Biberoanele. Un ghid complet

/ / Modificat: 2015-11-02
Biberoanele. Un ghid complet

Biberoanele sunt obiecte indispensabile oricarei mamici care se respecta dar exista multe controverse legate de ele: ba ca cele din plastic ar fi toxice, ba ca ar cauza carii. Pentru a veni in intampinarea acestor dileme ne-am gandit sa punem cap la cap un ghid al biberoanelor care sa iti raspunda la toate intrebarile.



Biberoanele din plastic sau sticla, colorate sau transparente - tu alegi. Desigur, biberonul cel mai potrivit este cel pe care copilul tau il prefera.



In primele saptamani de folosire a biberonului, incearca sa folosesti o varietate de forme din diferite materiale pentru a o gasi pe cea mai potrivita. In cateva luni, fii pregatita sa schimbi din nou biberonul, atunci cand copilul este destul de mare si poate sa tina cu manuta sa sticla.

De fapt nu exista "cel mai bun" biberon, insa pe masura ce bebelusul tau inainteaza in varsta, ar putea sa scape sau sa arunce sticla, asadar ai putea ajunge la concluzia ca plasticul este, in acest caz, o alegere mai buna.

Cu ani in urma, singurele biboroane disponibile pe piata erau cele din sticla. Dar sticla era grea si, cel mai important, casanta. Asa ca atunci cand au aparut biberoanele din plastic, cele din sticla au fost aproape de tot date uitarii.

Ultimele studii realizate in lume care pun la indoiala calitatile plasticului si siguranta sa pentru folosirea in alimentatie, mai ales in cazul bebelusilor, au inceput sa puna parintii in situatia de a-si ridica niste semne de intrebare: poate biberoanele de sticla nu erau un lucru chiar atat de rau pana la urma.

Care dintre aceste materiale sa fie mai sigur: sticla sau plasticul? Copilul.ro iti ofera cateva informatii despre fiecare dintre ele si sfaturi pentru ca tu sa alegi ce este mai bun pentru copilul tau.

Problema biberoanelor de sticla este evidenta. Daca l-ai scapat din mana, ai toate sansele sa umpli bucataria de cioburi murdare si dificil de strans. Unde mai pui ca sunt si grele. Pe de alta parte, biberoanele de sticla nu il expun pe cel mic riscului de a ingera chimicale odata cu laptele din biberon.

Biberoanele de plastic sunt usoare si nu se sparg. Totusi, preocuparile cercetatorilor au scos la iveala faptul ca plasticul contine o toxina care este eliminata atunci cand recipientul din acest material este incalzit.

Grijile parintilor cu privire la biberoane

Studiile de laborator au relevat faptul ca nivele scazute din aceasta toxina, numita bisophenol (BPA), pot duce la modificari ale creierului si ale sistemului reproducator, ceea ce, dupa cum spun cercetatorii, ar putea duce la o crestere a riscului de prostata sau cancer la san, chisturi ovariene, endometrioza si pubertate precoce.

Inainte sa intri in panica, trebuie sa stii ca specialistii in sanatate considera ca volumul de toxine din biberoane si alte obiecte consumabile din plastic, nu este periculos. Ei considera ca volumul de BPA care se transmite in alimentele si bauturile depozitate in recipiente de plastic este prea mic pentru a putea cauza probleme de sanatate. Chiar si asa, pentru mai multa siguranta, cercetarile continua.

Alegerea biberonului

Multi dintre producatorii de biberoane din plastic fac demersuri pentru a scoate compusul considerat periculos din plasticul pe care il folosesc.

Pentru a scapa de teama de BPA, poti alege biberoane confectionate din plastic non-policarbonat, care contine fie polietilena, fie polipropilena. Acest tip de plastic este foarte potrivit si in momentul in care copilul tau trece la canuta.

De asemenea, unii producatori au trecut pe ambalajul biberoanelor mentiunea "BPA-free" (fara BPA).

Daca mergi pe mana biberoanelor din sticla, dar esti ingrijorata de faptul ca s-ar putea sparge, unii producatori fac suporturi de silicon care sa imbrace biberonul protejandu-l.

Ingrijirea si curatarea biberoanelor

Iata cateva sfaturi despre cum poti intretine biberoanele bebelusului tau si cum poti reduce riscul de BPA:



• Nu pastra niciodata laptele de san sau laptele formula in recipiente de plastic. Pune-l in acestea doar in momentul in care i-l dai bebelusului si arunca apoi cantitatea ramasa.



• Caldura si uzura contribuie la eliminarea unei cantitati mai mari de BPA din plastic. Incalzeste biberoanele in apa calda, nu fierbinte, in loc sa le bagi in cuptorul cu microunde. Arunca biberoanele zgariate sau crapate.



• Atunci cand cureti biberoanele, foloseste apa calduta si un burete moale. Apa fierbinte si buretii duri ar putea duce la zgarierea si craparea plasticului.



• Inlocuieste imediat biberoanele de sticla care s-au crapat sau sunt ciobite.



Sterilizatoarele pentru biberoane reduc timpul petrecut de mamica sterilizand prin fierbere biberoanele, tetinele si tot ce tine de instrumentele pentru hranirea bebelusului. Unele accesorii pentru hranirea bebelusului nu pot fi sterilizate prin fierbere si doar cateva in sterilizatoarele cu abur, asadar poti folosi sterilizarea chimica.

Tipuri de sterilizatoare pentru biberoane

Sterilizatorul pentru microunde este un recipient cu capac, care se inchide ermetic. Dupa spalarea biberoanelor, acestea se plaseaza in sterilizatorul pentru microunde impreuna cu o cana de apa si se lasa in cuptorul cu microunde atat timp cat este specificat in instructiunile de utilizare, in general 5-8 minute, plus timpul de racire.



Ai in vedere ca in cuptorul cu microunde nu trebuie sa pui obiecte metalice.



• Sterilizatorul cu abur este un aparat compus dintr-o zona inchisa ermetic unde se pun biberoanele si sub care se afla o alta zona unde se pune apa. Acesta este adaptarea casnica a metodei folosite in spitale si este rapid si eficient. Dureaza 8-12 minute, plus timpul de racire.



Cand este pornit, aburii fierbinti trec in zona unde se afla biberoanele si astfel se sterilizeaza, deoarece aburii au temperaturi mai mari decat apa care fierbe. Acesta nu ocupa mult loc in dulap si iti mai ramane loc sa depozitezi si biberoanele pe langa el.



Trebuie sa fii atenta ca ceea ce pui in sterilizator sa reziste la temperaturi inalte. Biberoanele si tetinele trebuie asezate cu gura in jos, pentru o mai buna sterilizare.



Ai grija atunci cand scoti capacul sa nu te oparesti cu aburii care vor iesi.

Caria de biberon

De indata ce copilului ii apar primii dintisori, el devine susceptibil de carii. Aceste carii ale dintilor de lapte sunt cunoscute drept carii de biberon.

Acestea pot afecta dintii in totalitate sau pot aparea doar sub forma unor pete si se intalnesc cel mai adesea in cazul dintilor de sus. Totusi, ar putea fi afectati si alti dinti, in egala masura.

Care sunt cauzele cariei de biberon?


Cariile apar atunci cand lichidele dulci sunt oferite copilului, iar el este lasat sa suga din biberonul respectiv pentru o perioada indelungata. Multe lichide dulci constituie cauza acestor carii: de la ceaiul indulcit si sucul de fructe pana la laptele praf si laptele propriu-zis.

Cum putem preveni caria de biberon?


Poti ajuta la prevenirea cariilor bebelusului tau urmand cateva reguli simple:



• Dupa fiecare masa a bebelusului, sterge-i gingiile cu un prosopel curat, umed. Incepe periajul dintilor bebelusului odata cu aparitia primului dintre ei. Curata si maseaza gingiile in zonele unde nu au aparut inca dintisori.



• Nu-l lasa niciodata pe cel mic sa adoarma cu biberonul de lapte, suc sau ceai in gurita.



• Daca bebelusul tau e obisnuit sa primeasca suzeta peste noapte sau in timpul somnului de peste zi, ofera-i intotdeauna o suzeta curata, recomandata de stomatolog sau de medicul pediatru. Nu-i inmuia niciodata suzeta in miere sau intr-un alt lichid dulce.



• Evita sa-i dai bebelusului in biberon apa indulcita sau sucuri.



• Incepe vizitele la stomatolog inca din primul an de viata al copilului si apoi mergi regulat la dentist cu cel mic. Daca banuiesti ca are probleme de dentitie, mergi cu el la medic cat mai repede posibil.

Cat timp imi pot hrani copilul cu biberonul?


Cel mic este gata sa renunte la biberon atunci cand se uita in alta parte cand este alaptat sau cand ia biberonul; tine tetina biberonului in gura fara sa suga; incearca sa se dea jos din poala ta inainte sa fi terminat de mancat. Aceasta se intampla de obicei dupa prima aniversare a copilului.



O data ce copilul incepe sa se hraneasca singur din ce in ce mai des, puteti sa incepeti sa-i dati sa bea dintr-o cana. Trebuie sa tineti cont de faptul ca pe timpul noptii nu veti putea renunta inca la biberon.



S-ar putea sa treaca sase luni pana ce copilul dumneavoastra va dori sa bea orice lichid din cana. Daca continuati sa hraniti copilul cu biberonul, acest obiect s-ar putea sa-i ofere siguranta, si atunci va fi foarte greu sa renunte la el. Pentru a evita aceasta, nu-l lasati sa tina in mana sau sa bea din biberon in timp ce se joaca.



Hranirea cu biberonul trebuie sa aiba loc doar atunci cand sta jos sau cand este tinut in brate. In alte momente, oferiti-i o cana. Daca nu-i permiteti niciodata sa ia biberonul in timp ce se misca prin casa sau se joaca, atunci nu-si va da seama ca a-l purta cu el reprezinta o optiune.

Sfaturile specialistilor

Despre caria de biberon


"Cariile dentare daca apar pe dintii temporari la grupul frontal superior,fara a afecta grupul frontal inferior de dinti,atunci avem de-a face cu o forma speciala numita caria de biberon.

Ordinea de aparitie a cariilor respecta ordinea de eruptie, astfel incat dupa afectarea incisivilor superiori,urmatorii dinti interesati vor fi primii molari ,apoi caninii si ,in final, molarii secunzi superiori.



Cariile dentare, in general, se dezvolta asimptomatic, dar au evolutie rapida in suprafata si profunzime, dintii ajungand in scurt timp resturi radiculare, daca nu se corecteaza obiceiurile incorecte de ingrijire a copilului.



Din pacate, cei mai multi parinti se alarmeaza si aduc copilul la medic foarte tarziu cand cariile dentare evolueaza mult si se complica cu abcese gingivale sau fistule.



Tratamentul consta, in primul rand, in corectarea obiceiurilor de ingrijire a copilului, cu suprimarea modalitatii incorecte de hranire sau de linistire a copilului si instituirea unei igiene orale corecte.



Parintii trebuie sa evite utilizarea biberonului cu lichide indulcite pentru a adormi copilul, precum si alaptatul nocturn, la cerere, dupa ce a erupt primul dinte.



Renuntarea la biberon genereaza de cele mai multe ori proteste. De aceea, in locul suprimarii lui bruste si suportarea catorva nopti de nesomn, se poate recurge la dezvatarea treptata a copilului prin utilizarea de dilutii succesive ale continutului biberonului.



Copilul trebuie invatat sa bea din cana, cat mai curand posibil dupa aparitia primilor dinti. Masurile de igiena orala cat si controalele stomatologice trebuie instituite odata cu aparitia primului dinte temporar."



Mirela Comancianu Medic specialist stomatolog - Cabinetului "Alexa Dentistry" Bucuresti


Despre sterilizator


"Pentru dezinfectare, specialistii recomanda Cloramina b, comprimate pentru sterilizarea veselei si a biberoanelor, 10 comprimate la 1 litru de apa.



Medicii recomanda utilizarea biberoanelor care sunt cele mai sigure, pentru a nu avea surprize neplacute in procesul de sterilizare."

 

Sursa Sfatulmedicului.ro.


Parerile mamicilor

Despre caria de biberon

Mamicile care au trecut prin asa ceva spun ca bebelusii lor au facut carie de biberon de la folosirea indelungata (pana la 1 sau chiar 2 ani) a biberonului si a suzetei. Ele spun ca prima oara au observat-o sub forma de pete maronii pe dinti.

In general medicii stomatologi le-au prescris bebelusilor calciu si Zimaflor pentru a diminua cariile si le-a recomandat renuntarea la suzeta si biberon. Mamicile mai spun si ca de la caria de biberon dintisorii bebelusului devin mai sensibili si ca pot avea probleme pe termen lung daca nu este tratata din timp.

Despre sterilizatorul de biberoane


O categorie de mamici sterilizeaza cu aparat cu aburi Avent, despre care spun ca e foarte simplu si rapid, deoarece il folosesc pentru biberoane, suzete, lingurite si sunt de parere ca merita toti banii.



A doua categorie sterilizeaza biberoanele la sterilizator special pentru microunde, de care sunt foarte multumite.



O a treia categorie de mamici nu neaga utilitatea unui sterilizator de biberoane sau a solutiilor de sterilizare la rece, insa sunt putin reticente in ceea ce priveste caracterul  al microundelor si prefera fierberea clasica.



O mamica sterilizeaza biberoanele dupa fiecare folosire, sticlutele le sterilizeaza in microunde, iar tetinele le fierbe, deoarece foloseste tetine de latex si sterilizate in microunde. Ea a observat ca acestea se deterioreaza foarte repede. Sterilizatorul pentru microunde povesteste ca l-a cumparat deoarece a fost ieftin, in jur de 30 RON, desi ar fi vrut sterilizator normal, care era prea scump.

Gaseste biberoanele potrivite pentru copilul tau, la cel mai bun pret!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Biberoane nou-nascuti Biberon bebelus

Articole recomandate

Citeste si despre