Nepotii sunt sanatate curata pentru bunici. Stiinta a dovedit-o!

/ / Modificat: 2022-07-04
Nepotii sunt sanatate curata pentru bunici. Stiinta a dovedit-o!

Nepotii sunt pentru bunici o sansa sa faca lucrurile si altfel decat atunci cand erau parinti. Cei mici sunt lumina ochilor si de multe ori pare ca bunicii isi iubesc nepotii mai mult decat si-au iubit copiii. Pare, doar! Pentru ca aici nu e vorba de intensitatea sentimentelor, ci de responsabilitatile care decurg din ele. Iar principala responsabilitate a bunicilor raportat la nepoti este sa ii rasfete si sa ii educe, sa ii iubeasca si sa se bucure de iubirea pe care o primesc.

Legatura stransa dintre bunici si nepoti este sanatate curata! O spune un studiu, care a stabilit ca timpul petrecut cu nepotii este pentru bunici un „medicament” care previne instalarea dementei.

Intre bunici si nepoti se creeaza o conexiune uimitoare, iar parintii ajung sa se intrebe uneori unde erau acesti oameni cand erau ei copii. Bunicii parca sunt alte persoane cand au grija de nepoti: se joaca, au rabdare, stiu sa alinte si sa aline si au o putere de convingere pe care parintii sunt uneori invidiosi.

A avea grija de nepoti poate preveni dementa si alte boli cognitive si degenerative, precum Alzheimer!

Unii se simt batrani cand devin bunici, dar realitatea este ca aceasta postura intarzie, de fapt, imbaranirea. Chiar daca ridurile sunt acolo, reflexele nu mai sunt, deja, cele de odinioara, mintea este mai agera ca oricand atunci cand ai nepoti.

 Un studiu realizat de o societate americana a demonstrat ca a avea grija de nepoti poate preveni dementa si alte boli cognitive si degenerative, precum Alzheimer. Explicatia este simpla: creierul este in permanenta antrenat cand cei mici sunt prin preajma si, astfel, este evitata imbatranirea prematura.

Studiul a fost realizat pe un grup de 187 de femei de origine austriaca, cu varste cuprinse intre 56 si 69 de ani; peste 120 dintre ele aveau grija de nepoti cel putin o zi pe saptamana. Participantele la studiu au fost supuse unor teste de acuitate mintala, pe fondul efortului fizic si emotional depus odata cu ingrijirea copiilor. Rezultatele studiului au indicat ca bunicii pot tine departe dementa in timp ce au grija de nepoti pentru ca mintea lor este mereu ocupata si antrenata cu activitatile pe care le fac impreuna cu cei mici.

Acele bunici care au reusit sa gaseasca un echilibru intre grija pentru sine si grija pentru nepoti, au avut rezultate mai bune la testele la care au fost supuse. In schimb, cele care aveau nepotii in grija cinci zile pe saptamana sau mai mult au avut dificultati in a rezolva testele, ele fiind mai obosite decat celelalte. Cercetatorii au concluzionat, prin urmare, ca este important sa existe un echilibru.

Explicatia este simpla: scapati de stresul de a fi parinti, bunicii se concentreaza pe distractie si pe apropierea de nepoti. Creierul lor este mai fericit si mai antrenat, ceea ce il mentine tanar.

Avand grija de nepoti, bunicii se vor simti utili si pretuiti. De asemenea, a avea grija de un copil presupune si o activitate fizica sustinuta, iar asta ii ajuta pe bunici sa ramana in forma si fizic, si mental.

FOTO: Pixabay

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Crestere nepoti

Articole recomandate

Citeste si despre