Stiinta a stabilit: mamele isi revin cu somnul la aproximativ 6 ani dupa nastere

/ / Modificat: 2022-08-27
Stiinta a stabilit: mamele isi revin cu somnul la aproximativ 6 ani dupa nastere

Venirea pe lume a unui copil inseamna, inevitabil, nopti nedormite, somn fragmentat si oboseala continua. Somnul este unul dintre aspectele care se deterioreaza cel mai mult dupa nasterea bebelusului, iar proaspetii parinti asteapta cu nerabdare momentul in care lucrurile vor reveni la normal si bebelusul va dormi toata noaptea, lasandu-i si pe ei sa se odihneasca. Vestea proasta este ca revenirea la un program de somn normal este extrem de anevoioasa, potrivt unui studiu publicat in revista Sleep.

Un grup de experti in domeniul somnului a ajuns la concluzia ca parintii reusesc din nou sa doarma bine abia dupa 6 ani de la nasterea copilului. Cercetarea a mai scos la iveala un aspect important: diferenta dintre mame si tati.

La studiu au participat 2.541 de femei si 2.118 barbati. Potrivit cercetarii, in primele 3 luni de viata ale bebelusului, considerate cele mai dificile, mamele au pierdut, in medie cate o ora de somn in fiecare noapte, in timp ce tatii au pierdut doar cate 15 minute de odihna pe noapte. Pe masura ce copiii cresc, timpul de odihna pierduta scade la 20 de minute pe noapte in cazul mamelor, in timp ce in cazul tatilor se mentine pragul de 15 minute, mai ales in cazul celor aflati la primul copil.

O problema importanta in cazul mamelor intervine atunci cand au mai mult de un copil. De obicei, acolo unde sunt doi sau mai multi copii, este greu sa le sincronizezi rutina de somn, mai ales cand exista o diferenta de varsta intre ei. In timp ce unul doarme, celalalt este activ si tot asa, motiv pentru care mamelor le este din ce in ce mai greu sa se adihneasca.

Uzura data de oboseala afecteaza randamentul si performanta femeilor in celelalte domenii ale vietii, iar noptile de odihna fragmentata isi spun cuvantul atunci cand au de indeplinit anumite activitati.

Cum sa te odihnesti cat mai bine dupa nastere

Desi copiii nu se mai trezesc des dupa o anumita varsta, organismul mamei are nevoie de timp pentru a putea reveni la o rutina sanatoasa de somn, iar intervalul in care este de asteptat sa se intample acest lucru se poate intinde si pana la 6 ani, spun specialistii.

Chiar daca micutul nu se mai trezeste sa manance in timpul noptii, se poate intampla sa aiba un somn agitat, sa se trezeasca de sete sau pentru ca are nevoie la toaleta sau a visat urat etc. La aceste cauze se adauga si noptile cand copilul este bolnav si trebuie ingrijit, iar mamele de obicei sunt cele care stau de veghe. Iata cateva ponturi pentru un somn mai odihnitor!

Formeaza-ti o rutina. Adapteaza-te in functie de nevoile copilului si incearca sa ai un program previzibil in fiecare zi. Copiilor le place rutina si pentru ei este benefic sa doarma, sa manance, sa fie scosi la plimbare in fiecare zi la aceleasi ore. In functie de rutina lor, iti poti organiza si tu mai bine somnul.

Profita de somnul lor pentru a te odini si tu. Oricat de depasit ar parea, sfatul „dormi cand doarme copilul” este unul care te poate ajuta. Dupa o noapte cu somn fragmentat, poti profita de somnurile diurne ale copilului, pentru a te odihni si tu. Sigur ca mereu vei avea treburi mai urgente de facut, insa amana-le pe care care pot fi amanate si profita de acel timp pentru a te odihni si tu.

Ai grija la alimentatie. Si dieta poate influenta calitatea somnului si se poate intampla, de multe ori, sa nu poti sa adormi, chiar daca esti obosita. Acest lucru poate avea legatura cu faptul ca bei prea multa cafea sau alte bauturi pe baza de cofeina sau consumi dulciuri, care iti dau energie.  

FOTO: Pixabay

Articole recomandate

Citeste si despre