Cum recunosti si cum tratezi negii genitali?

/ / Modificat: 2013-09-12
Cum recunosti si cum tratezi negii genitali?

negi_genitali_sanatate_femei

Negii genitali sunt mici protuberante carnoase provocate de virusul papiloma uman - HPV, care afecteaza atat sanatatea fizica a celor diagnosticati, cat si echilibrul lor psihic.

Mai exact, negii genitali sunt de culoare roz sau gri si se transmit prin contact sexual neprotejat, de la o persoana infectata la una sanatoasa.

Excrescentele se dezvolta atat la femei cat si la barbati, in zona genitala si anala, fiind pe locul doi in lista celor mai frecvente boli cu transmitere sexuala din Romania dupa Chlamydia.

Simptome

Negii genitali pot trece neobservati luni de-a randul, manifestandu-se abia dupa minim 2-4 saptamani de la infectare in cel mai fericit caz.

Verucile nu sunt dureroase, insa pot provoca ocazional mancarimi si pot sangera. Aspectul negilor poate varia de la complet plat pana la proiectii aspre in forma de conopida si pot erupe separat sau in grupuri.

In cazul femeilor, negii sunt localizati de cele mai multe ori pe labii, in vagin sau langa uretra, in jurul anusului, in special daca acestea obisnuiesc sa practice sexul anal.

Persoane vulnerabile

In principiu, toti tinerii si adultii activi sexual risca sa contacteze virusul care provoaca negii genitali, insa persoanele cu mai multi parteneri si cele care nu se protejeaza in timpul sexului au o predispozitie crescuta.

Cele mai ridicate rate de negi genitali apar la barbatii intre 20 si 24 de ani si la femeile din intervalul de varsta 16-19 ani.

Diagnosticare

art_risc_hpv_sex_partenerDaca banuiesti ca ai contactat virusul HPV si deja observi cateva umflaturi suspecte in zona genitala, variantele de diagnosticare sunt urmatoarele:

  • acidul cetic – o solutie speciala care albeste zonele cu negi;
  • colposcopia – examinarea zonei genitale cu un aparat special de detectie;
  • Testul Papanicolau – depisteaza existenta virusului HPV in organism si a anomaliilor celulare din cervix;
  • biopsia – se foloseste doar daca negii se dezvolta excesiv sau recidiveaza in mod constant.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Negi genitali Sanatate femei Hpv Testul Papanicolau

Articole recomandate

Citeste si despre