ABC-ul parentingului astazi

/ / Modificat: 2015-05-22
ABC-ul parentingului astazi

Parentingul modern penduleaza intre necesitate si moda. Hainele de bebelus nu se mai impart in roz si bleu, ci intre sintetice si organice, iar pe masura ce creste, nu te mai poti baza pe simpla fustita cu pampoane sau la pantalonul cu vesta, ci pe tendinte emo, retro, hippie etc.

Nici scolile de cartier nu mai sunt de interes in parentingul modern, Waldorf si Montessori fiind principalele sisteme de invatamant pe care parintii moderni le aleg pentru educatia copilului lor.

parenting_1

Bine ai venit in universul parintilor moderni, care au nevoie de un ghid pentru a intelege unii termeni moderni de parenting sau pentru a se pune la curent cu tendintele in cresterea si educatia copilului contemporan!

A


Alaptare

Alaptarea este cea mai recomandata si sanatoasa metoda de a-ti hrani copilul imediat dupa nastere. Specialistii de la Asociatia Americana de Pediatrie recomanda o perioada de minimum 6 luni de alaptat bebelusul, datorita proprietatilor unice si remarcabile ale laptelui matern asupra dezvoltarii si sanatatii lui.

ADHD

ADHD-ul sau deficitul de atentie este cea mai comuna tulburare comportamentala in randul copiilor, care le afecteaza dezvoltarea sociala si emotionala. Este si una dintre cele mai mari temeri ale parintilor moderni. Pentru ca un copil sa fie diagnosticat cu ADHD, trebuie sa manifeste simptome din toate cele trei categorii principale: hiperactivitate, impulsivitate, deficit de atentie si concentrare.

Adoptie

Adoptia este un mijloc prin care cuplurile pot deveni parinti, atunci cand se confrunta cu diagnosticul de infertilitate. Tot mai multi parinti moderni sunt interesati de acest proces in epoca moderna, iar legea a devenit accesibila tot mai multor persoane din Romania.

Chiar si persoanele singure (care nu formeaza un cuplu) pot infia copii. Adoptia la distanta a luat o amploare deosebita in randul vedetelor si a inspirat multi parinti sa ajute copii orfani, chiar daca asumarea responsabilitatii pentru copil este doar partiala, comparativ cu adoptia clasica.

Adolescenta

Adolescenta este una dintre cele mai delicate etape ale copilariei, de care foarte multi parinti sunt ingroziti. Schimbarile fizice si emotionale care au loc odata cu trecerea la adolescenta creeaza o multime de confuzii in mintea copilului aflat inca in cautarea propriei identitati.

adolescenta-piele

Din acest motiv, apar actele de rebeliune, sfidarea si toate comportamentele negative pe care multi parinti le eticheteaza ca fiind obraznicii. Secretul care te ajuta sa supravietuiesti, ca parinte, etapei adolescentei copilului, este sa pastrezi liniile de comunicare deschise cu el si sa ii castigi respectul, dar mai ales increderea.

Atasament parental

Teoria atasamentului parental a fost dezvoltata de medicul pediatru William Sears, in anii '80, si se caracterizeaza printr-un stil parental afectuos, instinctiv de crestere si ingrijire a copilului.

Desi a fost conceputa si promovata acum mai bine 30 de ani, aceasta tehnica bazata pe afectiune si pe consolidarea relatiei emotionale dintre copil si parinte este extrem de actuala in modul de crestere a copilului.

Anemie

Anemia este o afectiune care pandeste adesea copiii, inca de la nastere si pana in copilaria tarzie. Scaderea nivelului de fier din organism este vinovata pentru aparitia culorii pale a obrajilor, a moleselii, lipsei poftei de mancare sau starii de oboseala a copilului. Alimentatia bogata in alimente cu fier este cheia prevenirii acestei afectiuni la copii.

Alergii

Alergiile sunt unele dintre cele mai frecvente afectiuni ale copiilor. Termenii nonalergic sau hipoalergenic devin cuvinte de baza in vocabularul parintelui modern, indiferent ca este vorba de detergent, scutece, biberoane sau alimente.

Autism

Autismul este o boala neuropsihiatrica ce afecteaza abilitatea copilului de a comunica si socializa cu cei din jur. Este mai comuna la baieti decat la fete, iar simptomele incep sa fie sesizate undeva intre 1.5-3 ani.

Se caracterizeaza prin probleme de comunicare, izolare sociala, comportamente obsesive si miscari repetitive, incapacitatea de a arata sau primi dovezi de afectiune sau de a manifesta frica de pericole.

Accese de furie

Accesele de furie (tantrums) sunt cele mai frecvente probleme comportamentale intalnite la copiii de 2-3 ani. Desi parintii confunda reactiile de plans excesiv, tipete, lovituri sau tavalire pe jos cu comportamentele obraznice, in realitate, sunt manifestari care fac parte din dezvoltarea fireasca a copilului mic.

Sunt metode prin care copilul isi comunica frustrarile, furia si supararea, atunci cand nu are limbajul suficient de dezvoltat. Dar acest lucru nu inseamna ca trebuie tolerate sau lasate sa treaca de la sine!

B


Bona (Babysitter)

Bona sau babysitterul este un termen ce apare frecvent in vocabularul parintilor moderni, care se afla in permanenta in cautarea unui echilibru intre viata personala, cariera si ingrijirea copilului.

Bona intra in "scena" in general in momentul in care mama se hotaraste sa se intoarca la munca, dupa nastere. Alegerea ei trebuie sa tina cont de mai multe criterii: referinte, experienta, charisma, pregatire in caz de urgente sau situatii care solicita prim ajutor etc.

Blog

Blogosfera este un spatiu virtual in care parintele modern poate gasi solutii, sfaturi si idei grozave cu privire la tendintele in materie de cresterea copilului sau la problemele cu care se confrunta adesea in disciplinarea lui. In plus, crearea unui blog personal poate deveni un "jurnal de parinte" in care se pot impartasi ganduri, impresii, bucurii etc.

Balbaiala (balbism)

Balbaiala este o etapa fireasca in dezvoltarea limbajului sau vorbirii la copii in perioada de bebelus si se manifesta prin prelungirea, poticnirea, omiterea sau repetarea anumitor litere din cuvinte.

Exista si situatii in care balbairea cuvintelor se prelungeste si pana in copilaria tarzie, situatie in care se transforma intr-o tulburare de vorbire care necesita investigatii si tratament logopedic.

Bio (eco, organic)

Trendul bio, eco sau organic a devenit regula de baza in parenting. De la haine, alimente, biberoane, jucarii si produse de ingrijire, lucrurile bio se strecoara in alegerile tot mai multor parinti moderni, dornici sa-si creasca micutii intr-un mediu cat mai sanatos cu putinta.

Baita bebelusului

Baita bebelusului poate fi o sarcina coplesitoare atunci cand esti proaspat parinte. Teama de a nu scapa copilul, de a nu-l opari sau de a nu-l accidenta in timpul imbaierii poate pune o presiune mare pe umerii tai.

bebe_dupa_baita

Baita devine o rutina zilnica dupa prima saptamana de viata a nou-nascutului si necesita respectarea unor reguli, dar si a unei rutine importante, pentru a decurge mai usor.

Biberoane

In parenting-ul modern, biberoanele nu mai sunt simple recipiente din plastic sau sticla, care au atasate tetine si atat. Odata cu nasterea copilului, descoperi ca patrunzi intr-un adevarat univers al biberoanelor eco, anticolici, din silicon, tip termos, cu autoincalzire, cu sistem "hands free" si alte dotari care te fac sa te pierzi in decizia de a cumpara un astfel de recipient pentru copil.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Abc parenting modern Ghid parenting modern Parenting modern Parinti moderni

Articole recomandate

Citeste si despre