Stii cat este de important sa iti ingrijesti corect nasul si sinusurile?

/ / Modificat: 2014-03-04
Stii cat este de important sa iti ingrijesti corect nasul si sinusurile?

Nasul si sinusurile paranazale functioneaza precum o "uzina" ce reuseste sa incalzeasca, sa umidifice si sa purifice aerul inspirat. Respiratia nazala in buna functionare se datoreaza mucoasei respiratorii ce tapeteaza cavitatia nazala si paranazala. Ea opreste intrarea particulelor de praf, poluantilor, microbilor, alergenilor etc.

Cum poti ingriji eficient mucoasa nazala?

Inca din cele mai vechi timpuri sunt binecunoscute efectele benefice ale lavajului salin cu produse pe baza de apa de mare realizat la nivelul foselor nazale.

Se recomanda folosirea  produselor ce au in compozitie apa de mare in detrimentul altor produse saline, precum serul fiziologic, deoarece, pe langa efectul de indepartare mecanica a microparticulelor existente in aerul inspirat, apa de mare are si o serie de virtuti terapeutice, datorate bogatiei de saruri si oligoelemente (compozitie complexa care nu poate fi reprodusa artificial).

Beneficiile apei de mare

Iata care ar fi cateva dintre aceste efecte benefice, demonstrate prin studii clinice pe loturi de pacienti:

  • Activitate antibacteriana si antivirala (distruge microbii existenti pe suprafata mucoaselor datorita produsilor eliberati de bacteriile marine);
  • Efect secretolitic (stimuleaza productia benefica de mucus);
  • Efect decongestionant (desfunda nasul si permeabilizeaza sinusurile paranazale);
  • Faciliteaza regenerarea mucoasei nazale afectate.

In plus, lipsa efectelor adverse ale apei de mare reprezinta un alt avantaj important al folosirii acesteia. Societatea Europeana de Rinologie recomanda folosirea lavajului salin al foselor nazale pentru pacientii adulti sau copiii cu afectiuni cronice rinosinusale.

Dintre produsele existente pe piata din Romania, singurele care contin apa de mare sterilizata si purificata din Marea Adriatica, cu valente terapeutice binecunoscute datorita compozitiei si puritatii acesteia, superioare fata de cea a apei oceanice, sunt cele din gama Aqua Maris.

Avand in compozitie peste 80 de oligoelemente si minerale, produsele Aqua Maris  reusesc sa mentina starea fiziologica normala a mucoasei nazale si functia cililor, imbunatatesc transportul mucociliar al mucoasei, reduc uscaciunea acesteia si au actiune antiseptica, putand fi utilizata in siguranta incepand de la primele zile de viata pana la varsta senectutii.

In plus, indepartarea mecanica a particulelor de alergeni, efectul decongestionant si mentinerea sanatatii mucoasei nazale reprezinta un ajutor important pentru persoanele alergice, mai ales acum la debutul sezonului polinic.

Afla mai multe pe www.aquamaris.ro si Facebook Aqua Maris Romania.

Prof. Dr. Codrut Sarafoleanu, Seful Clinicii ORL si Chirurgie Cervico-Faciala "Sfanta Maria"Bucuresti

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre