4 mituri despre menopauza

/ / Modificat: 2012-09-17
4 mituri despre menopauza

Menopauza reprezinta un punct de cotitura in viata unei femei. Odata instalata, menopauza marcheaza incetarea perioadei reproductive, careia i se asociaza simptome si consecinte dintre cele mai diverse. Intrucat este vorba despre un fenomen important si complex, de menopauza se leaga adesea o sumedenie de mituri care transforma acest eveniment firesc din viata unei femei intr-unul de temut. Descopera, in continuare, care sunt cele mai comune mituri legate de menopauza si adevarul din spatele lor!

Instalarea menopauzei inseamna ca ai imbatranit

Adevarul: Menopauza se instaleaza la un an de la ultima menstra (menstruatie), varsta medie fiind 51 de ani. In lumea contemporana, varsta de 51 de ani nu mai este asociata termenului "batran", datorita avansului medicinei, dar si a industriei cosmetice, care au facut posibila mentinerea sanatatii si a aspectului tanar al femeilor pentru mai mult timp.

Mitul mai poate fi combatut si de existenta fenomenului de menopauza prematura, care se poate instala chiar si la varsta de 28 de ani. In general, se crede ca menopauza prematura este determinata de cauze genetice, insa adevaratii factori declansatori raman un mister. Totodata, exista femei care ajung la menopauza de timpuriu din cauza unei boli sau in urma inlaturarii chirurgicale a ovarelor.

Menopauza te predispune la ingrasare

Adevarul: O multime de femei aflate la menopauza sau in perioada premergatoare instalarii sale constata ca trupul lor sufera transformari considerabile. Una dintre cele mai neplacute este tendinta de ingrasare in exces.

Desi fenomenul este cat se poate de real, acesta nu este declansat de instalarea sau apropierea menopauzei, ci de incetinirea metabolismului odata cu inaintarea in varsta. Drept dovada, nu doar femeile se confrunta cu o predispozitie suparatoare spre ingrasare, ci si barbatii.

Pentru a contracara efectele incetinirii metabolismului, se recomanda o atentie sporita acordata alimentatiei zilnice, dar si includerea in programul saptamanal a activitatilor fizice (plimbari, jogging, fitness, aerobic etc.).

Menopauza determina aparitia depresiei

Adevarul: Studiile in domeniu au dezvaluit faptul ca majoritatea femeilor nu au parte de schimbari notabile de dispozitie odata cu instalarea menopauzei. Ba mai mult decat atat, nu putine sunt femeile care afirma intocmai contrariul, si anume ca perioada cuprinsa intre varsta de 45 de ani si cea de 55 de ani este una dintre cele mai grozave.

In realitate, mitul conform caruia femeile sufera de modificari ale dispozitiei care culmineaza cu depresia dupa instalarea menopauzei are la baza aparitia bufeurilor si a tulburarilor de somn, care nu sunt descoperite si tratate. Alte cauze ale schimbarilor de dispozitie sunt medicatia, eventualele probleme cu tiroida, dar si stresul. De regula, o femeie ajunsa la varsta menopauzei trebuie sa faca fata copiilor adolescenti, problemelor financiare, celor legate de imbatranirea parintilor s.a.m.d.

Cu toate acestea, in situatia in care descoperi ca traversezi o perioada dificila, care dureaza mai mult de doua saptamani consecutive si iti afecteaza munca si viata personala, este momentul sa consulti un specialist pentru a descoperi despre ce este vorba.

Pielea ta se degradeaza la instalarea menopauzei

Adevarul: Este drept ca pielea ta va deveni tot mai fragila dupa instalarea menopauzei, insa raspunzatori sunt alti factori, precum expunerea la razele soarelui, fumatul si predispozitiile genetice. Pentru a evita imbatranirea prematura a pielii, este important sa ii oferi de timpuriu ingrijirea de care are nevoie.

Foloseste, indiferent de anotimp, crema cu factor de protectie solara pentru a-ti proteja partile expuse ale corpului si, in cazul in care esti fumatoare, scapa de acest obicei nociv cat mai curand. Nu in ultimul rand, vizita la un medic dermatolog te va ajuta sa determini care este cel mai bun tratament de ingrijire (curatare, hidratare) a pielii tale, in functie de tipul ei.

Taguri Menopauza Adevar menopauza

Articole recomandate

Citeste si despre