Relatia primului copil cu tatal

/ / Modificat: 2017-08-18
Relatia primului copil cu tatal

Imi sprijin mainile pe burtica rotunjita si ascult bataile inimii ce coplesesc cabinetul deformat de intuneric. Se mai deschide usa din cand in cand cu cate o intrebare strecurata in soapta, dar medicul meu nu-si ia ochii de pe ecran. Pare multumit. Mai ales ca azi bebusul accepta sa fie pozat in tonuri de gri.

Dupa cateva masuratori, concluziile sunt printate si asezate meticulos la dosarul medical. In timp ce lumina alba se imprastie din nou prin cabinet, acrobatiile reincep sub atingerea palmelor mele.

"Asa-s baietii" - mi se amuza doctorul.

Anii petrecuti in cabinet aduc cu ei statistici personale pentru fiecare medic. Uneori acestea sunt impartasite incurajator si pacinetilor.

Inainte sa plec din cabinet ma avertizeaza placut "dupa ce vei naste sa nu te surprinda daca sotul tau se va apropia mai mult de primul copil. E firesc si benefic."

Cum se schimba relatia tatalui cu primul copil, dupa nasterea celui de-al doilea?

Medicul imi povesteste din experienta ca venirea pe lume al celui de-al doilea copil duce, de cele mai multe ori, la o mai mare atasare a tatalui de primul copil. Cel putin in primele luni. Fie pentru ca e nevoit sa petreaca mai mult timp cu copilul mai mare, in timp ce mama il adoarme/alapteaza pe noul venit, fie datorita usurintei in comunicare cu un copil care are deja cativa anisori.

Ma incanta statistica medicului meu si-mi aseaza pe chip noi zambete. Sunt linistita. Am rezerve inepuizabile de bucurie pentru ca legatura dintre fiica mea si tatal ei este atat de minunata. Iar daca bebelusul pe care il astepam ca pe-un rod de toamna va infrumuseta si mai mult relatia tata-fiica, nu-mi ramane decat sa ma rasfat cu tot ce aduce perioada maternitatii.

Conteaza daca primul nascut e fata sau baiat?

Incep sa cred ca unele vorbe batranesti chiar au avut o sursa verosilima din care au luat nastere. Am tot auzit de "fata lui tata" si "baiatul mamei". Se pare ca in familia mea aceste sintagme sunt valabile. Si asa vor ramane cat timp in casa noastra va mirosi a copilarie. (Nu stiu daca in perioada adolescentei polii preferintelor nu se vor inversa, cine stie?)

Imi amintesc ca, in primii ani, bucuria cu care Maria isi intamplina tatal cand acesta ajungea acasa era asa de mare ca ma facea sa fiu invidioasa pe relatia lor. Era insa normal ca dupa opt ore petrecute in preajma mea sa isi doreasca sa schimbe vocea din decorul ei.

Acum insa, de cate ori ii vad tinandu-se de mana si facandu-si confesiuni, in fata mea prinde contur silueta unei fete increzatoare care a avut ocazia sa creasca alaturi de un tata puternic.

Oare ce se intampla atunci cand primul nascut e baiat? As indrazni sa intuiesc ca scenariul e cam acelasi: legatura tatalui cu primul copil se consolideaza in momentul in care bratele mamei adapostesc scancetele noului-venit, indiferent de sexul copilului. Daca tatal reuseste sa ramana un parinte activ si prezent, bucuria de a colectiona amintiri in doi ar trebui sa umple lipsa mamei atunci cand aceasta parcurge cel de-al patrulea trimestru de sarcina.

Sa fie vorba de o forma de consolare?

Probabil ca atat tatal, cat si primul nascut isi completeaza reciproc bateria emotionala atunci cand mama este revendicata de fratele mai mic. Cred ca e o consolare benefica de tranzitie.

Regasirea tuturor membrilor se produce treptat in luni de zile, pe masura ce noua dinamica a familiei inglobeaza rasete noi, dialoguri mai lungi si imbratisari mai mari. Noi mai avem mult drum de pavat pana acolo, asa ca ne asezam pasii rand pe rand.

Voi prin ce experiente ati trecut? Cum s-au schimbat relatiile din familie la aparitia unui nou bebelus?

Catinca este mamica, blogger si farmacist si scrie povesti despre castelul ei pe catincavlad.ro. O gasesti si pe Facebook Catinca Vlad.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Relatie tata copil Primul nascut al familiei Relatie tata fiica

Articole recomandate

Citeste si despre