Ce poti face daca bunicii au un nepot preferat

/ / Modificat: 2021-10-05
Ce poti face daca bunicii au un nepot preferat

Ca parinti incercam sa tratam copiii in mod egal si sa nu facem diferente intre ei. Este important ca micutii sa se simta la fel de iubiti si apreciati, sa nu ii comparam intre ei si sa nu ne aratam preferintele pentru unul sau pentru altul.

Dar ce se intampla cand bunicii au un nepot favorit si nu ascund acest lucru fata de cpoii?

Bunicii sunt figuri importante in viata copiilor. Modul in care acestia ii trateaza pe copii are o influenta foarte mare asupra dezvoltarii micutilor, si ii poate afecta si la maturitate.

Ce se intampla cand bunicii au un nepot favorit

Cei mai multi dintre bunici au un nepot favorit, asa cum parintii au un copil favorit. Potrivit unui studiu realizat la Universitatea din California a s-a dovedit ca intre 60 si 70% dintre parinti au aratat preferinte pentru unul dintre copiii lor.

Un alt studiu, efectuat in 2011 pe bunici, si realizat in comun de Universitatea din Helsinki si Universitatea din Oxford, s-a concentrat asupra studierii preferintelor acestora asupra nepotilor, dar si a factorilor care influenteaza acest aspect.

Studiul a concluzionat ca da, bunicii isi arata preferinte printre nepotii lor. Cu toate acestea, potrivit studiului, variabile precum genul, in ciuda faptului ca sunt o idee acceptata popular, nu sunt responsabile de favoritism.

Pe de alta parte, Arthur Kornhaber, psihiatru, subliniaza faptul ca primul nepot are o pozitie „privilegiata” in familie, in special cand vine vorba despre bunici. Un tratament special va avea si urmatorul nepot care este de sex opus primului favorit, mai sustine autorul studiului.

Totodata, printre favoritii bunicilor se afla si acel copil care are un caracter similar acestora sau hobby-uri in comun.

Ce putem face in momentul in care bunicii au un nepot preferat

1. Evalueaza situatia in care se afla copilul defavorizat

In momentul in care bunicii isi arata preferintele pentru unul dintre copii este important sa evaluezi cu atentie situatia. Are acest lucru un efect asupra copilului? Poti rezolva acest lucru prin a-i explica micutului tau ca bunicii il iubesc si pe el insa isi arata acest lucru intr-un alt mod. Sau prin a-i explica ca si el are favoriti printre bunici (adesea copiii au o preferinta mai mare pentru un anumit bunic).

Ia totul usor si nu face o tragedie din aceasta situatie. Eventual poti discuta cu bunicii, dar cand nu sunt copiii de fata, si sa se le explici care sunt consecintele faptelor lor asupra copiilor. De cele mai multe ori acestia nici macar nu isi dau seama de ceea ce fac si nu constientizeaza sa actiunile lor au consecinte asupra copiilor.

In schimb, daca observi ca micutul este puternic afectat de aceasta situatie si bunastarea acestuia este in joc, este indicat sa apelezi la ajutor de specialitate.

2. Nu iti exprima disconfortul de fata cu micutii si nu ii acuza pe bunici de fata cu acestia

In incercarea de a-I face dreptate copilului poti avea tendinta de a vorbi cu bunicii cand sunt copiii de fata. Nu face acest lucru deoarece discutiile dintre adulti trebuie sa ramana intre adulti. In plus, o astfel de discutie, ii va provoca micutului un disconfort foarte mare.

3. Intarirea legaturilor

Daca bunicii au un nepot preferat nu inseamna ca pe ceilalti nu ii iubesc. Prin urmare incearca sa intaresti acele legaturi emotionale care, fara indoiala, sunt acolo.

Vorbeste calm cu bunicii si explica-le ce simte copilul tau. O discutie calma, linistita ii poate face pe bunici constienti asupra situatiei si poate duce la imbunatatirea acesteia.

Implica-I in conversatii si joaca pe bunici si nepoti. Atat singuri cat si impreuna cu ceilalti nepoti. Intalniti-va mai des si petreceti timp impreuna. Acest lucru ii poate ajuta pe bunici si copii sa creeze o relatie mai buna.

Cu cat bunicii si nepotii petrec mai mult timp impreuna, cu atat relatia lor se imbunatateste si devine mai profunda.

Taguri Bunici copii Bunici educatie copii

Articole recomandate

Citeste si despre