Perioada de adolescenta a copilului tau

/ / Modificat: 2017-09-14
Perioada de adolescenta a copilului tau
Intrebare:

- Fiul meu de 13 ani se enerveaza foarte si repede si isi pierde controlul si devine foarte defensiv. De fiecare data, cand aduc vorba despre comportamentul sau, el devine si mai nervos si incepe sa planga. Atunci cand nu este nervos, se comporta foarte frumos, asemeni un copil educat. Cum ma sfatuiti sa abordez problema?

Raspuns:

Fiul dumneavoastra incepe sa traverseze critica perioada a adolescentei, a confruntarilor dintre dependenta cu care s-a obisnuit si nevoia naturala de autonomie si independenta atat de necesara procesului de maturizare.

Faptul ca se enerveaza si devine defensiv nu inseamna ca isi pierde controlul ci doar ca acestea sunt caile prin care a incercat si a reusit intr-o oarecare masura sa se adapteze, sa atenueze starile de inconfort, sa faca fata situatiilor conflictuale, situatiilor in care se simte pus la zid si desfiintat ca persoana de tirurile necrutatoare tocmai ale celor care il iubesc si ii vor binele.

Si toate acestea pe motiv ca uneori nu se comporta frumos, asemenea unui copil educat! Probabil este si foarte sensibil, sensibilitatea fiind o calitate a sistemului de valori familiale cultivata in timp.

Va sfatuiesc sa cititi articolul "Atitudinea parintilor fata de adolescent" referitor la perioada adolescentei, dupa care sa reflectati asupra modului in care ati dori sa evolueze personalitatea fiului dumneavoastra: una asertiva, hotarata, care stie ce vrea, ce simte si ce-i place sau una submisiva, pasiv-agresiva si dependenta ca in prezent.

Sunt convins ca veti afla calea prin care considerabilele eforturi de afirmare ca personalitate distincta, autonoma, masculina ale baiatului dvs. nu-i vor fi zadarnicite.

Mircea Raslescu

- Psiholog - Psihologia copilului si adolescentului
Cabinetul Alter Ego

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Adolescenta Adolescenta copii Adolescenta mijlocie Adolescenta tarzie

Articole recomandate

Citeste si despre