Probleme de sanatate cauzate de pantofi, cauze si solutii

/ / Modificat: 2011-06-16
Probleme de sanatate cauzate de pantofi, cauze si solutii

pantofi_stiletto_efecte_negative_sanatatePantofii sunt un accesoriu care atrag foarte mult atentia mamicilor. Fiecare femeie are o colectie de pantofi de care este destul de mandra si inca este in cautarea celor mai in voga tendinte. Insa uneori alegerile la moda sunt in detrimentul sanatatii picioarelor! Afla cand sunt pantofii nocivi pentru sanatatea ta si ce solutii ai la-ndemana!

Riscurile pantofilor cu toc inalt

Cu fiecare sezon care trece inaltimea tocurilor incepe sa ia dimensiuni impresionante. Pantofii devin din ce in ce mai inalti, dar totodata atragatori pentru mamici. Este un "suicid" al picioarelor, spun medicii ingrijorati de evolutia inaltimii acestora. Ei conduc la dureri cronice si obosesc rapid picioarele. Sa nu crezi ca daca alegi un toc mai gros ai mai putin de patimit. Indiferent de grosimea lor, pantofii cu toc inalt determina un nod extrem de dureros pe partea din spate a calcaiului.

Materialul rigid din care sunt creati multi pantofi determina deformarea osului calcaiului. Aceasta presiune conduce la basici, umflaturi si bataturi care determina dureri ingrozitoare. Protruziunile osoase ca urmare a deformarii piciorului sunt permanente. Tendonul lui Ahile este degradat si poate fi afectat pentru totdeauna.

Pozitia nefireasca in care e tinut piciorul atunci cand porti tocuri streseaza foarte tare laba piciorului. Presiunea prea mare poate inflama oasele piciorului si nervii care le inconjoara. Stresul cronic al picioarelor poate duce in timp si la fracturi rapide.

pantofi_cu_toc_probleme_sanatatePurtarea pantofilor tip stiletto, cu toc foarte inalt, a fost asociata recent de specialisti cu aparitia osteoartritei la genunchi. Asadar, acesti pantofi nu afecteaza doar laba piciorului, ci si partile superioare ale membrelor inferioare.

Osteoartrita este o afectiune degenerativa a articulatiei care se defineste prin degradarea cartilajului ce acopera articulatia genunchiului. Tocurile cui isi pun amprenta si asupra sanatatii coloanei vertebrale.

Inaltimea tocului determina in timp schimbarea centrului de greutate a corpului (il impinge mai in fata). Din aceasta cauza postura ta se schimba. Pozitia spatelui sufera transformari si pune presiune asupra coloanei vertebrale provocand dureri.

Pantofii de tip "ciocata", care au varful subtire produc strangerea si presionarea degetelor dand nastere monturilor. Ele sunt deformari ale degetului mare care sunt de cele mai multe ori incomode si dureroase, ca sa nu mai spunem inestetice.

Pantofii fara toc, ce probleme apar?

Durerile de cap sunt un alt rezultat al purtarii unor pantofi nesanatosi. Fie ca au toc cui sau nu, daca acestia pun presiune asupra nervilor, pot determina aparitia migrenelor. Balerinii au si ei riscurile lor. Pentru ca nu ofera niciun sistem de sustinere, niciun arc de sprijin deasupra labei piciorului, ei pot da nastere durerilor si tensiunilor in zona gambelor, genunchilor sau spatelui. Exista si riscul sa scape din picioare si sa cauzeze mersului.

slapi_pericole_leziuniE sezon estival, iar slapii sunt la mare cautare.

Specialistii sustin ca acestia sunt destul de periculosi. Ofera prea putina protectie si expun laba piciorului unor mari pericole. Printre acestea se numara leziuni, taieturi, zgarieturi sau alte probleme. La fel ca la balerini, slapii nu ofera sustinere.

Cum alegi pantofi frumosi, dar sanatosi?

Daca vrei sa porti pantofi inalti alege modele cu tocuri groase. Acestea distribuie greutatea in mod egal. Ele asigura stabilitate mai mare picioarelor si scad riscul fracturilor. Picioarele stau in cea mai comoda si sigura pozitie in pantofii fara toc, josi din materiale moi si naturale. Sunt mult mai indicati, mai ales atunci cand stai foarte multe ore in picioare sau esti nevoita sa stai incaltata cu ei.

Daca iti place sa porti balerini, poti evita problemele prin introducerea unor talonete ortodontice. Acestea ajuta la prevenirea tensiunilor si problemelor de mers cauzate de lipsa arcului de sustinere.

In locul slapilor, alege sandalutele. Pot fi cat de decupate vrei, in forma de slap sau nu, insa acestea sunt mai sigure pentru sanatatea picioarelor tale. Asigura sustinerea labei piciorului, il elibereaza de tensiuni si impiedica alunecarea talpii in ele, pentru ca sunt fixe.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Sanatate picioare Alegerea pantofilor Sanatate mamici Moda mamici

Articole recomandate

Citeste si despre