10 cauze ale durerilor pelvine

/ / Modificat: 2013-09-03
10 cauze ale durerilor pelvine

Durerile pelvine apar, in principal, la femei si sunt adesea puse pe seama sindromului premenstrual - un cumul de simptome care "anunta" instalarea menstrei. Insa dincolo de aceasta cauza naturala si inofensiva, exista si alte motive pentru care apar aceste crampe abdominale.

Unele dintre acestea pot fi extrem de periculoase pentru sanatate, dand nastere la complicatii iremediabile sau conducand la deces. Identificarea principalelor cauze si tratarea lor timpurie iti pot salva viata.

Durerile pelvine sunt caracterizate prin crampe situate la nivelul abdomenului inferior, sub buric. Reprezinta simptomul mai multor conditii medicale si boli, unele dintre ele inofensive, altele, mai grave si cu multe complicatii severe.

Dureri Mittelschmerz

Durerile pelvine nu apar doar in preajma instalarii menstruatiei, ci si la momentul ovulatiei. In cazul in care resimti usoare spasme abdominale la mijlocul ciclului, este posibil ca acestea sa-ti indice faptul ca urmeaza sa ovulezi, adica sa intri in zilele fertile, cand poti concepe copii. Disconfortul este destul de suportabil. Nu necesita control medical sau administrarea niciunui fel de tratament. In cazul in care iti creeaza un disconfort mai accentuat, poti recurge la cateva comprese cu apa calda, pe care le aplici local, iar durerea va disparea rapid.

Sindrom premenstrual

Daca atunci cand resimti dureri pelvine, esti spre sfarsitul ciclului menstrual, este posibil ca durerile pelvine sa fie cauzate de sindromul premenstrual, alaturi de alte manifestari, precum: schimbari bruste de dispozitie, cresterea apetitului alimentar, balonare, dureri usoare de spate, dureri de cap, sensibilitate mamara sau acnee. In aceasta situatie, durerile sunt cauzate de schimbarile hormonale care au loc in aceasta perioada in organism si nu necesita tratament, decat daca sunt foarte severe si iti afecteaza activitatile cotidiene.

Apendicita

Durerea pelvina face parte, printre altele, si din tabloul simptomatologic al apendicitei, o afectiune medicala in care apendicele, o structura tubulara atasata de cecum (prima parte a intestinului gros), se inflameaza. Insa pe langa disconfortul pelvin, situat in partea dreapta, simptomele mai includ si greata sau varsaturi ori febra.

Sindrom de colon iritabil

O alta cauza care poate sta la baza aparitiei acestor crampe abdominale joase o reprezinta sindromul de colon iritabil, o boala din ce in ce mai actuala si mai periculoasa pentru sanatate. Este pus pe seama unei diete defectuoasa, a stresului si a unui stil de viata sedentar si cuprinde, printre alte simptome, si constipatie sau diaree. Desi nu exista un tratament care sa vindece complet aceasta afectiune, intrucat nu i se cunosc cauzele exacte, medicii recomanda masuri de mentinere sub control a simptomelor, inclusiv a durerilor pelvine.

Sarcina ectopica

Durerile pelvine pot fi si semnul unei sarcini ectopice sau extrauterine. In cazul in care stii ca esti gravida sau banuiesti ca ai putea fi si resimti crampe la nivelul abdomenului inferior, mergi de urgenta la medic, pentru a te asigura ca sarcina evolueaza normal. Sarcina ectopica apare atunci cand embrionul se implanteaza si dezvolta in afara uterului, de regula, intr-una dintre trompe. Pe langa spasmele pelvine ascutite, simptomele acestei complicatii de sarcina mai includ si stari de greata, ameteli si sangerari vaginale.

Chisturi ovariene

Chisturile ovariene sunt formatiuni lichide care se dezvolta pe suprafata ovarelor. Sunt adesea inofensive si, in cele mai multe cazuri, dispar de la sine, fara nicio interventie. Cu toate acestea, pot conduce la aparitia unor simptome neplacute, precum durerile pelvine, cresterea in greutate si urinarile frecvente. Chisturile se monitorizeaza la ginecolog, in timpul controalelor de rutina, printr-o ecografie transvaginala, pentru evitarea dezvoltarii lor si aparitiei complicatiilor.

Avort spontan

In afara de sarcina ectopica, durerile pelvine mai pot semnala si declansarea avortului spontan, in special daca acestea sunt insotite si de sangerari vaginale. Este o situatie medicala care necesita control de urgenta si interventie rapida, astfel incat sa se evite infectiile si alte complicatii care pot afecta sever sanatatea.

Boala inflamatorie pelvina

Boala inflamatorie pelvina este considerata o complicatie a unei boli cu transmitere sexuala si este o afectiune serioasa, care, in timp, poate conduce la infertilitate sau deteriorari severe ale uterului, ovarelor sau trompelor uterine. Pe langa durerile localizate la nivel pelvin, alte simptome includ: febra, secretii vaginale anormale si dureri in timpul actelor sexuale sau in timpul urinarii. Este recomandat sa mergi la un control ginecologic, pentru a vedea daca este sau nu vorba despre o astfel de infectie. Se trateaza cu antibiotice.

Endometrioza

Endometrioza este o afectiune ginecologica frecvent intalnita la femei si una dintre principalele cauze ale infertilitatii. Afectiunea apare atunci cand tesut endometrial functional este prezent in afara cavitatii uterine (unde ar trebui sa se dezvolte). Desi cel mai adesea, este o boala asimptomatica, uneori, se manifesta si prin dureri pelvine, de aceea, sunt recomandate controale periodice la ginecolog, pentru o depistare timpurie a bolii.

Infectie urinara

O alta cauza a declansarii durerilor pelvine este infectia urinara. Din momentul in care bacteria patrunde in tractul urinar, se poate extinde rapid din uretra la vezica urinara si uretere, provocand o serie de simptome neplacute, printre care si dureri pelvine. Pe langa acestea, tabloul simptomatologic al acestei infectii mai cuprinde si senzatie frecventa de urinare si dureri sau usturimi in timpul mictiunilor. In cazul in care este depistata in stadiu incipient, se poate trata si fara antibiotice, insa in cazul in care este mai avansata, este nevoie de eradicarea bacteriei cu ajutorul antibioticelor. 

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Crampe abdominale Dureri menstruale Dureri ovulatie Dureri burta

Articole recomandate

Citeste si despre