5 sfaturi pentru mame stresate

/ / Modificat: 2019-09-25
5 sfaturi pentru mame stresate

Pentru majoritatea femeilor, a fi mama este una dintre cele mai frumoase experiente pe care viata i le poate oferi. In acelasi timp, misiunea in sine se poate dovedi dificila.

Sa te prezinti la medic pentru controalele de rutina, sa mergi la un coafor pentru o tunsoare noua sau la un salon pentru epilat se poate dovedi o adevarata aventura pentru multe dintre mame. Insa pentru a-si pastra sanatatea mintala, este foarte important sa nu uite de sine si sa incerce sa isi mentina obiceiurile pe care le-au avut inainte de a naste.

Unele femei cred ca, odata ce devin mame, isi pot lua adio de la viata pe care au dus-o pana atunci. Multe se simt singure si stresate.

Au nevoie de sprijin si de intelegere din partea celor din jurul lor. Mai mult, inceputul alaptarii poate fi complicat pentru multe mame. Desi sunt constiente ca aceasta este cea mai buna hrana pentru copiii lor, uneori primele zile sunt complicate si multe mame se agita mult si se streseaza.

Pentru a te elibera de griji si de stres, expertii te sfatuiesc sa mergi la plimbare cu copilul: in parc, la mare sau la munte, indiferent de loc si, desigur, sa incerci sa iti mentii viata sociala pe care ai avut-o inainte de nasterea bebelusului. Desi unele locuri trebuie evitate atunci cand ai un copil, exista multe activitati la care o familie se poate adapta.

Iata cateva sfaturi pentru mamele stresate, cu ajutorul carora vor invata sa aiba mai multa grija de ele insele:

Pastreaza-ti obiceiurile

Este foarte important pentru majoritatea mamelor sa isi mentina prioritatile si activitatile. Daca, de exemplu, iti place sa te plimbi, incearca sa gasesti o modalitate de a o face chiar si cu bebelusul. Poti merge cu el purtandu-l intr-un marsupiu sau intr-un carucior. Sau poti incerca sa-l lasi cateva ore cu partenerul ori cu cineva in care ai incredere pentru a merge la plimbare prin magazine, spre exemplu.

Planifica-ti o iesire scurta in fiecare zi. Incearca sa iti mentii vii interesele, fie ca este vorba despre lectura, seriale TV sau inot. Nu renunta la ceea ce iti place pentru simplul fapt ca esti mama.

Cauta sprijinul celor dragi

Desi pentru o mama nu e nimic neobisnuit sa se simta „epuizata”, a cere ajutor pare destul de dificil. Totusi, nu este o rusine sa simti nevoia de sprijin. Parintii, adica bunicii bebelusului, vor fi incantati sa iti sara in ajutor.

O idee buna este, de asemenea, sa cauti sprijin si empatie la alte mame care se afla in aceeasi situatie. Chiar daca copilul tau este inca un bebelus, mergi in parc si socializeaza cu alte mame. Cu siguranta ca iti vor intelege temerile si indoielile!

Ai in continuare grija de tine

In primul an de viata al bebelusului, majoritatea mamelor uita sa aiba grija si de ele. Desi pare greu de crezut, este foarte important pentru stabilitatea ta emotionala sa mergi la coafor si la estetician, asa cum faceai si inainte, sa faci jogging, sa mergi cu bicicleta si sa te machiezi chiar daca nu iesi neaparat din casa. Nu trebuie sa fii neglijenta cu tine insati.

Nu fii prea exigenta cu tine

E clar ca initial nu vei putea face tot ce ai facut inainte. Cu siguranta, vor fi multe momente in timpul zilei cand te vei simti epuizata si vei crede ca nu reusesti sa fii o mama buna. Dar nu iti face griji, pentru ca este cel mai logic si normal lucru. Toate mamele se simt astfel la inceput. Trebuie sa ai rabdare si sa nu astepti de la tine aceeasi energie ca inainte. Odihneste-te si bucura-te de lucrurile marunte!

Linisteste-te

Cel mai bun lucru pentru a nu fi o mama stresata ar fi sa incerci sa te bucuri de aceasta faza a vietii tale fara graba. In curand, copilul tau va creste si daca te stresezi risti sa pierzi din vedere aceste momente unice din viata lui. Cand vrei sa te odihnesti, incearca sa te deconectezi de la telefoane, tablete si whatsapp.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Stres mama Sfaturi mama

Articole recomandate

Citeste si despre