Ghid pentru parinti impotriva microbilor

/ / Modificat: 2012-05-30
Ghid pentru parinti impotriva microbilor

Intr-un mediu tot mai viciat si poluat, este dificil pentru parinti sa isi protejeze copiii impotriva microbilor din mediul inconjurator. Intrucat cei mici au nevoie de indrumare pentru a adopta un comportament autoprotector in fata agentilor patogeni din jur, adultii sunt responsabili cu imprimarea unor obisnuite sanatoase in comportamentul zilnic al copiilor. Iata un ghid util pentru parinti in lupta impotriva microbilor.

Foto: momsteam.com

Atunci cand ai un copil, este imposibil sa il tii departe orice sursa de murdarie. In schimb, intra in atributia ta sa ii educi preocuparea pentru igiena si mecanismul de autoaparare impotriva imbolnavirii.

Pericolul microbilor pentru copii

Masura in care un copil poate fi tinut la distanta de bacterii si virusuri nu atinge niciodata procentul de 100%. In primele luni de viata ale copilului, parintii sunt prudenti in privinta pericolului microbilor mai mult decat niciodata, renuntand treptat la masurile extreme de protectie in jurul varstei de 1 an.

Medicii recomanda parintilor sa nu blocheze intru totul expunerea copiilor in fata microbilor, deoarece sistemul imunitar isi dezvolta rezistenta doar intrand in contact cu acestia. Totusi, germenii care provoaca raceli, gripa sau afectiuni intestinale si hepatice nu sunt atat de utili pentru imunitate, ci mai degraba amenintari serioase pentru sanatatea unui copil.

Imediat ce micutul ajunge la varsta gradinitei, introducerea in colectivitate aduce cu sine un pericol crescut pentru contactarea diverselor bacterii invizibile. Virusurile sezoniere provoaca imbolnaviri in masa, iar copilul trebuie sa stie cum sa se comporte in prezenta altor colegi bolnavi.

Locuri frecvente de raspandire a microbilor

Cati dintre parinti nu isi duc copiii la cumparaturi in supermarket, acolo unde carucioarele sunt manevrate de sute de persoane in fiecare zi? Prin urmare, manerul pe care copilul il atinge in mod inevitabil gazduieste cu siguranta colonii intregi de microbi, pe care micutul tau ii poate introduce cu usurinta in gurita.

Alte pericole in magazinele de acest tip sunt pachetele de carne cruda sau pestele, sursele unor paraziti extrem de periculosi pentru organism (E-coli, de pilda). Manerele usilor, locurile de joaca pentru copii, toaletele publice, portofelul adultilor, tastatura sau telefonul mobil sunt alte medii de raspandire in masa a microbilor, cu care cei mici intra in contact in fiecare zi.

Tehnici de protectie impotriva microbilor

Pentru a tine agentii patogeni cat mai departe de familia ta si de cel mic, trebuie sa pui in practica o serie de tehnici de protectie impotriva microbilor, pe care copilul tau sa le urmeze intocmai.

Spalatul mainilor

Cea mai frecventa cale de imprastiere a bolilor infectioase este atingerea. Spala-te bine pe maini inainte sa iti atingi copilul, indiferent de activitatea pe care ai incheiat-o inainte (gatitul, schimbatul scutecelor, folosirea toaletei sau menajul). Insista ca toata lumea din locuinta sa respecte regula.

Explica-i copilului cat mai devreme posibil importanta spalatului pe maini si de ce ar trebui sa evite introducerea degetelelor in gura dupa ce atinge diverse obiecte. Hepatita A, meningita sau diareea infectioasa sunt boli severe transmise prin intermediul mainilor murdare.

Astfel, micutul tau trebuie sa stie ca spalatul mainilor este obligatoriu dupa utilizarea closetului, inainte si dupa masa, dupa mangaierea unui animal si imediat dupa joaca.

Bunele maniere

Invata-ti copilul bunele maniere privind manifestarile fiziologice firesti (tusea, stranutul), pe care sa le puna in practica si sa le pretinda de la cei din jur. Arata-i cum se foloseste batistuta sau servetelul in aceste situatii si explica-i de ce este periculos sa se afle in preajma cuiva care stranuta sau tuseste, fara sa blocheze cumva fluxul de vapori.

Izolarea de colectiv

In perioadele frecvente de imbolnavire (toamna si primavara), este recomandata izolarea de colectiv in cazul in care exista multi copii bolnavi care nu sunt tratati la domiciliu. Preventiv, instruieste-l pe cel mic sa pastreze distanta fata de copiii care tusesc si stranuta si sa incerce sa isi spele manutele cat mai des pe parcursul zilei.

Dezinfectantul fara apa

In orice situatie, dezinfectantul fara apa este un produs excelent in prevenirea imbolnavirii din pricina microbilor. Poarta cu tine o sticluta de gel igienizant in permanenta si pune-i si copilului la dispozitie una, pentru momentele pe care le petrece departe de tine.

Invata-l sa foloseasca gelul la fiecare 2 ore sau imediat dupa ce se murdareste, precum si inainte sa manance pachetelul sau sa ia masa la gradinita.

Folosirea toaletei publice

Toalele publice sau chiar cele de la gradinita prezinta un grad de igiena relativ, pe care nu il poti cunoaste in totalitate. Obisnuieste-ti copilul sa nu se aseze pe colacul closetului fara sa il acopere inainte cu hartie igienica.

Multi experti sunt de parere ca pericolul contactarii de microbi la toaleta nu este atat de mare, cata vreme bacteriile ajung pe fundulet, nu in zona chipului. Totusi, obiceiul spalatului pe maini ramane elementul-cheie in aceasta situatie.

Spalatul fructelor si legumelor

Coaja fructelor si a legumelor poate gazdui bacterii periculoase pentru adulti, dar mai ales pentru copii. Ai grija sa speli aceste alimente in bai de apa, timp de mai multe minute, inainte sa le consumi tu sau copilul tau.

Invata-l si pe prichindel sa nu manance niciodata fructe sau legume nespalate, mai ales daca in jurul casei exista pomi fructiferi pe care unii copii ii mai "pradeaza" din cand in cand.

Igiena alimentara

La fel de important este sa explici copilului pericolul consumului de alimente care au cazut pe podea si in alte medii murdare.

Folosirea tacamurilor si a veselei

Spune-i copilului tau ca nu este igienic sa foloseasca tacamurile si vesela utilizate inainte de altcineva, chiar daca este o persoana cunoscuta. Un microb la care adultul respectiv a devenit imun odata cu varsta poate fi distrugator pentru sanatatea celui mic.

Mentinerea curateniei

Obisnuieste-ti copilul sa mentina curatenia acasa si la gradinita, pentru a fi mereu sanatos. Impune-i sa isi depoziteze intotdeaua resturile menajere la cos. Toate aceste gesturi minore vor fi obiceiuri permanente in viata, care iti vor ajuta copilul sa duca un stil de viata corect si sa previna imbolnavirile produse de microbi.

Spune-ne in sectiunea de comentarii cum iti protejezi copilul impotriva microbilor!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Protectie microbi copii

Articole recomandate

Citeste si despre