Noua reguli pentru raceala la copii, de la medicul Mihail Pautov

/ / Modificat: 2023-02-09
Noua reguli pentru raceala la copii, de la medicul Mihail Pautov

In plin sezon al virozelor, parintii sunt din ce in ce mai preocupati sa isi protejeze copiii de bolile sezoniere sau sa ii ajute sa se faca bine mai repede, atunci cand acestea apar. Este normal ca micutii sa raceasca de cateva ori pe parcursul sezonului rece, iar in cazul copiilor care nu prezinta afectiuni cronice sau un sistem imunitar foarte slab, virozele respiratorii trec de la sine, cu tratament minimal, in cateva zile.

Medicul Mihail Pautov, care prezinta emisiunea MediCOOL de la Antena 1, vine cu o serie de reguli si sfaturi pentru raceala, pe care le pot aplica atat cei mari cat si cei mici.

1. In momentul in care a racit e bine sa ramana acasa macar cateva zile.

2. Acasa nu-l pune neaparat la treaba, lasa-l sa se odihneasca.

3. Nu-l obliga sa stea in pat, asa cum faceau bunicii nostri pe vremuri, crezand ca in pat se trateaza o raceala.

4. Este esential sa-l incurajezi sa bea lichide.

5. E esential cand suntem raciti sa mentinem o umiditate optima in casa.

6. Curata nasul copilului.

7. Invata-l pe copilul tau sa-si sufle corect nasul.

8. Trateaza febra doar atunci cand este nevoie, cand ea il incurca pe copilul tau sau il deranjeaza.

9. Totusi, daca vrei sa tratezi acea febra, exista doua preparate pe care le poti folosi si pe care le poti cumpara fara reteta. Vorbim aici despre ibuprofen, care este un antiinflamator si vorbim despre paracetamol, care este antipiretic, adica scade febra si antialgic, adica scade durerea pe care o putem simti, de exemplu, la nivelul faringelui, din cauza inflamatiei.

Acestea sunt sfaturile transmise de medicul Mihail Pautov, intr-un filmulet publicat pe retelele sociale.

Nu uitati ca o raceala banala ar trebui sa treaca de la sine in 5-7 zile, timp in care ar fi bine sa il tineti pe copil acasa, pentru a nu imprastia virusul si la gradinita sau la scoala. Copilul nu trebuie sa stea numai in casa in perioada in care este bolnav, acesta fiind un alt mit care circula de multi ani. Daca cel mic are o stare generala buna, se joaca, este energic si nu are temperatura, nu ezita sa il scoti afara. Aerul curat, soarele si lumina naturala il ajuta sa se puna pe picioare mai repede. Evita parcurile, marile magazine si, in general locurile aglomerate si activitatile solicitante pentru copil, cat timp este bolnav. O plimbare usoara, de o jumatate ora, in imprejurimile casei il poate ajuta sa se refaca mult mai repede.

FOTO: Facebook/Freepik

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Raceala copii Doctor pediatru Raceala gripa

Articole recomandate

Citeste si despre