Metabolismul si greutatea corporala

/ / Modificat: 2011-08-23
Metabolismul si greutatea corporala

Metabolismul este un proces constant care incepe la nastere si se termina odata cu moartea. Acesta se caracterizeaza prin cantitatea de energie (calorii) pe care organismul o arde pentru a functiona normal. Fie ca mananci, bei, dormi sau faci curat, organismul arde continuu calorii pentru a-si asigura functionalitatea. Afla care este legatura dintre el si greutatea corporala!

Modul de functionare a metabolismului

Dupa ingerarea unui aliment, moleculele din sistemul digestiv - enzimele - sparg proteinele in aminoacizi, grasimile in acizi grasi si carbohidratii in zaharuri simple. Acestea sunt absorbite in sange, iar acesta le transporta la celule.

Matebolismul reprezinta totalitatea proceselor bicohimice si energetice care au loc in tesuturile organismului viu. Acest proces implica 2 activitati de baza:

  • anabolism - numit si metabolism constructiv, sustine cresterea de celule noi, mentinerea tesuturilor corporale si stocarea energiei pentru utilizarea ei viitoare;
  • catabolism - numit si metabolism distructiv - proces de degradare a substantelor energetice din organism, producator de energie.


Metabolismul si greutatea corporala


In termeni mai simpli, metabolismul se traduce prin ritmul in care corpul reuseste sa consume energie. Fiecare persoana are propriul metabolism. Unii il au mai alert, altii mai incet. Rata metabolica bazala este un instrument pe care il folosesc medicii pentru a compara metabolismul diverselor persoane. Ea reprezinta ritmul in care este consumata energia in stare de repaos.

Rata metabolismului bazal este influentata de mai multi factori:


  • constructia si compozitia corporala;
  • sexul;
  • varsta.


Pe langa acestia, nivelul de activitate fizica si digestia (procesarea alimentelor) joaca un rol esential in determinarea numarului de calorii arse zilnic.

Metabolismul este afectat de constructia corporala - de cantitatea de muschi si depozitele de grasime pe care le ai in corp. Muschii folosesc mai multe calorii pentru a functiona decat straturile adipoase. Cu cat greutatea corporala este mai mare, cu atat creste si rata metabolica de baza.

Important este sa stii ca daca rata este crescuta, atunci efortul de a slabi este mai mic. Acest lucru se intampla pentru ca organismul are tendinta sa consume in mod natural multa energie, deci sa arda multe calorii, ceea ce iti permite sa consumi mai multe alimente fara sa te ingrasi.

Metabolismul poate influenta greutatea corporala. Insa in general, actiunile pe care le intreprindem noi sau nu (alimentatie, sport etc.) si starea de sanatatea au un impact mai mare asupra fluctuatiilor de greutate.

Supraponderabilitatea sau obezitatea apare din cauze metabolice doar in cazul in care exista o problema medicala care sa afecteze functionarea normala a metabolismului. Sindromul Cushing sau hipotiroidismul sunt 2 exemple in acest sens.

Insa in cele mai multe cazuri supraponderalitatea este rezultatul consumului unei cantitati mai mari de calorii decat reuseste organismul sa arda.

Exista si cazuri in care metabolismul poate fi "incet" sau lenes. Insa el poate fi accelerat cu ajutorul exercitiilor fizice si alimentatiei corespunzatoare, astfel incat sa se poata mentine un echilibru in greutatea corporala. Numai printr-un aport mai mic de calorii si sporirea vitezei de ardere a lor cu ajutorul metabolismului poate avea loc pierderea in greutate.

Foto: familycornerstones.com


Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Metabolism

Articole recomandate

Citeste si despre