Iesirea la restaurant cu copiii, un succes

/ / Modificat: 2013-03-27
Iesirea la restaurant cu copiii, un succes

Iesirea la restaurant cu copilul se poate termina fie cu un circ scandalos, presarat cu accese de furie, plansete si obraznicii din partea copilului, fie cu o reusita, caracterizata prin petrecerea unor momente relaxante si placute in familie. Depinde doar de tine daca iesirea la restaurant impreuna cu cel mic va fi un succes sau nu! Iata cateva reguli si trucuri prin care reusesti sa convingi copilul sa se poarte civilizat intr-o astfel de locatie!

Pregatirea copilului pentru iesirea la restaurant se imparte in doua etape importante:

  • inainte de plecarea la restaurant;
  • in timpul sederii la restaurant.

Pregatirea copilului inainte de iesirea la restaurant

Vorbeste cu cel mic despre iesirea la restaurant in familie, cu cateva zile inainte de data programata. Explica-i ce presupune acest eveniment, ce se intampla la restaurant, care sunt bunele maniere in public si ofera-i toate detaliile necesare pentru a-si face o idee despre ce il asteapta.

Alege un restaurant nu foarte pretentios si cat mai aproape de casa. Pe masura ce te apropii de ziua cea mare, pune accentul pe reguli in discutiile cu copilul. Fa-i itinerariul despre cum se vor desfasura lucrurile inca de la iesirea pe usa, dar si pe parcursul sederii la restaurant, si roaga-l sa iti puna intrebari daca nu intelege ceva. Orice intrebare este binevenita, deoarece ai posibilitatea de a-l lamuri la timp si de a preveni situatiile neplacute care s-ar putea isca in restaurant.

Stabileste reguli clare si pedepse ale incalcarii fiecareia dintre ele. Aminteste-i principalele reguli cu 15 minute inainte de a iesi pe usa si anunta-l ce se poate intampla daca le incalca.  

Cu copilul la restaurant

Este important sa ai asteptari realiste de la acest eveniment. Chiar daca este recomandat sa pastrezi o atitudine pozitiva si optimista, fii pregatita pentru orice. Nu lungi foarte mult sederea la restaurant atunci cand iesi impreuna cu copilul mic. Acesta nu are rabdarea necesara sa stea nemiscat la masa, timp de cateva ore, deoarece se va plictisi.

Este mai indicat ca iesirile cu copilul in astfel de locatii sa fie mai scurte. Vorbeste cu chelnerul sa va aduca repede meniurile si sa grabeasca un pic comenzile, mai ales daca vreti sa mancati mai multe feluri de mancare.

Alege-i copilului preparate care stii ca ii plac, chiar daca nu sunt foarte sanatoase. Daca se va plictisi si nici mancarea nu ii va placea, este posibil sa se iste un adevarat scandal, cu plansete si tavaleli pe jos.

Nu uita sa iei cu tine o gentuta pentru copil, in care sa introduci obligatoriu si jucarii de mici dimensiuni. Vor fi eficiente pentru a alunga plictiseala atunci cand prichindelul incepe sa dea semne de nerabdare, pana la venirea mancarii.

In cazuri exceptionale, in care situatia pare sa-ti scape de sub control sau nimic nu pare sa intre in gratiile copilului, apeleaza la arma desertului. Uita-te pe meniu, identifica un tip de desert preferat al copilului si explica-i ca, daca mai are putina rabdare sau papa felul principal, va primi o portie savuroasa din prajiturica preferata.

Este important ca prin masurile pe care le iei si explicatiile pe care i le oferi copilului, sa ii dai de inteles ca a se purta civilizat la restaurant nu este o optiune, ci o conditie obligatorie.

La tine cum a fost cand ai iesit prima oara cu copilul la restaurant? Ce probleme ai intampinat si cum le-ai rezolvat? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre