Si mamele ocupate pot petrece timp de calitate cu copilul. Sfaturi pentru a te conecta mai bine cu cel mic

/ / Modificat: 2021-09-23
Si mamele ocupate pot petrece timp de calitate cu copilul. Sfaturi pentru a te conecta mai bine cu cel mic

Femeile moderne incearca sa faca totul cat mai bine si sa impace cu succes cariera si viata de familie. Atunci cand devenim mame, prioritatea noastra sunt copiii, insa incercam sa nu neglijam nici celelalte indatoriri, fie ele casnice sau care tin de cariera. Asa se face ca, la sfarsitul zilei, ajungem sa ne simtim epuizate, lipsite de energie si nu mai putem nici macar sa ne relaxam, pentru ca ne gandim la sarcinile pe care le avem de indeplinit a doua zi.

In economia unei zile agitate, care pentru o mama presupune impartirea timpului intre serviciu, treburi casnice, cumparaturi si timp petrecut cu copiii, este o adevarata provocare sa le impacam pe toate si sa acordam fiecarui capitol din viata noastra timpul necesar. In acest context, rupem timp dintr-o parte pentru a putea indeplini sarcinile in alta parte. Renuntam la o jumatate de ora de joaca cu copilul nostru pentru a pregati cina, de exemplu, iar lista de exemple poate continua.

Cum ne conectam cu micutii nostri cand avem prea putin timp

Chiar daca va dedicati mult timp sarcinilor care presupun ingrijirea lor (gatit, spalat, calcat, pregatit ghiozdanul pentru a doua zi), incercati sa gasiti timp pe care sa il petreceti cu copilul vostru. Fie ca este vorba despre o singura ora pe zi, jucati-va impreuna, ascultati-l, vorbiti cu el si asigurati-l de prezenta voastra 100% in acea ora, fara sa fiti distrase de alte activitati casnice.

Si atunci cand avem prea putin timp la dispozitie, secretul este sa il folosim inteligent si sa ne conectam real cu copiii nostri. Iata cateva obiceiuri pe care le puteti introduce in rutina voastra si care pot fi de ajutor:

1. Ofera-i energie buna la inceputul zilei

O zi inceputa cu dreptul are mari sanse sa fie o zi buna pana la sfarsit. Atunci cand se trezeste, in afara de a-i oferi micul dejun si a-l pregati pentru gradinita/ scoala, amintiti-i copilului vostru cat este de important pentru voi, ca aveti incredere in el, ca sunteti mandra de el si ca poate face orice isi propune. Acest lucru nu necesita mult timp, dar imbunatateste considerabil stima de sine a copilului si sedimenteaza relatia pe care o aveti cu el. El va sti ca sunteti acolo pentru el cand are nevoie si ca aveti incredere in fortele lui.

2. Faceti lucruri impreuna, chiar si pentru scurt timp

Nu conteaza ca este o jumatate de ora sau o ora: timpul pe care i-l dedicati copilului vostru trebuie sa fie doar pentru el. Petreceti acea ora cu el pe covor, jucandu-va impreuna, conectati-va si nu va lasati distrasi de televizor, telefonul mobil sau alte treburi casnice. Indiferent cat de putin timp aveti, faceti-l sa conteze.

3. Masa, un ritual de la care nu trebuie sa va abateti

Alegeti o masa din zi la care toti membrii familiei sunt prezenti. De obicei la cina familia se reuneste, asa ca este un moment perfect pentru a va conecta si a petrece timp de calitate cu totii. Povestiti cum a fost ziua voastra, rugati-l si pe cel mic sa va spuna cum a fost pentru el, ce a facut, cum s-a simtit si stati la masa pe indelete, fara sa fiti "bruiati" de telefoane sau alte mijloace tehnologice.

4. Ritualul de somn poate fi momentul vostru

Daca nu ati avut timp sa stati cu copilul vostru peste zi, inca nu este timpul pierdut. Stati cu el 20-30 de minute inainte de culcare, poate ii cititi o poveste sau poate il rugati pe el sa va povesteasca ceva. Un exercitiu bun, mai ales pentru copiii mai mari, este sa ii intrebati pentru ce sunt recunoscatori din ziua care tocmai s-a incheiat, ce ar face mai bine etc. Ascultati-i si incurajati-i, iar ziua se va incheia cum nu se poate mai bine atat pentru ei, cat si pentru voi. 

Taguri Timp copii parinti Timp de calitate

Articole recomandate

Citeste si despre