Cum ii ferim pe copii de canicula. Trucuri si sfaturi pentru a trece cu bine peste vara

/ / Modificat: 2022-06-13
Cum ii ferim pe copii de canicula. Trucuri si sfaturi pentru a trece cu bine peste vara

Sezonul cald vine la pachet cu temperaturi extreme, iar episoadele de canicula nu ne vor ocoli nici in acest an. Daca noi, adultii, stim cum sa ne ferim de canicula, pentru cei mici poate fi mai dificil. Ei sunt mai sensibili la temperaturile ridicate, de aceea trebuie sa ne asiguram ca luam masurile necesare pentru a evita insolatiile si disconfortul provocat de temperaturile ridicate.

Cei mai expusi sunt bebelusii, pentru ca ei fac fata cu greu temperaturilor ridicate. In primele luni de viata, ei nu au capacitatea de a-si regla temperatura corpului prin transpiratie, asa ca este cu atat mai greu pentru ei sa faca fata caldurilor foarte mari. Si pentru copiii ceva mai mari poate fi greu de suportat caldura, de aceea trebuie sa ne asiguram ca ii ajutam sa faca fata mai usor zilelor toride de vara.

1. Evitati sa iesiti din casa la orele amiezii

Soarele poate fi extrem de puternic, incepand de la ora 11:00 si pana dupa-amiaza la 17:00. Este de preferat sa evitati sa iesiti cu cei mici afara in acest interval orar, cu atat mai mult cu cat acestia se joaca si alearga, crescandu-si si mai mult temperatura corpului.

2. Hidratarea este extrem de importanta

Unii copii nu prea beau apa, asa ca este important sa ne asiguram ca le oferim apa mai des vara, pentru ca au nevoie de o cantitate mai mare de lichide atunci cand afara este cald si ei transpira. De asemenea, le puteti oferi fructe cu un continut ridicat de apa, precum pepenele rosu. Indiferent ca mai consuma si limonada, ceaiuri sau sucuri de fructe, apa trebuie sa ramana principala sursa de hidratare.

3. Capul acoperit si haine deschise la culoare

Chiar daca iesiti afara cu cei mici la primele ore ale diminetii, nu uitati sa le puneti o sapca sau o palarie pe cap. Pot face insolatie chiar daca nu ii expuneti la soare in timpul amiezii, asa ca este important sa aiba tot timpul capul acoperit. Hainele pe care le poarta trebuie sa fie deschise la culoare, subtiri si din fibre naturale. Evitati materialele sintetice, pentru ca micutii se pot supraincalzi si vor transpira excesiv. Ideale sunt bumbacul, inul si matasea in sezonul cald.

4. Crema cu protectie solara

Crema cu factor de protectie 50 nu ar trebui sa lipseasca din rutina pregatirii pentru plimbari in aer liber. Aplicati-o pe pielea copiilor care va fi expusa la soare, adica acolo unde hainele nu acopera. Nu uitati ca razele soarelui pot trece si prin umbrela, asa ca atunci cand mergeti la mare sau la piscina nu va bazati numai pe umbrela, ci aplicati si SPF.

5. Plimbari in aer liber. Unde?

Indiferent cat de cald ar fi, nu ii putem tine pe copii in casa toata ziua. Pentru plimbari pe timp de vara este ideal sa alegeti locuri cu multa umbra, cu vegetatie inalta. Parcurile unde sunt multi copaci, gradinile botanice si chiar padurile pot fi locuri perfecte pentru relaxare in aer liber chiar si atunci cand temperaturile depasesc 30 de grade.

6. Nu acoperi caruciorul

In cazul in care aveti un bebelus, nu acoperiti in niciun caz caruciorul cu o panza alba, crezand ca il feriti pe cel mic de caldura. Multe mamici fac acest lucru, fara sa isi dea seama cat de periculos este. Sub panza se face efectul de sera si va fi mult mai cald decat afara, aparand riscul ca bebelusul sa se sufoce.

7. Diferente de temperatura

Atunci cand sunteti in casa sau in masina si folositi instalatia de aer conditionat, aveti grija ca diferenta de temperatura fata de mediul exterior sa nu fie mai mare de 10 grade. Copiii se adapteaza mai greu decat noi la schimbarile de temperatura si pot suferi un soc termic daca ii ducem de la canicula la racoare si invers.

FOTO: Freepik

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Canicula bebelusi Protectie canicula bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre