Cat de daunator este stresul in viata noastra

/ / Modificat: 2018-08-10
Cat de daunator este stresul in viata noastra

Stresul este o realitate a vietii noastre. Potrivit Asocieatiei Psihologilor Americani cele mai frecvente surse de stres sunt banii, munca, responsabilitatile familiale si ingrijorarile legate de sanatate.

Este adevarat ca stresul nu este neaparat un lucru rau. Fara el, nu am fi supravietuit ca specie. El ne alerteaza in legatura cu pericolele potentiale.

Cateodata stresul ne poate ajuta sa ne centram pe ceea ce avem de facut, alta data ne simtim coplesiti si nu ne putem concentra la nimic. Care este diferenta dintre cele doua situatii?

Stresul bun si stresul rau

Exista doua feluri de stres: cel "bun" (numit si "eustres") care ne creste motivatia si concentrarea si stresul rau (sau "disstres") care ne provoaxca anxietate si probleme de sanatate. Atunci cand suntem stresati, corpul nostru elibereaza adrenalina si cortizol, cunoscuti ca hormoni ai stresului.

Stresul "bun" este cel pe termen scurt, pe care il intalnim zilnic. Stresul "rau" este cel pe termen lung, sau stresul cronic, care dureaza luni sau chiar ani de zile.

Stresul pe termen scurt asigura o performanta fizica si mentala mai buna. Ne poate ajuta sa ne atingem scopurile si sa ne indeplinim sarcinile intr-un mod eficient. Tot in doze mici poate duce la cresterea memoriei.

Cercetarile au aratat ca stresul poate creste sistemul imunitar si ne poate proteja de infectii. Un studiu a evidentiat ca stresul moderat inainte de o operatie i-a ajutat pe pacienti sa se recupereze mai repede.

Stresul cronic este asociat cu imbatranirea prematura, scaderea sistemului imunitar si modificarea structurilor cerebrale, depresie, anxietate, cancer si boli de inima. In plus, studiile au aratat ca nivelul crescut de cortizol pe termen lung duce la cresterea presiunii arteriale si la scaderea libidoului.

Care sunt semnele care indica prea mult stres

Atunci cand traim sub presiunea continua a stresului, avem dureri de cap, dureri corporale, ne imbolnavim frecvent. Mai mult, suntem incapabili de a ne concentra sau de a termina diverse sarcini, suntem irascibili si ne enervam des. Alte semne ale stresului cronic sunt tulburarile de somn (dificultati de adormire) si schimbari ale apetitului.

Stresul este contagios

Multe surse de stres nu au legatura directa cu noi, ci mai degraba cu oamenii dragi noua. Suntem, de exemplu, stresati de ce rezultat va obtine copilul la un examen. Sau ne facem griji in legatura cu starea de sanatate a sotului.

In plus, de cele mai multe ori, stresul se datoreaza perceptiei noastre ca nu avem resursele necesare pentru a face fata unei situatii. Nu intotdeauna stresul este provocat de o amenintare reala, cat mai degraba uneia percepute. Daca percepem ceva ca fiind stresant, corpul va elibera hormonii stresului si acestia ne vor modifica gandurile, comportamentul si functionarea intregului corp.

Cum sa reducem stresul

Putem elimina stresul sau sursele de stres din viata noastra? Evident ca nu! Si atunci ceea ce putem face este sa invatam sa traim cu el si sa il gestionam.

Daca stresul are legatura cu felul in care vedem lucrurile, putem exersa sa ne schimbam percetia asupra lumii si a evenimentelor si sa fim atenti la gandurile noastre. In plus, este recomandat sa dormim bine, sa ne odihnim si sa facem acele activitati care ne relaxeza.

Specialistii recomanda sa cultivam acele relatii pozitive care ne fac sa ne simtim bine, valorizati si apreciati. Mai mult, exercitiile fizice si miscarea fizica, exercitiile de respiratie, midfullness sau meditatia ne ajuta si ele sa reducem stresul.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Stres Stres boli Stres parinte

Articole recomandate

Citeste si despre