Primul tau copil este primul nepot din familie? Iata la ce trebuie sa te astepti

/ / Modificat: 2021-07-08
Primul tau copil este primul nepot din familie? Iata la ce trebuie sa te astepti

Venirea pe lume a unui bebelus este, fara indoiala, motiv de mare bucurie pentru intreaga familie, indiferent ca este vorba despre primul, al doilea sau al treilea copil. Fiecare sarcina aduce cu sine o emotie unica si fiecare copil este special in felul sau. Insa trairile sunt cu atat mai intense atunci cand este vorba despre primul nepot dintr-o familie. De cand viitoarea mamica afla ca este insarcinata, pana cand le da vestea cea mare viitorilor bunici si celorlalti membri ai familiei, și pana la venirea pe lume a bebelusului, toata perioada care urmeaza este un roller coaster emotional.

Apare o noua generatie

Venirea pe lume a primului nepot marcheaza inceputul unei noi generatii in arborele genealogic al familiei. Lucrurile sunt cu atat mai emotionante cu cat membrii familiei extinse nu au mai avut un bebelus in casa de mai bine de 20 de ani, poate.

Multe dintre voi ati avut de-a face, probabil, cu nerabdarea si intrebarile din partea familiei legate de momentul cand va aparea bebelusul in peisaj, dar si de sfaturi si pareri uneori nesolicitate. Viitorii bunici sunt coplesiti de emotii, la fel si viitorii unchi si matusi, totul se amplifica odata cu avansarea sarcinii si culmineaza cu momentul venirii pe lume a bebelusului. Si nimeni nu te pregateste, de fapt, pentru cum vor sta lucrurile in realitate, pentru avalansa de sentimente ce se declanseaza odata cu vestea venirii pe lume a primului copil, care nu se compara cu nimic.

Aparitia primului copil in familie

Inca de cand dai vestea ca urmeaza sa fii mamica, atat viitorii bunici, cat si unchii si matusile bebelusului pe care il astepti vor incepe sa faca planuri si sa isi imagineze marea intalnire cu un nou membru al familiei.

Este firesc sa fie asa, cu atat mai mult cu cat este vorba despre un copil dorit si asteptat. Daca viitoarea mamica este coplesita deja de atentie si grija din partea familiei, stati sa vedeti cand va veni pe lume bebelusul! Toata familia va gravita in jurul lui si va astepta cu nerabdare sa impartasiti cu ei bucuria si experienta de a fi parinti pentru prima data.

Dupa ce vine pe lume, bebelusul va fi membrul cel mai important al familiei nu doar pentru parintii lui, ci si pentru familia extinsa. Pentru parintii bebelusului poate fi foarte emotionant sa isi vada parintii in rol de bunici. Se spune ca toti bunicii isi iubesc nepotii mai mult decat pe propriii copii, iar daca nu credeti, cu siguranta va veti convinge.

Si in cazul unchilor si al matusilor lucrurile stau asemanator, cu atat mai mult cu cat bebelusul nou aparut in familie are puterea de a face pe oricine sa isi aduca aminte ca, indiferent de varsta, toti avem suflet de copil.

Reversul medaliei: presiunea

Daca este sa ne gandim din perspectiva copilului, sa fii primul nascut intr-o familie poate fi o sabie cu doua taisuri. Dincolo de dragostea, grija si sprijinul neconditionat pe care le primeste din toate partile, primul copil poate simti si o presiune nedreapta pe umerii lui.

Fiind primul nascut, va beneficia de toata atentia, chiar si in momentele in care nu isi doreste acest lucru. Asteptarile pe care le au adultii de la el pot fi uneori nejustificat de mari. Toata lumea se asteapta ca, fiind primul nascut, sa fie la inaltime tot timpul.

Nici pentru mamica lucrurile nu sunt intotdeauna usoare. Daca aveti deja un copil, cu siguranta v-ati confruntat cu o multime de sfaturi si pareri nesolicitate din partea rudelor bine intentionate, care au considerat ca sunt in masura sa va spuna cum sa va cresteti copilul.

Cum impacam pe toata lumea?

Incercati sa mentineti o comunicare buna cu membrii familiei si sa impuneti o serie de reguli si limite pe care toata lumea sa le respecte.

Acceptati sfaturi si cereti ajutorul atunci cand situatia va depaseste, dar nu lasati pe nimeni sa va impuna cum sa va cresteti copilul.

La urma urmei, desi esti la primul copil si se presupune ca nu ai experienta, tu esti mama copilului si intotdeauna vei lua cele mai bune decizii pentru el, chiar si atunci cand ai indoieli.

Bucura-te de experienta fabuloasa a maternitatii si incearca sa nu te lasi coplesita nici de momentele mai putin usoare, nici de vizitele uneori inoportune, nici de parerile care vin inspre tine din toate partile, de la oameni experimentati sau nu. Incearca sa iei tot ce e mai bun din toate si sa savurezi fiecare zi cu bebelusul tau, pentru ca el este, pana la urma, cel mai important in toata aceasta “ecuatie”.

Foto: Piqsels

Taguri Primul bebelus Primul nascut al familiei

Articole recomandate

Citeste si despre