Menopauza prematura si cauzele ei

/ / Modificat: 2016-10-18
Menopauza prematura si cauzele ei

Menopauza apare atunci cand ovarele nu mai produc estrogen, hormonul care controleaza ciclul reproductiv. Orice lucru care dauneaza ovarelor sau opreste crearea de estrogen poate cauza menopauza prematura. Aceasta presupune un tratament de chimioterapie sau o interventie chirurgicala pentru a elimina ovarele. Multe femei sufera de menopauza precoce, chiar daca ovarele lor sunt intacte.

„Varsta medie pentru menopauza este de 51 de ani potrivit Institutului National de Imbatranire. In general, cele mai multe femei experienteaza aceasta problema incepand cu varste cuprinse intre 40 si 60 de ani, insa menopauza precoce, de obicei, se refera la cazurile in care aceasta are loc inainte de varsta de 40 de ani, ceea ce este mult prea devreme”, explica domnul doctor Silviu Istoc, medic primar obstetrica-ginecologie.

Exista mai multe cauze cunoscute ale menopauzei precoce, cu toate ca, uneori, cauza ramane necunoscuta, despre toate acestea ne explica dr. Silviu Istoc in continuare!

Cauze genetice

Atunci cand nu exista nici un motiv medical evident pentru menopauza precoce, cauza de multe ori se afla in gena persoanei. Cercetatorii au stabilit ca varsta de debut a menopauzei este cel mai probabil mostenita. Perioada cand mama a intrat in menopauza poate oferi indicii cu privire la cand veti incepe propria perioada de menopauza.

„Daca mama a suferit de menopauza precoce, atunci sunt de sase ori mai multe sanse decat in mod obisnuit ca si fiica sa sufere de acelasi lucru. Cu toate acestea, gena reprezinta doar una dintre cauzele menopauzei precoce, cea mai simpla si naturala forma, comparativ cu afectiuni sau probleme care pot avea ca efect acest lcuru”, afirma dr. Silviu Istoc.

Stilul de viata

Fumatul poate contribui la menopauza precoce, datorita efectelor sale anti-estrogen. Mai multe studii au indicat faptul ca pe termen lung, fumatorii sunt susceptibili de a experimenta menopauza mai devreme decat varsta medie de aparitie. In medie, fumatorii incepe menopauza cu 1-2 ani mai devreme decat femeile care nu fumeaza.

„Indicele de masa corporala este un alt posibil factor in menopauza precoce. Estrogenul este stocat in tesutul adipos. Femeile cu o greutate mai mica au o cantitate mai mica de estrigen, care poate fi epuizat mai devreme decat in mod obisnuit”, spune dr. Silviu Istoc.

Defectele cromozomilor

Anumite defecte in cromozomi pot duce la menopauza precoce. Sindromul Turner este o astfel de problema si se produce atunci cand o femeie se naste cu un cromozom incomplet. Femeile cu sindrom Turner au ovare care nu functioneaza in mod corespunzator, de multe ori facandu-le sa intre in menopauza prematura.

Bolile autoimune

Menopauza precoce poate fi un simptom al unei boli autoimune. Acestea apar atunci cand sistemul imunitar ataca o parte a corpului, confundand-o cu un invadator. Inflamatia cauzata de unele boli autoimune, cum ar fi bolile tiroidiene si artrita reumatoida poate afecta ovarele.

„Menopauza incepe atunci cand ovarele nu mai functioneaza asa cum trebuie, iar aceste dereglari sunt hormonale, cauzate de afectiuni precum tiroida. Aceste efecte se pot cunoaste din timp, in urma unor analize medicale speciale care arata tulburarile hormonale din corp si nivelul la care se afla”, explica dr. Silviu Istoc.

Epilepsia

Epilepsia este o tulburare manifestata prin convulsii, care provine de la creier. O serie de studii au constatat ca femeile cu epilepsie sunt mai susceptibile de a experimenta insuficienta ovariana prematura care duce la menopauza.

"Atunci cand incepe menopauza mai devreme, preocuparea cea mai evidenta este lipsa fertilitatii. Cu toate acestea, exista si alte efecte care pot duce la afectiuni si probleme de sanatate. Estrogenul creste colesterolul bun si il scade pe cel nociv. De asemenea, relaxeaza vasele de sange si intareste structura oaselor", afirma dr. Silviu Istoc.

Pierderea estrogenului mai devreme decat in mod normal, poate creste riscul afectiunilor precum:

- boala de inima;

- osteoporoza;

- Parkinson;

- depresie;

- dementa;

- moarte prematura.

Dr. Silviu Istoc este medic primar Obstetrica-Ginecologie la Spitalul Medicover, in cadrul Departamentului de Medicina Materno-fetala si Chirurgie Ginecologica Minim Invaziva si la Clinica ProVita. Mai multe detalii puteti citi pe www.dristoc.ro si pe pagina de Facebook: https://www.facebook.com/DrSilviuIstoc.

dr_istoc

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Menopauza

Articole recomandate

Citeste si despre