5 obiceiuri zilnice care iti distrug sanatatea

/ / Modificat: 2014-06-17
5 obiceiuri zilnice care iti distrug sanatatea

In fiecare zi facem lucruri care contribuie incet, dar sigur, la distrugerea sanatatii noastre. Uneori le faci fara sa iti dai seama, alteori stii ca iti fac rau, dar nu te poti abtine. Iata cateva activitati casnice uzuale precum aspiratul, folosirea buretelui, carnea la gratar sau dormitul pe perna care iti pot altera in timp sanatatea!

Folosirea buretelui de bucatarie

Este vorba in special de buretele de bucatarie, cu care spalam vase. Bucataria este considerata cel mai murdar loc din toata casa, sustin specialistii in microbiologie si imunologie. In acest spatiu ai de-a face cu animale moarte, carcasele si ramasitele lor, precum si cu alte resturi de alimente crude, cum este pestele sau chiar carnea, care pot contine o multime de virusuri si bacterii.

bucatarie

Buretele din bucatarie este folosit la toate: si la spalarea aragazului, si la cea a vaselor sau la curatatul blatului de bucatarie ori a mesei. Acest lucru nu inseamna decat o imprastiere mai mare a bacteriilor si virusurilor in toata incaperea. Specialistii te sfatuiesc sa inmoi de fiecare data buretele in clor sau inalbitor amestecat cu apa inainte de a-l folosi. Mai intai trebuie sa il clatesti bine inainte de a sterge masa sau alte suprafete. Inalbitorul distruge toate bacteriile acumulate in el.

Aspiratorul

art_curatenie

Dispozitive clasice au beneficiul de a aspira si cele mai mici particule de praf de pe podea sau covor. Insa ceea ce nu stii este ca o mare parte a lor trece prin saculetii aspiratorului si sunt eliminati din nou in aer prin filtru de evacuare a aerului. Nu numai ca ele sunt reasezate pe covor in cateva ore, dar intre timp o mare parte este inhalata in corp. Achizitioneaza un aspirator cu un filtru de eliminare a aerului performant, care are rolul de a retine in interior si cele mai mici particule de praf.

Carnea la gratar

Toti specialistii recomanda gratarul ca alternativa la prajit. O fi mai benefic si recomandat decat prajitul, dar nu inseamna ca este si mai sanatos. Carnea la gratar creste riscul de cancer, spun specialistii, in special de cancer pancreatic. Acest risc apare atunci cand carnea este prea bine fripta, chiar usor "carbonizata", spun specialistii.

Acele urme negre de gratar de pe carne sunt cauzatoare de cancer. Nu consuma prea multa carne la gratar si nu foarte des. Iar atunci cand o faci incearca sa tii gratarul la o distanta suficient de mare de jar, astfel incat carnea sa nu fie arsa. Cea mai buna solutie este sa impachetezi carnea in folie de staniol.

Televizorul

Televizorul nu este numai un dusman de temut al sanatatii, dar este si unul dintre cele mai comune obiceiuri printre romani. O fi un hobby relaxant, dar nu face decat sa iti invadeze corpul cu o multime de boli. Cea mai periculoasa dintre ele este obezitatea, iar afectiunile asociate ei sunt multiple si ajung sa afecteze aproape toate organele corpului. De asemenea, sedentarismul a fost asociat si cu un risc crescut de cancer, artrita si alte probleme. Inchide televizorul si iesi mai mult pe afara la plimbari, activitati distractive ca mersul cu rolele sau bicicleta etc.

Dormitul pe perna si cu patura

O persoana de statura si greutate medie elimina peste 50 de milioane de celule moarte si transpira cam 1 litru de fluide in fiecare zi, chiar si fara a depune un efort special. Multe dintre acestea sunt acumulate si depozitate in pernele pe care dormim si in saltele. Destul de scarbos. Nu? Specialistii sustin ca greutatea unei saltele se dubleaza in greutate in 10 ani din cauza acumularii firelor de par, secretiilor corporale, parului de origine animala, mucegaiului, bacteriilor, chimicalelor, prafului, scamelor, bucatilor de insecte etc.

Dupa 5 ani, 10% din greutatea unei perne consta in praf. Iar o mare parte este inhalata prin caile respiratorii in fiecare seara. Acestea pot favoriza aparitia alergiilor. Solutia este sa iti imbraci salteaua si pernele in asternuturi impermeabile si sa le schimbi cat mai des. Spala-le la temperaturi foarte ridicate pentru a putea distruge o mare parte din bacterii. Au inceput sa se confectioneze lenjerii antialergice si care au rolul de a tine praful la distanta, asa ca merita sa faci astfel de investitii, mai ales daca ai copii.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Sanatate mamici Obiceiuri care distrug sanatatea Obezitate Bacterii Curatenie casa

Articole recomandate

Citeste si despre