vedere, ti se poate parea important sa te concentrezi doar pe fericirea celui mic, nu si pe fericirea ta. Insa, daca analizezi mai profund lucrurile, iti poti da seama ca nu trebuie sa te neglijezi pe tine total deoarece acest lucru te poate face mai nervoasa, mai putin ingaduitoare cu copilul tau. In schimb, daca te straduiesti sa iti faci ceva timp si pentru tine, acest lucru te va revigora, iti va da alta putere si, prin urmare, vei fi o mama mai buna.

Iata cateva sfaturi care te pot ajuta sa fii o mama mai fericita.

1. Nu uita sa faci miscare

Efortul fizic este responsabil de stimularea secretiei de endorfine, substante supranumite "moleculele fericirii", pe care corpul le elibereaza in anumite situatii printre care si aceea care presupune miscare. Mai mult, sportul te ajuta sa fii in forma - inca un motiv pentru care te vei simti bine si, nu in ultimul rand, este foarte sanatos.

Iar daca iti este greu sa ai timp separat pentru efort fizic, incearca sa faci ceva care il poate include si pe copilul tau, cum ar fi un mers mai accelerat pe langa carucior, dansuri in casa cu copilul sau, cand este mai mare, exersat la aparatele de fitness publice, in timp ce el se joaca la tobogane, leagane etc. (de obicei acele aparate sunt in acelasi spatiu cu locul de joaca pentru copii).

2. Mananca de trei ori pe zi

Vrei ca al tau copil sa manance in fiecare zi mic dejun, pranz si cina, dar pe tine nu te-a vazut mancand decat seara, pentru ca in rest nu iti faci timp? Daca da, atunci ar fi bine sa incepi si tu sa respecti cele trei mese.

Nu numai ca alimentatia joaca un rol foarte important in starea de bine a organismului, dar daca mananci de trei ori pe zi, de preferat in acelasi timp cu copilul, vei fi un exemplu pentru el si il vei determina sa fie mult mai cooperant atunci cand vine vorba de masa.

In plus, copilul va invata ca nici atunci cand va fi mare nu trebuie sa neglijeze mesele, ceea ce este un lucru foarte bun.

3. Nu renunta de tot la timpul petrecut cu prietenii

Cu siguranta aparitia unui copil aduce schimbari majore in ce priveste prioritatile si timpul liber insa, pentru fericirea mamei, este esential ca aceasta sa nu renunte de tot la momentele petrecute cu prietenele/prietenii. Chiar daca va fi mai rar, macar o data pe luna sa iti faci program sa iesi cu cei care iti sunt dragi.  Iti vei incarca bateriile garantat.

In cazul in care ai prieteni care au deja copii, puteti stabili sa va vedeti pe rand, la fiecare acasa.

4. Fa tot posibilul pentru a dormi suficient

Pare un cliseu sfatul de a dormi suficient si chiar enervant atunci cand mama este foarte ocupata, insa este uimitor de important sa te straduiesti sa dormi macar 7 ore pe noapte. Multi oameni nici nu mai constientizeaza ca dorm putin si ca lipsa somnului ii face mai morocanosi si mai stresati.

Potrivit mai multor studii, oamenii care dorm frecvent mai putin de sase ore pe noapte au un risc mai mare de a creste in greutate, de a dezvolta o depresie, diabet de tip 2 sau boli cardiovasculare.

Asadar, cu somnul nu este de glumit si, chiar daca ai foarte multe de facut, invata ca, macar atunci cand copilul este mic si te trezeste des noaptea, poti sa faci diverse compromisuri care sa te ajute sa ai mai mult timp pentru somn (cum ar fi sa faci mai putina curatenie in restul casei). Vei fi mai bucuroasa cu siguranta.

5. Nu iti neglija sanatatea

Daca mergi periodic la controale medicale cu cel mic, de ce sa nu faci la fel  si in ceea ce te priveste? Sigur ca el este mai important si are nevoie de verificari mai dese, dar macar o data pe an fa-ti si tu mai multe controale de rutina. Iar in cazul in care nu te simti motivata pentru a face acest lucru gandeste-te ca daca te vei imbolnavi rau fiindca nu ai mers la timp la medic, primul care va suferi va fi copilul tau, deoarece tu nu il vei mai putea ingriji asa cum are nevoie.

6. Vorbeste cu cineva despre cum te simti

Daca ai obosit, daca te-a enervat cel mic, daca nu mai poti si vrei o pauza, atunci plange-te, cere ajutor, gaseste pe cineva cu care sa vorbesti. Poate fi mama ta, sotul tau, o prietena sau oricine altcineva in care ai incredere si cu care te simti confortabil sa discuti orice. Vei obtine un sentiment foarte placut de eliberare, de usurare.

7. Adu-ti aminte de micile tale placeri

Din nou, in mod evident, mama nu mai are prea mult timp pentru micile ei bucurii dupa ce aduce un copil pe lume. Insa, pentru unele mame, propriile placeri dispar de tot dupa ce apare cel mic, ceea ce este gresit.

Gandeste-te si aminteste-ti ce lucruri te bucurau inainte sa devii mama si cauta sa le faci din nou. Sau gaseste-ti pasiuni noi, care poate consuma timp mai putin. Iata si cateva sugestii: citeste in fiecare seara cateva pagini dintr-o carte, urmareste seriale cu episoade scurte, fa cursuri de dans sau de machiaj, mergi mai des la saloane de infrumusetare sau/si de relaxare, cumpara-ti singura un buchet de flori.

8. Abate-te de la reguli din cand in cand

In mod constant copilul trebuie ingrijit si gospodaria la fel insa, nu uita ca regulile mai pot fi si incalcate uneori. Spre exemplu, nu se intampla nimic daca intr-o seara sari peste baia copilului ca sa vezi un film sau daca nu il duci la lectia de pian o zi si mergeti la cinematograf in loc. Exceptiile de la regula te vor face mai bucuroasa si iti vor da mai mult elan.

9. Nu te gandi numai la prezent

Atunci cand copilul este mic si te exaspereaza deseori neintelegand sau neascultand ce ii spui, sau atunci cand este mai mare si incepe sa isi schimbe comportamentul doar fiindca asa a vazut la scoala, incearca sa nu disperi deoarece nimic din toate acestea nu dureaza o vesnicie.

Chiar daca pare greu de crezut in perioade grele, gandeste-te ca peste cativa ani vei zambi atunci cand iti vei aminti de problemele de acum.

10. Nu uita sa te si distrezi impreuna cu copilul tau

Multe mame au foarte mare grija de nevoile principale ale copiilor lor: baie, masa, somn, etc., insa pierd din vedere ca ar fi mult mai bine pentru amandoi daca s-ar mai si distra din cand in cand. Giugiuliti-va cat de des puteti, fa lucruri mai putin obisnuite (cum ar fi sa sari in aceeasi trambulina cu el), orice, numai sa va si bucurati pe deplin de timpul petrecut impreuna. 

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Secrete mamici fericite Mame timp liber Sanatate mama

Articole recomandate

Citeste si despre